BEGYNNELSEN: Daglig leder Lars Opsahl (til venstre) og Terje Sand sammen med begynnelsen, røykdykkerutstyr. Det var det de begynte med da Zot AS ble etablert i 2017.

Eventyrlig vekst

BIRI: Det hele startet så smått i 2017 med lager og logistikk hjemme i garasjen. Lite visste Lars Opsahl og Sjur Berge at de noen få år etter skulle bli en del av de lukrative Gasellebedriftene som Dagens Næringsliv kaller bedrifter med solid vekst. Det ble de i 2020. Nå har bedriften flyttet ut av garasjen og til en stor lagerhall i Fautvegen på Biri.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Bedriften deres, med det betegnende navnet Zot AS, leverer forskjellig HMS utstyr primært til brannvesenet, men også til industri- og oljebransjen og ikke minst forsvaret.

LAGER: Terje Sand har ansvaret for å holde rede på de vel 15.000 produktene som bedriften selger.

– Jeg liker å dele dette inn i tre segmenter, forklarer daglig leder Lars Opsahl, – vi har salgsdelen, altså å skaffe nye kunder og ikke minst å betjene de vi allerede har, vi har servicedelen, altså årlig service og kontroll på det vi selger. Og sist kanskje den viktigste delen, kurs, kompetanse og opplæring på produktene våre og branntekniske ting.

HMS-paraplyen
Lars Opsahl er, ved siden av jobben som daglig leder og gründer i Zot AS, også ansatt som brannkonstabel i Gjøvik kommune. Med den bakgrunnen så han også behovet for å utvikle og sikre produkter som de bruker i sitt daglige virke. – Våre første produkter som vi utviklet og solgte var røykdykkerapparater, røykdykkermasker og hjelmer, forteller han. – Så har det balla på seg, smiler han, – nå har vi vel rundt 15.000 produkter som vi kan tilby kunder, alt fra avanserte test- og gass- systemer til en helt vanlig industrihjelm. Alt som faller inn under HMS-paraplyen, hevder Opsahl.

Selv produserer de ikke utstyr, men henter inn komponenter fra nasjonale og internasjonale leverandører, og setter dette sammen på Biri etter kundens spesifikasjoner.

TEST OG KURS: Eksempel på en testmaskin som brukes under kursing og opplæring.

Teknologisk
Eiere av bedriften er Lars Opsahl, Sjur Berge og Terje Sand. Med seg har de to ansatte til, så i dag teller Zot AS fem ansatte. De jobber mer eller mindre deltid alle sammen. – Så fem fulltidsstillinger er det ikke, sier Opsahl, – selv om det av og til føles sånn. Da pandemien brøt ut for et par år siden, så karene tidlig et helt nytt marked åpne seg. De investerte i digital teknologi, kameraer, skjermer og bygde et studio med mange kameraer og egne testmaskiner. – Så begynte vi å kurse digitalt, forteller Opsahl, – og det vil vi nok fortsette med. Nå kan vi doble antall kurs, spare masse penger og tid på reiser, hotell og mat. Det gjør oss også veldig konkurransedyktig på pris og ikke minst tilgjengelighet. Vi kan vel trygt si at vi har blitt en ganske så teknologisk bedrift etterhvert. Det gjelder å se mulighetene, ikke problemene, smiler han. Han viser til kunder fra Kristiansand i sør til Karasjok i nord. – Vi leverer til brannvesenet landet rundt, men Gjøvik holder vi oss unna, lover han.

STOR HALL: Nå holder Lars Opsahl og Zot AS til i en stor hall i Fautvegen på Biri.

Eventyrlig vekst
Bedriften har hatt en eventyrlig vekst siden oppstarten i 2017 med en omsetning på snaut en million kroner. Da de ble kåret som Gasellebedrift i 2020, var omsetningen økt til over 8 millioner kroner, og en vekst på hele 697,43%. Om dette ikke er nok, Opsahl tror de vil nå en omsetning på 15-16 millioner kroner i 2021. Det kan man kalle en eventyrlig vekst. 

– Men vi er likevel forsiktige, sier han videre, – og ønsker helst en fornuftig og stabil vekst. Så kan vi ta vare på den kundeporteføljen vi har. Og å være gode på det vi skal være gode på. Og det er kompetanse og kunnskap som er vårt sterke kort. Vi løser nok en del problemer andre ikke klarer.

Han har også stor tro på et kommunikasjonssystem som er utviklet på Biri, et system som i følge Opsahl både beskytter hørsel og forsterker kommunikasjonen brannkonstabler imellom. – Det er helt vårt eget system, og har blitt møtt med stor interesse, avslutter Lars Opsahl. – Fremtiden ser ganske lys ut for vår bedrift.