FOTTERAPEUT I BIRI: Tonje Rønningen i sine lokaler midt i Biri sentrum. Som nylig autorisert fotterapeut synes hun det er godt å komme i gang, og forteller om stor trafikk og mange gode tilbakemeldinger på åpningsdagen.

Endelig ny fotterapeut i Biri

BIRI: Tonje Rønningen er utdannet autorisert fotterapeut. Det vil si at hun behandler lidelser som er knyttet til hud, negler, skjelett og muskler. – Samt forebyggende velvære, forteller hun. Nå har hun åpnet klinikk i Biri.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Snakker du med biringer, eldre som noen litt yngre, er det tydelig at savnet av en fotterapeut siden Irene Snuggerud pensjonerte seg, har vært stort. Nå har Tonje Rønningen etablert en lenge etterlengtet klinikk i Biri. 

Hun åpnet mandag denne uken (30. mai, red.anm.) og holder til i samme bygget som Marstein Bil, vis avis Coop´en. Der har hun fått leie flotte lokaler. – Og en husleie som er overkommelig, sier hun, – jeg er veldig fornøyd med lokalene og beliggenheten sentralt i Biri, sier trebarnsmoren videre. – Utleier Anders Marstein er virkelig grei å ha med å gjøre, skryter hun.

Nyutdannet
Hun har tatt det store skrittet fra jobben i hjemmetjenesten i Biri til å bli selvstendig næringsdrivende. 

Hun er nå nyutdannet autorisert fotterapeut, og fikk sin autorisasjon i januar. – Så har det jo tatt litt tid å etablere seg, lokaler skal på plass, utstyr skal ordnes og papirer skal fylles ut, forklarer hun, – akkurat nå føles det godt å endelig være i gang i hjembygda mi. 

Tonje Rønningen er født og oppvokst i Brummundal, men har bodd i Biri i 12 år. I løpet av disse årene har det blitt tre barn, som alle er opptatt med sitt, hun ramser opp: – fotball, håndball, skyting og alt det barn mellom 6 og 11 år er opptatt av. Hun regner med å få mye å gjøre, – det er ikke akkurat så veldig mange fotterapeuter her ved nordenden av Mjøsa, smiler Rønningen optimistisk. – Målet er å være tilstede her på klinikken fra klokken åtte hver dag, så får det gå seg til etterhvert.

En forskjell
Interessen har vært stor, mange telefoner har hun fått og mange timer er allerede bestilt. – Det har jo versert rykter om at jeg skulle starte som fotterapeut, jungeltelegrafen har gjort sitt den, sier Rønningen. Hun fortellere videre at samarbeidet med de andre fotterapeutene i distriktet har vært veldig bra, – de har framsnakket meg, hevder hun. – Vi jobber sammen og er ikke konkurrenter, vi støtter og hjelper hverandre.

Samtidig er hun klar på at det er viktig å skille en autorisert fotterapeut fra fotpleier. – Vi har en offentlig utdannelse i bunnen, klagerett til norsk pasientskadeerstatning hvis noe skulle skje med deg, vi er underlagt lov om helsepersonell, har journalplikt og rapportplikt ved utilsiktede hendelser, forklarer Rønningen. – En fotpleier må ikke nødvendigvis ha utdannelse og kan heller ikke utrede følgetilstander ved diabetes eller revmatisme. Og på ingen måte avlaste fot-, kne-, hofte- og ryggsmerter. Alt dette ligger innenfor den autorisasjonen jeg og andre fotterapeuter har, sier hun bestemt.

Diabetes
 – Vi utfører også ganganalyse, sier hun videre, tilpasser såler og ser på hvilken sko du har. Sko er veldig viktig for både føtter, rygg og skjelett. Det er mye i en sko som kan endre gangen din, og dermed gi deg plager både under og på føtter, og ellers i andre ledd i kroppen også. 

Hvis Tonje Rønningen oppdager at du som pasient er bevegelseshemmet f.eks. grunnet sko eller føtter, kan hun henvise vedkommende til lege. – Men selvfølgelig bare hvis pasienten selv vil. 

– Så må jeg også fortelle at jeg selger kremer for fotsopp og andre behov, og har en pasient fått påvist diabetes, som har stor betydning for føttene dine, så kan jeg til enhver tid utføre nevropatitester på vedkommende, sier hun til slutt.