VALDRES TIL BIRI: Siri Aasdokken Grønbrekk har flyttet fra Valdres til Biri og bygger hus sammen med biringen Christian Skarsethstuen Øveråsen.

Satser på Biri:
– Føler vi har skutt gullfuglen

BIRI: Valdresjenta Siri Aasdokken Grønbrekk ville bli sykepleier, og studerte dette på NTNU Gjøvik. Christian Skarsethstuen Øveråsen ville bygge og studerte som bygningsingeniør ved samme sted. På den måten økte Biri med en person. Så langt.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

For da det nye omsorgssenteret sto ferdig i Biri, fikk også Siri jobb der som sykepleier. – Jeg traff Christian på NTNU for fem år siden, sier hun, – og siden har vi holdt sammen. Men etter endt sykepleierutdannelse fikk jeg først jobb i Valdres, så det ble en del pendling til Biri i helger og sånn, og motsatt for Christian, som fikk jobb i distriktet som byggingeniør, hos Sweco både på Hamar og Lillehammer.

God hjelp

FLOTT UTSIKT: Huset ligger høyt og flott over Biri og bygges stort sett av Christian selv sammen med svigerfar og svigerbestefar. (Foto: Privat)

– Men nå bygger vi hus, smiler begge to, som inntil det er ferdigbygd bor hos Christians foreldre i Biri. Høyt og fritt over Biri setter de opp en forholdsvis stor enebolig. – Heldigvis med god hjelp fra både pappa og bestefar, sier Siri. Og hevder at familien hennes i Valdres ikke har noe imot at hun flytter til Biri. – Jeg tror de er glad det ikke er lengre unna.
Christian på sin side er glad for å få hjelp av svigerfar. – Det er jeg som har tegnet huset og bestemmer, påstår han, – dukker det opp problemer løser vi det sammen.
Det var ikke selvsagt at de skulle ende på Biri. – Vi så oss nok en del rundt før vi endte opp med å bygge nytt hus selv, særlig Lillehammer var et tidlig mål for oss, sier paret. Christian er også brannmann ved Lillehammer Brannstasjon. – Og der er det maks 20 minutters tilkallingstid, sier han, – det fant vi ut går akkurat fra her vi bygger nå. De skjønte også etter hvert ut at det ikke lønte seg å kjøpe nytt på Lillehammer. Skyhøye priser og som oftest mye som måtte pusses opp i tillegg gjorde det mer fristende å bygge nytt. – Så ble det Biri da, sier paret.

Gullfuglen
Og det angrer de ikke på. – Her skal det bygges ny barnehage og skole, det bygges også nye boliger rundt oss her oppe ved Honne, sier paret videre. Og arbeidsmarkedet er stort, vi har begge yrker hvor vi mener og tror at vi kan velge og vrake fra et gedigent omland innen en halvtimes kjøretur fra her vi bor. Tenk bare på hva som vil skje hvis det nå skulle bli nytt sykehus på Moelv. – Og så er det landlig da, sier de og legger ikke skjul på at de ønsker seg barn etterhvert. Vi føler veldig at vi har skutt gullfuglen!

Leiligheter, leiligheter
Siri kunne nok tenke seg at et treningsstudio ble etablert i Biri. Hun trener mye, aktiv i bikini-fitnessmiljøet som hun er. – Så langt laget vi et eget treningsrom i huset vi bygger, sier hun. Så ser jeg jo at det det kunne vært mer liv i sentrum, en kafe for oss litt yngre kanskje, og hva om Coop-butikken hadde pusset opp fasaden sin? Begge to etterlyser en noe mer aktiv kommune når det gjelder å legge til rette for leiligheter. Jeg har en del enslige venninner, sier Siri, noen av dem kunne sikkert vært interessert i Biri hvis det ble lagt til rette for å kjøpe eller leie enkle, rimelige leiligheter. Og tenk på alle de som studerer ved NTNU, det er ikke langt fra Biri til Gjøvik, hevder hun. Siri er også odelsjente, om noen år vil det stå en gård i Skrautvål å vente på henne. – Hva det da blir til, vet vi ikke enda, sier paret, – men vi tror det vil bli vanskelig å flytte fra Biri. Christian savner kompisene sine, – de fleste har flyttet ut av bygda og har ikke store planer om å flytte tilbake, sier han. – Jeg tror at en aktiv boligpolitikk fra kommunenes side ville hjelpe. – Men etter hva jeg har lest, så satser kommunen mer på Biri nå enn tidligere, sier han, – og det er jo på tide.