NORGESMESTER: Biristrands ferskeste norgesmester med medaljen som beviser at hun vant i faget industriell matproduksjon. – Hjemme har jeg både en pokal og diplom, sier Selma Josefine Juleshaug stolt.

Biristrands ferskeste norgesmester

BIRISTRAND: Det er ikke hvert tiår det dukker opp en norgesmester fra Biristrand. En riktig travel en også, tross sin unge alder. Selma Josefine Juleshaug er snart sytten år og prater like godt på inn- som utpust. Sånn blir det venner av, og det har Selma langs hele vestsiden av Mjøsa, fra Lillehammer til langt forbi Gjøvik. Og da blir det fort travelt.

SELMAPRODUKT 1: Ostekake med bringebær.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Med masse venner, mye farting, dansetimer og turn blir det så travelt at hun sjelden rekker middagen hjemme. Da er det fint å være glad i å lage mat og å drømme om å bli kokk. – Jeg har alltid likt å lage mat, sier Selma, som er vegetarianer, – pappa er jo kokk på Vertshuset ved E6, han er min store helt og har lært meg å lage mat siden jeg var ganske liten. 

Hun er glad for oppveksten på Biristrand sammen med mamma, pappa, lillebror og to katter, – alt er så trygt og godt der, sier hun. – Jeg elsker katter, de møter meg så fornøyde og glade når jeg kommer hjem. Selma danser en del, både moderne dans og hiphop. Hun trener en gang i uka på Lillehammer Dansesenter, like godt to økter, en for hver danseform. – I helga hadde vi faktisk danseoppvisning i Maihaugsalen, forteller hun, – det var kjempemoro med full sal og stor jubel.

Norgesmester
Stor jubel var det også i Tønsberg for noen få uker siden da landets videregående yrkeslinjer møttes og konkurrerte om gjeve titler innen forskjellige fag. Selma vant Innlandsmesterskapet tidligere og

SELMAPRODUKT 2: Urtesmør med løk.

var derfor kvalifisert til landsfinalen i Tønsberg. – Vanligvis er det elever fra videregående 2 som vinner og konkurrerer, forklarer Selma, som nå går første året, altså videregående 1, på linjen for Restaurant og Matfag ved Lillehammer Videregående skole avdeling sør, som er skolens fulle og hele navn. – Vi har så fine og flinke lærere, at jammen vant jeg like godt i faget industriell matproduksjon, eller IMP som vi kaller det, sier hun stolt og forklarer at det nærmest var kokkefag hun presenterte og tilberedte. – Ostekake med bringebærsaus, urtesmør med løk og hvitløksost. Så ble det rester av dette, av de laget jeg kjernemelk, ramser hun opp. I tillegg til dette, hadde hun med skolens smelteostmaskin, noe som dommerne aldri hadde sett før. – Det gjorde nok inntrykk og jeg tror at det også hjalp meg med å få norgesmestertittelen, smiler hun. Og glemmer å fortelle at i tillegg til å lage alt dette, sørget hun også for innpakning og etiketter til produktene.

Vil bli kokk
Som tidligere nevnt, det er kokk Selma ønsker å bli. – I hvert fall akkurat nå, smiler hun igjen, – da må jeg gjøre unna videregående 2, og så er det å få seg en lærlingeplass. Etter to år som lærling kan jeg ta fagbrev og bli kokk. Så viser hun fram kroken i skolens kantine hvor hennes linje selger produkter de lager, to dager i uken. – Førsteåret på onsdager og andreåret på fredager, forklarer

SELMAPRODUKT 3: Hvitløksost.

hun ivrig, – det gir oss penger til klasseturer og sånn. På den måten hadde vi med en heiagjeng til Tønsberg, det hjalp godt og var fin støtte. 

Så god støtte at Lillehammer tok to gullmedaljer under mesterskapet, – vi tok også gull i faget ferskvarehandel, sier Selma, og er like stolt over den medaljen som sin egen. 

Russ
Som de aller fleste elever på videregående, gleder Selma seg stort til å bli russ. – For oss som går på yrkeslinjer, er de fleste russ etter endt andreår, forklarer hun når temaet blir brakt på bane. – Vi kan fritt velge hvilken farge vi vil være, svart, blå eller rød. Jentegjengen min har valgt å være blå.

Og planleggingen rundt hva vi skal gjøre er allerede i gang, betror hun og hevder bestemt at gjengen er særdeles inkluderende og ikke skyver noen ut. 

Plutselig er det temaskifte igjen: – Så må jeg også fortelle at hvem som helst kan komme hit til kantinen ved Lillehammer Videregående avdeling sør, mellom klokken 11 og 12 på onsdager og fredager, reklamerer hun til slutt, – da er det masse godt å få kjøpt.

PÅ TOPP: Selma Josefine Juleshaug på pallen i Tønsberg.