FEIRET; Rundt 30 var tilstede da Øverbygda bedehus feiret 130 års jubileum.
130 år med bedehus i Øverbygda
ØVERBYGDA: Fredag kveld inviterte Øverbygda Bedehus Venneforening til markering av bedehusets 130 års-jubileum.
Tekst og foto
INNSENDT
Rundt 30 deltakere var med da Ole Kristian Brovold og Marit Kolloen i duoen «Heme» innledet med tre sanger fra Beatles, Eva Cassidy og Halfdan Sivertsen. Deretter fortalte Torvild Sveen litt om bedehusets 130 år lange historie. Bedehuset ble innviet 1. november 1894 etter en halvannet år lang byggeprosess. En stuebygning ble flyttet fra gården Herberg og tømmeret ellers til forsamlingshuset ble gitt i gave av bygdas skogeiere.
Bedehusets navn, Betesda, stammer fra Johannesevangeliets 5. kapittel der Jesus leget en mann ved dammen med det hebraiske navnet Betesda. Det betyr «Nådens hus» eller «Barmhjertighetens sted».
En av de største drivkreftene bak etableringen av bedehuset var Otto Skarseth. Han var en aktiv mann i Indremisjonen og mente bygda måtte få sitt eget samlingssted for kristen aktivitet. Sammen med Bernt Nesje, en som senere ble en sentral drivkraft for Kinamisjonen/Misjonssambandet, ble det fart i sakene! Hele huset ble reist for den nette sum av 2036 kroner. I Øverbygda, som for resten av bygdene i Biri, ble det mange brukere. I tillegg til Indremisjonen og Kinamisjonen var det foreninger av Santalmisjonen og Misjonsselskapet. I 1897 startet søndagsskolen opp, og det var det i nesten 100 år ved bedehuset med ulike ledere i spissen. Fra 1900 til 1949 var Øverbygda Avholdslag faste brukere av bygdas misjonssentral. Etter krigen ble kvinneforeningen Vårsol stiftet, og det ble barneforening og aktiviteter for yngre.
Ulike menn var i ledelsen for bedehusstyret, men det var tidlig plass for kvinner både i styre og stell – også som forkynnere. Her skulle ikke kvinner tie i forsamlingen! Kirsten Hovde var første kvinne som leder for bedehusstyret – som i dag altså er en venneforening som sørger for god og jevn aktivitet. Bedehusets leilighet i 2. etasje ga også husrom for mange familier fra 1900 og fram til 1982.
Etter innledningen spilte «Heme» en ny melodi, og deretter sørget Lillian de Wit og Anita Suren Granum i Venneforeningen for at samtlige deltakere fikk en god gryterett i livet og deretter en liten utlodning med ulike gaver fra Biris næringsliv. Det ligger an til nye 130 år med bedehus i Øverbygda.