ORGELKOMITEEN: Disse er snart klare for ny auksjon for nytt orgel i Biri kirke. Orgelkomiteen består av: fra venstre Inger Schiager, Abraham Brekne og Torvild Sveen. Foran står Torunn Vigrestad og Kjell Ødegårdstuen med orgelplaketten som selges for 5000 kroner. I tillegg er Jostein Skundberg, Gunhild Ekerhaugen og Cathrine Thorsteinsen med i komiteen.

Orgelaksjonen i gang igjen

BIRI: – Det er viktig at biringene forstår hvorfor vi må nytt orgel i Biri kirke, sier Inger Schiager. Vi møtte orgelkomiteen som nå planlegger innspurten på pengeinnsamlingen til nytt orgel. Mye er samlet inn, en del gjenstår.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Det nye orgelet skal være på plass til Biri kirkes 250-års jubileum i 2027. – Det gamle orgelet, som ikke er så gammelt, faktisk ikke eldre enn fra begynnelsen av 1960-tallet, må byttes ut, fortsetter Schiager, – det er bygd med så dårlige, billige materialer at det holder ikke lenger. Man skulle sikkert spare penger den gang også, konkluderer hun. 

– Jeg har tenkt på dette i mange år, innrømmer hun, som organist i Biri kirke mener hun å kjenne orgelets svakheter, – men jeg gjorde aldri noe med det. Men så ringte Torvild Sveen meg i 2017 og lurte på hvordan det sto til med orgelet i Biri kirke. Da fikk vi endelig fart på tanken og ønsket om å skaffe kirken et nytt orgel. – Og 2027 og kirkens jubileum virket som et bra mål tidsmessig sett, skyter Torvild Sveen inn, – det ga oss ti år på å samle inn penger.

DIGITALT TRYKK: Trykket Frostrose av Ida Løkken Anstensrud selges for 600 kroner per stk.

Fem millioner kroner
Et kirkeorgel er det ikke bare å gå inn i en musikkhandel å kjøpe. Det bygges etter mål og fra bunnen av, hvert orgel er et unikt eksemplar. Orgelkomiteen forteller om store penger som må samles inn, hele fem millioner kroner skal settes av til orgelet. – Orgelkomiteen skal samle inn 1,5 million kroner, Gjøvik kommune gir 1,5 million kroner, og Gjøvik kirkelige fellesråd hele 2 millioner, forklarer Sveen. – Så langt har vi samlet inn noe over 1,1 million kroner, da gjenstår det vel 350.000 kroner vi skal få tak i innen 2027.

Det har orgelkomiteen tro på at de skal klare. Mye penger har kommet inn som gaver, mange har kjøpt orgelplaketten, en plakett med et unikt eksemplar av en orgelpipe fra forskjellige kirker, både fra Biri og kirkene i nabobygdene. – Vi har fortsatt noen igjen, forteller komiteen, – disse selges for 5000 kroner.

Både private og næringsliv har bidratt, menighetsbasarene og kirkekonsertene gir små inntekstdrypp hele tiden, samt at Biri-kunstner Ida Løkken Anstensrud har gitt bort et digitalt trykk som selges for 600 kroner per stk.

Ny auksjon i september
For tre år siden gjennomførte komiteen en stor auksjon. Folk ga så det monnet, – litt for mye faktisk, forteller Sveen, – vi ble sittende med mye som vi ikke fikk solgt, og måtte også selge veldig billig på tampen av auksjonen for å ikke bli sittende igjen med alt for mye, særlig gamle store møbler, salonger og sofaer.

Dette har komiteen lært av, og vil nok være strengere med hva de tar imot ved neste auksjon. Som blir 17. september i år på Biri Herredshus. – Nå kan folk bare levere inn så fort de leser dette, så stopper vi innsamlingen en uke før auksjonen skal gjennomføres, forteller komiteen. Har du noe å gi bort til auksjonen kan du ringe Abraham Brekne på tlf. 934 19156, eller Kjell Ødegårdstuen på tlf. 959 81948. Auksjonen i 2019 ga en inntekt på 75.000 kroner. – Vi håper og tror at vi får like mye eller mer inn i år, sier komiteen optimistisk, – vi vil gjerne ha små og verdifulle ting, smiles det.

Framdrift
Det er lagt ut anbuds-papirer og spesifikasjoner på Dolphin, med svarfrist i midten av juni. Da håper komiteen at de har mellom tre og fem anbydere som kan gå videre i prosessen. Så vil man bestemme seg for hvem som skal få bygge orgelet ved slutten av dette året. – Vi regner med opptil tre års byggetid på dette instrumentet, sier Inger Schiager, hun har fått med sin bror Hallgeir Schiager som fagkonsulent på prosjektet. – Ikke mange i landet som kan mer om orgler enn ham, blir det hevdet fra komiteen. Orgelet blir bygget der de som får anbudet holder til. – Er det et tysk firma, ja så bygges det i Tyskland.

Med fem millioner kroner mener også komiteen at de kan velge fra øverste hylle kvalitetsmessig. – Biri kirke er ikke så stor, orgelet må jo tilpasses kirkens størrelse og akustikk, sier organist Schiager.

Avslutningsvis inviterer orgelkomiteen biringene innom deres stand på Biridagen. – Der kan man få kjøpt både orgelplakett og trykk av Ida Løkken Anstensrud, reklameres det. – Og ikke minst kan man gi både små og store pengegaver til nytt orgel. Vi gleder oss til det, og vi gleder oss veldig til 2027 og Biri kirkes 250-års jubileum. 

– For en fest det skal bli med det nye orgelet, lover organist Inger Schager.