HEDER OG ÆRE: Willem Tobias De Wit med medalje og et diplom som bevis på at han er junior norgesmester i fluefiske. – Aller mest er det heder og ære, sier han. Foto: Privat.

Trippel norgesmester

BIRI: Han følger både i sin fars og bestefars fotspor, Willem Tobias De Wit, han liker seg best med en fluestang mellom hendene. Så mye at han for et par uker siden vant junior NM i fluefiske. For tredje gang.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

JEG FIKK FISK! En stolt fluefisker.

15 år gammel er han allerede en erfaren fluefisker, og ligger i følge fluefiskemiljøet langt foran sine jevnaldrende. Ikke så rart kanskje, han har vært med sin far på fiske siden han var en neve stor. – Aller først i Vismunda, sier Tobias, – det var dit pappa tok med meg, samt at det ble mye trening på kast i hagen hjemme.

Det er for det meste fisken Vismunda og Mjøsa som er i faresonen når han tar med seg fluestanga. – Så er jeg med papa en del rundt da, sier han, – særlig trives jeg i Atna og Østerdalen. Pappa, det er Dan Robbie De Wit, som i september skal til VM i Slovakia (les saken her)

– Hele familien fisker egentlig, betror Tobias, – mamma (Ann Mari) og brødrene mine er også ivrige fiskere, mamma liker best å fiske med dupp da.

Årets junior NM foregikk i Guddal på Vestlandet, og det ble konkurrert i tre økter blir vi fortalt, ved elv, i vann og fra båt i vann. Litt forenklet kan man si at hver deltager fikk utdelt soner på 50-70 meter hvor det skulle fiskes, så byttet man tidvis også soner.

SONE OG ØKT: Et eksempel på hvordan soner og økter er fordelt.

– Det endte jo veldig bra da, sier bygdas ferske juniornorgesmester, – det hele gikk ut på å fange mest fisk opp til en maks-størrelse. Tellende fisk var ørret og røye, fikk man noe annet, for eksempel laks, så måtte den kastet ut igjen. Tobias fikk 20 fisk, dobbelt så mange som neste mann. Flaks? Spør vi. – Nei, på ingen måte, hevder han, – du må skjønne hvor fisken står, rett og slett lese terrenget, vannet og eventuelt elva, du må kunne velge riktig flue og ikke minst, du må kunne kaste på riktig måte.

Tobias De Wit har også vunnet norgescupen tre ganger, så det er en erfaren mester som biri.no snakker med. Han legger heller ikke skjul på at han satser på å følge opp sin far og komme til senior VM en gang i framtiden. Senior blir han det året han fyller 19. Men det første målet er junior VM om et par års tid.

– Jeg skulle ønske det var et større konkurransemiljø her i Biri, sier Tobias videre, – det er mange som fisker, men de er ikke med i konkurranser. I det hele tatt har det blitt færre over hele landet. – Rekrutteringen er dessverre ikke så god lenger, skyter far De Wit inn, – det merkelige er at det er et norsk fenomen, ingen andre land jeg kjenner til sliter med dette.

Tobias har noe eget utstyr, men innrømmer at det ofte blir å låne fra pappas velholdige utvalg av fiskeutstyr. – Det er jo ganske dyrt sier, sier han. 

Tobias De Wit gleder seg til han blir mer mobil og kan komme seg rundt på egenhånd, – kanskje rundt i Biri- og seteråsen først og fremst, en moped vil hjelpe mye, avslutter han smilende. Hva norgesmesteren fikk i premie? Alle mest heder og ære, en medalje og et diplom. Vi gratulerer!