De ukrainske ungdommene stilte i tidsriktig antrekk da vikingbåten Mjøsen Lange kom til Strandenga. 

”Vikinger” fra Ukraina besøkte Strandenga

BIRISTRAND: Fire ukrainske ungdommer fra Ukraina kom til Strandenga denne uken i ført vikingsverd, skjold og tidsriktige klær som de hadde laget selv. De smilte bredt da vikingbåten Mjøsen Lange la til kai, og de følte seg som ekte ukrainske vikinger.  I sommer gleder de seg til å komme tilbake til Strandenga på leir. 

EINAR LYNGAR
Tekst og foto

Helt siden vikingtiden har det vært nære bånd mellom Norge og Ukraina. Norske vikinger seilte nemlig elva Dnjepr fra Onega- sjøen ved St. Petersburg helt ned til utløpet i Odessa ved Svartehavet. Dette visste ungdommene, som er kommet til Norge, fordi landet deres er angrepet, og i krig. 

– Norge har vært et trygt og godt oppholdssted for oss, men nå håper vi snart at Putin taper den forferdelige krigen, og vi kan vende hjem, sa ungdommene nesten i kor. 

Et staselig syn da vikingbåten la til kai med ”ekte” vikinger om bord.

Siden de kom til Norge er de blitt fanget opp av Lions-klubbene i Oslo, som har startet VBU (Velferdstiltak Barn og Unge) .  23 av klubbene i hovedstaden støtter et opplegg som skal sørge for at de som faller utenfor i samfunnet, enten de nå er  flyktninger, eller rett og slett skoletrøtte og ikke gidder å møte på skolen, skal få et verdifullt tilbud. Halvparten av de som blir fanget opp av VBU, har fått tilbake gnisten og troen på seg selv, og fortsatt skolegangen, noe styreleder  Aril Dahl er glad for.  På senteret på Rommen,  får ungdommene tilbud om aktiviteter som dataopplæring, snekkerarbeid og søm, og det var på dette senteret de  ukrainske ungdommene hadde fått faglig hjelp til å lage tidsriktige kostymer fra vikingtiden. 

Sammen med representanter fra flere av klubbene i Oslo var de på Strandenga for å se på forholdene for flere sommer-leire som de planlegger. Planen er at de skal ha fire fem tredagers leire i sommer  og en rekke helgeturer utover høsten. 

Samtidig  overrakte de sine vikingkostymer og skjold og annet som en gave til Mjøsen Lange, som er et fast innslag på mange av leirene som arrangeres på Strandenga. Vikingen Ebbe Hornemann seilte skipet sammen med sin vikinghustru Bente Lakso fra Lillehammer til Biristrand, og tok imot gjenstandene. Som takk for gavene, ble ungdommene invitert  om bord og fikk prøve å ro skipet, noe de nok syntes  var slitsomt i vinden på Mjøsa. 

– Det står respekt av vikingene som kom med slike store båter helt fra Østersjøen til Svartehavet, mente ungdommene, som på denne måten fikk en nær kontakt og forståelse for de bånd vikingene skapte mellom ukrainere og nordmenn for tusen år siden. 

Nå gleder de seg til å komme tilbake til det flotte leirstedet, som de siste årene er blitt totalt forandret, og et av Østlandets mest populære leirsted.