UTSIKT: Vi kan ikke legge oss når det er så lyst sa ungdommene, som ble stående på brygga for å nyte utsikten og den sene kveldsstemningen,

Uvant med lange lyse kvelder

BIRISTRAND: 23 ungdommer fra 15 land er nå samlet på Strandenga, der  Lions arrangerer internasjonal sommerleir for tredje gang på det flotte leirstedet. Mange av ungdommene som kommer fra sydligere land hadde aldri opplevd at det kunne være lyst så sent på kvelden, og at det  var mulig å spille volleyball og være ute  i dagslys nesten til midnatt.

Tekst og foto:
Einar Lyngar

Alle deltakerne hadde på forhånd vært hos vertsfamilier i Biri-området noen dager før leiren, og allerede knyttet lokale kontakter og fått en innføring i norske tradisjoner og mat.

Noen måtte også låne litt ekstra varmt tøy fra vertsfamilien, for sommertemperaturer på 12-14 grader om kvelden hadde ingen opplevd tidligere. Likevel var det flere som kastet seg i Mjøsa for en lynrask dukkert, etter at frivillige hadde brukt mange timer med å rydde stranda etter flommen.

FROKOST: Norsk frokost var uvant, men brødskivene gikk ned i stort antall.

Norsk frokost med brødskiver føltes også eksotisk, og fatet med geitost var det ingen som turte røre den første frokosten.

-Jeg lover deg at jeg skal prøve geitost, sa en brasiliansk gutt som syntes norsk pålegg var spennende, selv om han var vant til varm mat om morgenen hjemmefra.

Et stort antall lokale krefter fra Lionsklubben og andre frivillige er med for å hjelper til. Bente Laakso er sjef for leiren, og forteller at programmet er omfattende og spennende. De skal ut på fjelltur noen dager, de skal oppleve norsk vikingkultur og ikke minst oppleve et trygt sosialt miljø, hvor de kan knytte vennskap for livet, og bli kjent med nye kulturer. Allerede første kvelden presenterte hver enkelt deltaker sitt land for de andre.  Dette er noe av hensikten Lions har med å arrangere leire, der ungdom fra hele verden møtes og blir kjent med hverandre.

Allerede den første kvelden var den gode stemningen og det sosiale fellesskapet tilstede.  De samlet seg rundt leirbålet på stranda og grillet marshmallow, og et par av deltakerne fant frem gitaren sin.

I en urolig verden er det viktig å bygge broer mellom landene, og på Strandenga bygges det veldig mange broer disse dagene, forteller Bente.

Av de mange biringer som ofrer litt av sommerferien sin for at ungdommene skal få gode minner er ikke minst Harald Tusvik, Wenche Johansen, Irene Snuggerud og Bjørn Egil Skar, pluss mange flere som hjelper til med nattevakter, på kjøkken og tilrettelegging med de mange aktiviteter.

JORDSKJELV: Bente Laakso sammen med to av de tyrkiske guttene, som kunne fortelle om dramatikken, da det store jordskjelvet rammet området de bodde i.