POTETBU: Bjørn Myhre foran potetbua ved vegaskjellet til Sørengen, eller Myhre som bruket også blir kalt av bygdefolket. Her kan du hente poteter og vippse beløpet.

Potetbua på Biristrand

BIRISTRAND: Det er ikke mange i bygda som dyrker poteter. Bjørn Myhre på Biristrand er en av dem. I tillegg selger han dem stort sett lokalt fra garden han tok over for et par år siden.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

– Jeg kan ikke bare drive med korn heller, sier han, – det å se noe som vokser og så grave det opp er nok den nostalgiske siden min som styrer, smiler han.

Bjørn Myhre har 45 mål å holde styr på, på mye av det finnes det nevnte kornet, men vel fire mål er holdt av til potetåker. For strandinger flest er garden kjent som Myhre, men offisielt heter bruket Sørengen. – Et ganske typisk småbruk egentlig, sier han, – men dyr blir det nok ikke her på gården. Sånn som jeg driver nå, passer det å ha en pensjonert far som hjelper til, i tillegg til en bijobb for meg ved siden av jobben min på Madshus. Hvor Myhre stort sett har travle dager som driftsdirektør. 

Selvplukk
– Potetsetting og høsting blir gjort på den gammeldagse måten, hevder Myhre, – det er nostalgikeren i meg som trer frem. Jeg har en gammel traktor, en Massey Ferguson 135 fra 1971, og en potetopptaker fra samme tidsperiode. Denne vil bli brukt i morgen (lørdag 24.sept.), sier Myhre videre. – Da er det selvplukk av poteter.

Han håper mange vil komme og oppleve dette og lover plukking mer eller mindre rett fra åkeren. Ingen trenger å grave fram potetene. Det sørger traktor og potetopptaker for.

– Mange barn har ikke opplevd dette, å plukke poteter, sier han, – derfor er dette en utmerket måte å vise dem hva vi gjorde i «gamle dager». I tillegg sørger han for både kaffekoking og bål. – Og en utmerket utsikt over det flotte mjøslandskapet som du har på Biristrand, lover han. – Og ikke minst vil det være en sosial happening også. Og man betaler bare 10 kroner for kiloen. Det skal ikke være prisene som skremmer unna folk ihvertfall.

TO SORTER: Myhre selger to sorter poteter, Folva og Asterix. I følge bygdepraten skal førstnevnte være en særdeles god matpotet.

Salg fra bua
I hele sommer og en måneds tid fremover selges det også poteter fra bua ved «vegaskjellet»  til garden. – Stort sett er dette tatt opp med grev, sier Myhre, – enten av meg eller dugnadsarbeid av familien, og ikke minst far og en onkel, som hjelper til med både potetsetting og opptaking. – Familie er godt å ha, hevder Myhre, – dugnadsviljen er stort sett stor, smiler han. Noe er også solgt gjennom Reko-ringen. Fra bua har det gått unna godt over 600 kilo så langt denne sesongen. Som det altså er igjen vel en måned av. – Så det selvsagt fortsatt muligheter til å kjøpe poteter i både 2,5 kgs og 5 kgs poser, reklamerer han. 

Dette er andre året Bjørn Myhre selger poteter og inviterer til selvplukk. – Jeg satser på å gjøre dette i mange år fremover, påstår han til slutt.