ØNSKER VELKOMMEN: Marit Hosar ønsker velkommen til flere kurs på Fjordheim i løpet av september.

Kurs for barn og unge på Fjordheim

BIRI: Styreleder i Stiftelsen Fjordheim-kulturverkstedet ved Mjøsa, Marit Hosar, er godt fornøyd om dagen. Stiftelsen har nemlig fått hele 150.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB. – De pengene skal brukes på barn og unge, sier hun.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Hun nevner tre prosjekter som allerede er planlagt, det første er allerede 3. september med billedkunstner Jannecke Lønne Christiansen og er et kurs i cyanotypi. Alle prosjektene vil foregå på Fjordheim.

Sol eller lampe
– Cyantopi er en fotografisk teknikk uten kamera, forklarer Marit Hosar, – ved hjelp av to salter lages et «fotografisk papir» som males på akvarellpapir. Hun fortsetter: – ved å utsette dette papiret for ultrafiolette stråler (sol eller lampe), kan du framkalle et blått bilde. Det blå bildet kan forandres, blekes og tones med plantebasert materiale.

HOLDER KURS: Billedkunstner Jannecke Lønne Christiansen holder kurs i cyanotypi 3. september. Foto: Kai Tormod Hansen.

Den fotografiske teknikken cyanotypi ble oppdaget av Sir John Herschel i 1842. Den engelske botanikeren og fotografen, Anna Atkins (1799-1871), var en av de første som benyttet den. I sitt forskningsarbeid registrerte hun planter ved hjelp av cyanotypien.

På dette kurset kan både barn og unge melde seg på, inviterer Hosar, – kom gjerne innom Fjordheim og meld deg på, eller send en epost til meg: marhos46@gmail.com.

Tre kurs til
Så går det slag i slag utover i september uten at noen spesifikk dato er satt enda, det vil bli et prosjekt i samarbeid med niende klasse ved Biri ungdomsskole, her er plantefiber  i fokus. – Dette i samarbeid med  kunsthåndverkerne/pedagoger Berit Slåttum, Marit Hosar og Ellen Thorstad, sier Hosar som selv er kunsthåndverker. Også toveteknikker vil elevene lære om, sier hun, og de får også anledning til å prøve seg på billedvev.

PLANTER: Et eksempel på cyanotopi og hvordan «brenne» planter til et kunstnerisk uttrykk.

Neste kurs vil være med Bjørnsveen Ungdomsskole, her er heller ingen dato satt enda, men antageligvis en gang i septenber det også. Her er keramiker Nina Andrea Standerholen kurs- og prosjektleder, og elevene vil lære seg Obvarateknikken, en eldgammel teknikk for å bevare flytende væsker og noe kjøtt i krukker over lengre tid. – Her vil elevene først lage keramikken på skolen, for så å brenne en glasur (obvara) av gjæret sukker, mjøl og vann inn i keramikken. Dette gir veldig visuelle og kunstneriske mønstre, forklarer Hosar. Og forteller at siste ledd i kurshøsten blir med de vel 30 frivillige som jobber på Fjordheim. – Der vil de lære seg alt om forskjellige kunstneriske uttrykksmidler og teknikker sånn at de stiller sterkere ved utstiullinger og kan svare på spørsmål fra publikum knyttet til dette.

Selv om to av kursene foregår med ungdomsskoleelever er alle som vil velkommen til Fjordheim for å se og lære. – Til sammen blir dette et stort prosjekt for oss, sier Hosar videre, – på denne måten håper vi å få delt kunnskap om kunst til spesielt barn og unge. Og for å toppe dette vil vi ha elevutstilling som viser arbeid som har blitt gjort gjennom kursene våre. – Den utstillingen gleder jeg meg til, avslutter Marit Hosar.