KLAR FOR Å PLUKKES: Hjalmar Rogne på Ner Gryte viser stolt frem epler av sorten Discovery, som nå er klare for å plukkes.

Eplehøsten på Ner Gryte

BIRISTRAND: Med et stort jorde fullt av epletrær ser Hjalmar Rogne fram mot helgen. Da kan han begynne å høste inn epler og få omsetning for tre års god pleie. For du har vel lagt merke til epletrærne på Biristrand?

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Rogne har fire slags eplersorter, Aroma, Discovery, Kathinka og Summer red. – Samt noen få trær med andre sorter, sier han. Totalt skal dette i år bli vel 4500 kg med epler, mot 2000 kg i fjor, som var første innhøstningsår. – Det ga 1400 liter med eplemost samt noe spisefrukt, fortsetter Rogne, – i år håper jeg på 3000 liter eplemost. Pluss spisefrukten.

INVESTERER: Ner Gryte investerer halvannen million kroner i bygg som skal inneholde kjølerom og presseri.

Investerer 1,5 million kroner
Alt dette selges lokalt, fra bruket Ner Gryte på Biristrand. Rogne skal sette opp selvhjelpsbod ved veien gjennom bygda, hvor folk både kan kjøpe epler og ikke minst eplemost. – Eller de kan komme innom og kjøpe av oss. Så langt presses eplemosten i ei campinghytte han kjøpte av Furulund Camping. Men neste år blir det annerledes. – Jeg har lyst til å satse på dette, sier han videre, – og bygger derfor et eget presseri med kjølerom. For eplene må til kjøling så fort de er høstet. Da biri.no var på besøk, var Rogne i full gang med grunnmuren til nybygget. En investering på nærmere halvannen million kroner, selv om han gjør det meste selv. – Drømmen er etterhvert å lage eplecider også, innrømmer han, – selv om det er et annen type produksjon. Så langt holder vi oss til å presse, tappe og kjøle for eplemostproduksjon. Som leveres i flasker og 3 liters kartonger. Glassflaskene kommer flunkende nye og rene i paller på 1500 flasker. Som en ekstra kvalitetssikring har Ner Gryte også eget halvautomatisk vaskeri som tar en ekstra rengjøring før tappingen skjer.

Godt klima
– Med 140 vinterfora sauer og epleproduksjonen er det godt at hele familien er involvert i småbruket, sier Rogne. – Av og til føler jeg at vi er som et vestlandsbruk, med sau, frukt og en eiendom som strekker seg fra fjorden og opp i åsen her, smiler han. – Så viser det seg at Biristrand er godt egnet for denne typen bruk, både klima og jordsmonn er perfekt.

Trost
Trærne ble plantet i 2020, så det har gått utrolig fort, hevder Rogne. – Når disse er ferdig utvokst i 2025, håper jeg på full produksjon med epler. Da begynner det å ligne en årsinntekt. – Hvis ikke trosten tar alt sammen da. Som i år har vært en liten utfordring grunnet lite rognebær. 

KAN SNART KJØPES: Disse produktene selges av Ner Gryte. Samt epler for å spise.

Lokal hjelp
Plukkingen, eller innhøstingen om du vil, av epler starter nå i midten av september og varer en måneds tid. De forskjellige eplesortene modnes på forskjellige tider. – Heldigvis har jeg god hjelp av lokale ungdommer, sier Rogne, – det fungerte aldeles utmerket i fjor, det vil det også gjøre i år, mener han. 

For å markedsføre eplene og eplemosten, brukes Facebook og sosiale medier. – Så følg med, oppfordrer han. Videre forteller Hjalmar Rogne at det nok vil bli en del Bondens Marked, messer og REKO-ringer å besøke i årene fremover. – Markedsføring må til, avslutter han.