I BUDAPEST: Hedda Elise Brovold foran Mattiaskirken (Mátyás Templom) i Budapest. Foto: Ragnhild Sletten.

Hedda fra Biri var med og vant stor, internasjonal korkonkurranse

BIRI: Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening (TKS) deltok i en stor internasjonale korkonkurransen med deltagere fra hele verden. Her var Hedda Elise Brovold fra Biri med. Hun studerer på fjerde året i ved NTNU, og er fra høsten klar for siste år og masteroppgaven.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Budapest International Choir Competetion and Festival samler kor fra hele verden, i en fem-dagers festival med konkurransene som de store høydepunktene. I tillegg har festivalen et sterkt fokus på kulturutveksling, samhold og sangglede. – Dette er en av de riktig store festivalene og konkurransene for oss som synger i kor, sier Hedda Elise Brovold på telefon fra trønderbyen, -– å få være med i Budapest var helt fantastisk. Rett og slett skikkelig stas, særlig med tanke på at dette var første konkurranseturen til utlandet siden 2016, og min første store konkurranse med koret.

Studier, jobb og kor
Det er lærer hun vil bli, og studiet er grunnskolelærerutdanning med musikk, norsk og tegnspråk, og er altså til høsten klar for siste år og masterutdanning. – Da har jeg bodd fem år i Trondheim, sier 24-åringen (i juni), – og håper at jeg får jobb nærmere Biri. Å bo nærmere familien er et stort mål for henne. I løpet av disse årene har hun klart å kjøpe sin egen leilighet. – En venninne av meg leier hos meg, sier Hedda, – og så har jeg en 20% stilling som ufaglært apotekermedarbeider i et av byens apotek. Har jo lært litt av mamma som jobber på apoteket i Biri, sier hun med smil i stemmen. Så satser hun på at også kjæresten vil bli med på flyttelasset sørover. – Jeg håper det blir sørover, legger hun til og innrømmer at det aller viktigste er å få jobb, hvor det nå enn måtte bli. Hun trives godt i Trondheim også, – her er det godt å være student, sier hun, – det skjer alltid noe morsomt og spennende.

Musikk i blodet
Både på mor og farssiden er og har musikk vært viktig, og Hedda har tatt med seg dette i livet sitt. Sunget i kor har hun gjort siden hun var seks år gammel. Hun spiller også gitar og piano, og har mange selvskrevne låter i skuffen. – Så får vi se om de blir tatt fram og brukt etter hvert, akkurat nå er det ikke tid, med studier, jobb og to kor som jeg er med på. I det ene av de er jeg også leder. I det minste da, sier Hedda, – hvor det er 20 sangere. I TKS er det jo hele 80 sangere, det er ganske mektig. Jeg trives godt i kulissene der med min andre-alt stemme. – Det lille koret er forresten sprunget ut av TKS, fremhever hun.

Tove Lundborg har alltid vært en viktig inspirator, blir vi fortalt. Helt fra kulturskoletiden og opp igjennom forskjellige ungdomskor hvor Lundborg har vært dirigent. Og selvsagt måtte det på videregående bli musikklinja på Gjøvik for den sangglade biringen. – Tror nok at jeg har musikk i blodet ja, innrømmer hun.

Budapest
Budapest International Choir Competetion and Festival ble I år arranger for 18. Gang. Korets medlemmer betalte noe selv, noe tilskudd kom fra korets kasse. TKS konkurrerte i kategoriene Folklore og damekor klasse A, der Trondheimskoret kunne innkasserer seier i begge klassene. I kategorien Folklore deltok de med sangen «Lokkeslåtten» skrevet av Jan Magne Førde, samt to arrangementer av norske folketoner.

– Folklore er en tradisjonell klasse, ofte kjent som folkemusikk. I denne klassen er det vanlig at man synger en tradisjonell sang fra hjemlandet sitt, som for eksempel Lokkeslåtten. 

VINNERE: Trondhjems kvinnelige studentersangforening, utenfor kulturhuset «House of Music, Hungary (Magyar Zene Háza)» der mesteparten av konkurransen fant sted. Foto: Ragnhild Sletten.

Sangprestasjonene ble tatt godt imot, der TKS kunne innkassere konkurransens høyeste poengsum, 27,63 poeng, og dermed en solid seier. Med det var første triumf i boks, men jentene ga seg ikke der: – Når det gjelder damekor klasse A, er reglene langt strengere for hva som kan framføres, forklarer Hedda. – Her skal man synge fire verk som skal møte spesifikke retningslinjer med tanke på vanskelighetsgrad og komponist.

Grand Prize
– Å velge verk til denne delen av konkurransen er krevende, da kravene er mange. Programmet skal vare i 20 min, og i år skulle vi ha med et verk fra en ungarsk komponist som levde etter 1945, en komponist som levde mellom 1809 og 1873, en komponist med levetid samtidig som vi meldte oss på, og til slutt en valgfri komponist. En krevende, men spennende prosess, kan Hedda fortelle.

Sangene velges av korets kunstneriske råd, før de deretter må godkjennes av en jury oppnevnt av arrangøren. Både valg av sanger, samt den sterke framføringen falt i god jord hos publikum og jury, og nok en gang kunne jentene heve hendene i været, i følge studentmagasinet Under Dusken, vi siterer videre fra magasinet: – Kor som utmerket seg spesielt i sin klasse, hadde muligheten til å bli nominert til konkurransens Grand Prize. Her konkurrerer de absolutt beste korene mot hverandre og etter to sterke prestasjoner ble TKS naturligvis innlemmet i det gode selskap. Sammen med fem andre kor fikk de nå mulighet for å synge for den gjeveste prisen, i den ærverdige Bartok-salen i Budapests Palace of Arts Budapest. – Det var en stor opplevelse, skal vi tro Hedda, – det var skikkelig stas og fantastisk med full sal, god stemning, og alle korene som heiet hverandre fram. 

Mannen og Kråka
I Grand Prize finalen avsluttet koret med Lars Henrik Morsets arrangement av «Mannen og kråka», – en mangeårig favoritt hos korets publikum så vel som sangere, forklarer Hedda Elise Brovold avslutningsvis. –  Vi gikk for underholdningsverdi, og noe ganske annet enn de andre korene. Når vi klarte å blande dette med sterk sangprestasjon, var det utrolig gøy å bli belønnet med seier.

Og i fortsatt i følge Under Dusken kunne Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening for tredje gang ta steget på toppen av seierspallen, og samtidig fylle koffertene med tre troféer, to gulldiplomer og en pengepremie på 2000 euro.