Året som gikk, en kavalkade fra Biri

BIRI: Biri.no har nå lagt bak seg sitt første hele år. Med godt over 100 saker med smått og stort fra Biri, håper vi at biringene setter pris på sin nye nyhetsside. Mange tusen besøkende på siden kan vitne om det.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Som alle andre nyhetskanaler med respekt for seg selv, vil også vi i biri.no presentere noe av det som har blitt publisert dette året. Samtidig ønsker vi alle lesere Godt Nyttår og håper på godt besøk også i 2023. Og skulle noen være interessert i å skrive for biri.no, så ta gjerne kontakt! Vi trenger flere som kan følge med på det som skjer i Biri, Biristrand eller Redalen. Vær i hvert fall ikke redde for å tipse! Vil du ha full oversikt over årets saker, finner du dem her. Og med det ønsker vi leserne et riktig Godt Nytt År!

JANUAR

Årets første måned i 2022 var på biri.no preget av ny skole og ny barnehage, måneskinnskonsert, Mjøsløp og Madshussprinten. Og Svein Arne Veisten, som bor sentralt i Biri. Han mente at Gjøvik kommune var altfor bakpå angående boligutbygging i sentrum av Biri. – Tusen nye boenheter innen ti år, hevdet Veisten ville være et godt mål. Hele saken kan du lese her https://biri.no/2022/01/26/tusen-nye-boenheter-innen-ti-ar/

FEBRUAR

Denne måneden skjedde det mye rundt utviklingen av Biri, med flere åpne møter initiert av Gjøvik kommunes bygdeutviklingsprosjekt. Ordfører Torvild Sveen talte også til biringene via kommunens nettside, selvsagt presentert på biri.no også. To nye bedriftsetableringer var det også, begge på Biri Travbane, både et nytt pizzeria og en ny brukthandel. Vi fikk også høre at det er stor takhøyde i Biri IL. Ikke noe nytt i det egentlig.

Så er det alltid artig at unge folk etablerer seg i bygda, vi ble kjent med biringen Christian Skarsethstuen Øveråsen, som hentet kjæreste i Valdres. Siri Aasdokken Grønbrekk heter hun. Sammen bygde de seg hus i Biri, og satser på et godt liv i bygda. – Vi mener vi har skutt gullfuglen, betrodde de til biri.no. Saken kan leses her https://biri.no/2022/02/12/satser-pa-biri-foler-vi-har-skutt-gullfuglen/

MARS

Denne første vårmåneden fikk Biri endelig sin egen næringsforening, vi besøkte Tirsdagsgjengen, dugnadsgjengen som vedlikeholder samfunnshuset Strandheim på Biristrand og vi besøkte blant annet Biri Ungdomsskole hvor elevene underholdt de eldre i bygda. Eller seniorer, som det heter nå. Det viste seg også at årets måneskinnskonsert på Gråsteinsbua ble en gedigen suksess.

Vi besøkte Zot AS, en av Biris få Gasellebedrifter. Daglig leder Lars Opsahl kunne fortelle om en bedrift med eventyrlig vekst. – Vi leverer forskjellig HMS utstyr primært til brannvesenet, men også til industri- og oljebransjen og ikke minst forsvaret, kunne han fortelle. I mars hadde de nettopp flyttet inn i nye lokaler i Fautvegen. Les mer her.

APRIL

April er måneden hvor forskjellige bygdelag oppretter komiteer som begynner å tenke på 17. mai. Så også i Biri, Redalen og Biristrand. Noe biri.no selvsagt behørig har skrevet om. Samtidig begynte tanken om et eget grendelag på Biristrand å demre for strandingene, turngruppe ble etablert, Fredrik Ouren Jostad fortalte hvordan han ble Biri ILs representant under VM i freestyle for juniorer og Biri eldretrim feiret sine 30 år. Morsomt og inspirerende var det å snakke med jenter i alle aldre som bruker Gjøviks rideklubb sin arena på travbanen i Biri. Hele anlegget har status som nasjonalanlegg, intet mindre. Det hele driftes av biringen Eddie Strandengen. – Det fine med denne sporten, er at en 12-åringer fort kan feie en voksen person av banen, hevder Strandengen. Hesten bryr seg ikke om det sitter en småjente eller voksen kar på ryggen. Her er det kunnskap og følelse som styrer. Her kan du lære mer om dette. 

MAI

Endelig! 17. mai ble etter to års hjemmefeiring feiret på ordentlig måte igjen, og det var stappende fullt med folk overalt, i alle bygder. Og strandingene fikk sitt eget grendelag, mye som et protest mot Gjøviks kommune håndtering av oppgradering av VVS anlegg i bygda. Lions inviterte til familiedag på Strandenga og spørsmål rundt Biristrandskolen videre skjebne begynte å dukke opp. Skolen ble som kjent nedlagt ved skoleårets slutt. Biri fikk også ny fotterapeut ved Tonje Rønningen, med lokaler midt i Biri sentrum. Noe biri.no selvsagt heiet på. Heiet gjorde vi også på Biristrandjenta Selma Josefine Juleshaug , som ble norgesmester i industriell Matproduksjon (IMP) for videregående skoler. Mer om Selma her.

JUNI

 juni besøkte vi bygdedagen i Redalen, hvor ordfører Torvild Sveen åpnet en flunkende ny aktivitetspark, Biri Kirke startet sin serie med sommerkonserter, elever fra Biri Ungdomsskole underholdt eldretrimmerne på Herredshuset og Biri Ungdomsklubb åpnet for sommerklubb for første gang.

Men tilbake til Redalen, hvor ordføreren behørig åpnet den flotte aktivitesparken og redølingene gikk mann av huse for å få med seg hva som skjedde i bygda. Og hvor Snertingdal Musikkforening spilte. – Korpset stiller alltid opp her i Redalen de, fortalte Jorun Lilleeng. Hun er leder av Mjøsbygda Redalen Bygdelag, og var ansvarlig for at alt gikk riktig for seg under arrangementet, som du kan lese mer om her.

AUGUST

Juli tok biri.no sommerferie, noe som da fører oss rett til august, en ganske stille måned for biri.no riktignok. Men vi fikk med oss lærerstreik og at Lions sin verdenspresident besøkte Strandenga på Biristrand. Samme bygd fikk også etablert et styre i det nyopprettede grendelaget, hva de tenker og mener kan du lese her.

SEPTEMBER

– Det er tre tilbydere som vil bygge nytt orgel, kunne Inger Schiager fortelle til biri.no. Disse er fra Tyskland og Danmark, ble vi fortalt. Når dette skrives, er det muligens bestemt hvem. (Følg med på biri.no på nyåret!) Vi fikk vite at det var satt opp potetbu på Biristrand, Jørgen Galtestad fortalt om prosessen rundt ny mjøsbru og Hjalmar Rogne satser stort på epleproduksjon på Biristrand. Vi kunne videre lese om Torvild Sveen og hans store bokprosjekt som er ferdig. Fire bind med bygdehistorie fra Biri og Snertingdalen mellom 1920 og 1950. I 2020 kom det første bindet av Biri – Snertingdal 1920 – 1950. Det hele startet likevel lenge før, ifølge Sveen, som tar oss helt tilbake til midten av 90-tallet. Tusen sider bygdehistorie leser du mer om her.

OKTOBER

Oktober er Halloween-måneden, og Biri Travbane inviterte til Halloween-fest. Maria Håheim Bakken på Biristrand tok sats og etterspurte utstillere til julemarked på Strandheim i november. (Noe som viste seg å bli en stor suksess) Biristrand Musikkforening hadde sine årlige høstkonserter og Herredshusfestivalen gikk av stabelen med godt besøk. Alt behørig forhåndsomtalt på biri.no. Og østerrisk TV besøkte Feiring på Biristrand, de fulgte i fotsporene etter jødiske Ruth Maier.

Vi snakket også med turngruppa i Biri IL, som hver onsdag siden april samler over 100 barn i alderen 4-12 år. – Vi skjønte at dette var et etterlengtet tilbud for barna her i Biri, sa trebarnsmor og tidligere turner Therese Kleiven Lunn til biri.no. Les mer her.

NOVEMBER

Samarbeid funker, kunne fotballgutta i Biri fortelle, både gutte- og jentelagene samarbeider og har lag sammen med Moelven IL. Suverent! Vi lagde også sak med far og sønn Sigstad, Einar og Even, førstnevnte en bejublet kunstner med fersk utstilling på Fjordheim og Even ikke så mye dårligere med stor suksess med filmene Supervention I og II samt filmen om og med alpinlegenden Aksel Lund Svindal. Vi kunne også lese om a det fra nyåret etableres nytt treningsenter i Biri, åpen idrettshall og at det nå utlyses konkurrande om hvordan Biri skal se ut i fremtiden.

Månedens største opplevelse var Biri Ungdomskoles revy, – – Vi fikk en litt vanskelig start grunnet lærerstreiken, sa musikklærer Bjørn Erik Krageberg, som underviser i, ja nettopp, rockens historie. – Vi har kun hatt en ukes øving samt noen få musikktimer for å få dette til. Vi snakker om Rockn Roll fiskeboll, som du kan mimre om her.

DESEMBER

Honne ble solgt denne måneden, nye eiere er Edge World og Odin-gruppen. Biri.no var selvsagt på pressekonferansen. Vi fortalte videre om Gamle Glør, brannbilen i Biri som havnet i Afrika, Kjenseth Maskin som ga hele 50.000 kroner til Biri IL som julegave og at Kokkens Beste Pizza på travbanen nå starter utkjøring av pizza i Biri og på Biristrand. Vi møtte også seks kjekke, svært oppegående ungdommer som kunne fortelle hvordan de opplevde å bo i bygda. – Om vinteren er ungdommene noe mindre sosiale, – da er det ikke såå veldig mye å finne på, vi henger jo litt hos hverandre, sa de til biri.no, – men Biri er nok aller best om sommeren. – En ungdomskafe hadde vært fint, mente ungdommene. Les mer her.