PREMIEVEGG: Timeo Groentjes foran skryteveggen med NM-pokal i hånden og gullmedalje på brystet.
Bueskytteren fra Biri
BIRI: Lite visste Timeo på 8 år om hva som skulle bli hans store lidenskap da han og familien kom flyttende til Biri fra Oslo. Etter barneskole i Redalen og ungdomsskole i Biri ble han etter hvert en av landets største talenter innen en forholdsvis smal sportsgren.
TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com
En sportsgren som ute i verden er stor og utbredt og har i seg historikk fra da menneskeheten var jegere og samlere. Det er intet mindre en bueskyting vi snakker om, som, hvis vi ser stort på, er mye av grunnen til at vi er de vi er i dag.
Familien
Først, litt om Timeo Groentjes. Med en far fra Nederland og mor fra Fankrike, er det ikke overraskende at han i dag går på den internasjonale linjen på Gjøvik videregående skole. – Jeg har nemlig lyst til å studere mer i utlandet, sier han, – og har faktiskt tenkt litt på Frankrike hvor mamma er i fra. Han snakker noenlunde både nederlandsk og fransk, – men jeg forstår språkene bedre enn jeg snakker dem, smiler han. Far Florus kom til Oslo for å studere i 2002, der møtte han etter hvert Timeos mor, Alexandra, som jobbet i hovedstaden som au pair. Av det ble det etter hvert fire gutter, hvor Timeo på 16 år er den nesteldste. Storebroren har flyttet ut og bor på Lillehammer.
Pil og bue
Da han gikk på ungdomsskolen i Biri, hadde de noe som het «I Hopes Dag». Der var det satt opp blink man kunne skyte på med pil og bue, forteller Timeo, – det var veldig morsomt og spennende. Så havnet jeg i et bryllup ved Dokka som servitør, det var et sånt middelalder-bryllup med masse middelalder-aktiviteter, blant annet bueskyting. Dette satte i gang noe i Timeo, og når det så igjen var «I Hopes Dag» året etter med bueskyting var han solgt. – Mamma sjekket da om det var noe bueskyting-tilbud i nærheten, og fant ut at det var det, nærmere bestemt på et introduksjonskurs i regi av Lillehammer Bueskytterklubb. Jeg ble med og fikk masse skryt, smiler han, – jeg liker skryt. Så jeg ble med på trening etter hvert, fikk mange gode venner og ble hekta på sporten.

I AKSJON: Det skal litt krefter til for å spenne buen, her er Timeo i aksjon i stuen hjemme.
Nå trener han tre til fire dager i uka, har allerede seks gjeldende rekorder og er blant landets beste i segmentet under 21. Blant rekordene Timeo innehar, er skyting fra 18 meter, både med 30 og med 60 piler. På 30 skudd har han 252 poeng av 300 mulige, på 60skudd 500 poeng av 600 mulige. En NM-tittel under 21 har det også blitt, så sent som i fjor, selv om det bare er tre år siden han begynte med bueskyting.
Fem typer
– Det er mye trening, innrømmer Timeo, – for det meste er det skyting, skyting og skyting. I tillegg må muskulatur trenes, det er Barebow-klassen som han konkurrerer i, – det er tungt å spenne buen, og du må jo ha kraft i skuddet, sier han, – og i min klasse er det minimalt med tekniske hjelpemidler på buen, ingen trinser eller sikte. Vi for en lengre forklaring på hva det innebærer, og at det er fem typer buer. Timeo ramser opp langbue, tradisjonell bue, hans klasse som er barebow, recurvebue og compoundbue. – Recurvebuer er den buen som brukes i de Olympiske leker, sier en engasjert bueskytter.
Både jenter og gutter
Nå er det NM som er målet. Det foregår på Vigra rett utenfor Ålesund. – Dit tar jeg med pappa, sier Timeo, – han ville gjerne bli med, han har jo begynt med bueskyting han også. Men ikke i konkurranse enda da, understreker han. – Jeg tror mamma gruer seg litt for at det kan bli for mye, smiler han men er veldig glad for at foreldrene stiller opp så mye som de gjør. – Ofte er vi hele familien på tur til en eller annen konkurranse. Men før de drar til Vigra, som starter 4. april, er det et oppvarmings-konkurranse i Ullensaker. – Der vil jeg nok få en liten pekepinn på hvordan det ligger an, sier Timeo, som er rangert som nr. 11 i Norge uansett alder eller kjønn. – Fordi det er veldig mange dyktige jenter som driver med bueskyting også, både på landsbasis og i Lillehammer Bueskytterklubb, som har nesten 100 medlemmer. Flere av dem, både gutter og jenter, skal også til NM. Som er et åpent mesterskap, men man må altså være medlem av en klubb for å kunne stille.
Landslaget
Timeo Groentjes håper selvsagt at det skal gå bra i NM, og legger ikke skjul på at han sikter høyt. – En tittel ville vært fint å få med seg, og håpet er selvsagt å bli tatt ut på landslaget etter hvert, avslutter han.