FILM: Disse jentene kan vel ikke betegnes som annet enn modige, der de med største selvfølgelighet håndterer store dyr. – Men vær forsiktig, noen av dem liker å bite, smiler jentene til en forskremt skribent som prøver seg på en kos med en av de største hestene.

Nasjonalanlegg på Biri

BIRI: På Biri Travbane finnes det en godt bevart hemmelighet, Gjøvik Rideklubb Arena. Mye penger er brukt for å bygge opp dette anlegget, og med tilskudd fra Gjøvik kommune, Rytterforbund, Innlandet fylkeskommune og Toten Sparebank har det etterhvert vokst fram et anlegg som har fått status nasjonalanlegg. Som også huser Gjøvik Rideklubb og Innlandet Rideskole.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

– I 2019 ønsket Gjøvik Rideklubb å utvikle anlegget i Bassengparken på Gjøvik slik at vi kunne ha en stevnearena for konkurranser. Det viste seg raskt at det var fysiske begrensninger som gjorde at det ikke var mulig å bygge ut i Bassengparken. Dette forteller Eddie Strandengen, som er styreleder i Gjøvik Rideklubb, morselskapet til rideklubben og arenaen. – Vi kom på at vi kunne forsøke å gå i dialog med Biri Travbane for å leie areal der for å bygge et nytt ridesportanlegg for konkurranseridning, fortsetter han. –  Biri Travbane stilte seg positive til et samarbeid, og Gjøvik Rideklubb har siden oppstart i mai 2020 investert nærmere 12,5 millioner kroner, og bygget et nasjonalanlegg for ridesport. I tillegg har vi Innlandets største rideskole, samt et stort tilbud innen hest & helse med terapiridning og tilrettelagte tjenester.

STYRELEDER: Eddie Strandengen er styrelser i Gjøvik Rideklubb.

Nasjonalanlegg
Det planlegges også en stor ny vinterhall med fjernvarme og vinterisolering, og med plass til 300 tilskuere. – Den vil bli ganske spektaktulær, sier Strandengen, – kostnadene er budsjettert til noe over 18 millioner, så langt har vi finansiert 10 millioner av dette.
Så viser det seg at utbyggingen av E6 har satt en stopper for prosjektet. – Her er det nå full byggestans til den nye veien er ferdig, sukker Strandengen. – Sånn er det bare. Han hevder at med den nye hallen vil Biri komme skikkelig på kartet internasjonalt i ridesportmiljøene. Både nasjonalt og rundt i verden ellers. Vi har jo hatt flere store stevner her, vi har en bane  på innsiden av travbanen med tribunekapasitet for 100. Ved siden av den er vi nå i gang med å bygge en bane til, estimert til en kostnad på noe over 2 millioner kroner. Strandengen er ikke i tvil om at dette vil lønne seg på sikt. – Vi ser en voldsom interesse for hestesport og rideskoler. Desto bedre at vår arena har fått status som et nasjonalanlegg.

Samfunnsaktør
Nå er det stort sett jenter som rideklubbens og rideskolens medlemmer og brukere, alt i alt er det over 500 brukere, forteller Strandengen videre. Og legger ikke skjul på at de har blitt mye mer enn en rideklubb. – Vi har en veldig økning fra psykiatrien, NAV og andre helseinstitusjoner, sier han. – Flere og flere oppdager helsegevinsten ved å ha kontakt med dyr og hester spesielt. Rideklubben disponerer alle typer i hester, fra små ponnier til store, pensjonerte travhester. – Eierne av disse har oppdaget hvor fint de har det hos oss, og at hestene trives med sin nye «jobb». Og så er det også fint å se hvordan personer med forskjellige bagasje trives med hestene, sier Strandengen,- vi er alle stolte av å kunne bidra med dette, og vi føler også virkelig som noe mer enn et idrettslag, vi er i gang med å bli en samfunnsaktør.

Jenter i styret
Det er tre ansatte i Gjøvik Rideklubb, og klubben har en omsetning på fem millioner kroner. Ansatte er en hesteansvarlig og to instruktører. – De med spesielle behov, lidelser eller traumer har som regel med seg, eller er knyttet til eget helsepersonell forklarer Strandengen. Brukere er personer fra 4 til 60 år, fordelt på rideskole, NAV-brukere, helse og terapi og medlemmer av rideklubben.
Ridekursene er i alle aldersgrupper, fra de minste og opp til voksenkurssom er såpass populære at det er satt opp ekstrakurs. Når de har konkurranser, etterstreber klubben seg å blande aldersgrupper. – Det fine med denne sporten, er at en 12-åringer fort kan feie en voksen person av banen, hevder Strandengen. Hesten bryr seg ikke om det sitter en småjente eller voksen kar på ryggen. Her er det kunnskap og følelse som styrer.

Det spesielle med Gjøvik Rideklubb er at unge jenter og kvinner gis plass i styret. – Det er veldig viktig for oss at vi er på linje med de unge, det er jo de vi er avhengig av, som brukere og som kommende utøvere. Ingen vet jo bedre hvor disse nåes, eller hvilken behov de har, enn de unge selv. Derfor er det også opprettet bet ungdomsstyre, som også er inkludert i ordinære styremøter. – På den måten sikrer vi både interesse, kunnskap og kontinuitet, hevder Eddie Strandengen til slutt.

INSTRUKTØR: Anna Jakobsen er instruktør ved Innlandet Rideskole. – Her går det i ett hele tiden, sier hun. – I ettermiddag har jeg fem forskjellige grupper, fem timer i alt.
Da biri.no var på besøk, instruerte hun en gruppe jenter mellom 7-13 år. Men jeg har elever fra de minste knøttene fra fire år til godt voksne på over 60 år, forteller hun. – Det er gjerne foreldre og besteforeldre som leier seg privattimer.

MEDALJE: Hedda Strandengen og Skoglys Mathilde med klubbens første medalje i et norgesmesterskap – Sølv NM Dressur 2020 GRK Arena

SMAKEBIT: Denne filmen gir et inntrykk av Gjøvik Rideklubbs anlegg på Biri travbane.