NY UTSTILLING: Einar Sigstad åpner ny utstilling på Galleri Fjordheim lørdag 19. november. – Nå tenker jeg mer på helheten og rommet enn bilde for bilde, sier han.

Om livet og nattfiolen

BIRI: Einar Sigstad har hatt en del utstillinger på Galleri Fjordheim i løpet av galleriets 35-årige historie. De aller fleste har handlet om natur og miljø. Ikke denne gangen, nå handler det om livet.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Utstillingen som har fått tittelen «Nattfiolen blomstrer bare en gang» åpner kommende lørdag, den 19. november kl. 12.00.
– Tittelen spiller på livet vårt og vår blomstringstid, sier Sigstad, – når blomstrer vi og hvem har vi blitt. Litt tilbakeskuende også, fortsetter han, – og en hyllest til årene som går så fort og de valgene vi har tatt. Har vi fulgt drømmen vår og hvor har nå valgene ført oss? Er vi lykkelige med å følge forpliktelsene eller velger vi å følge våre evner/lyster/drømmer? Spør Sigstad. Han nevner seg selv som et eksempel: – Som odelsgutt ble det forventet at jeg skulle ta over gården, heldigvis har jeg en yngre bror som var mer interessert i å kjøre traktor enn meg, smiler han, – det gjorde at jeg kunne følge mine drømmer. Selv om han innrømmer at det var naturforsker han egentlig ville bli. – Men så kommer du til et vegkryss og velger heller en annen vei. Alt dette og livets gang er det som opptar meg med denne utstillingen.

Helheten
Sigstad har også kommet dit i livet at å selge bilder ikke er hovedmålet. – Selvsagt er det bra hvis folk ønsker å kjøpe arbeidene mine, innrømmer han, – men jeg lever godt med at det ikke nødvendigvis blir en salgssuksess. Det gir meg også større frihet med å tenke mer på utstillingsrommet, at bildene ikke henger der hver for seg og er sin egen lykkes smed, men at de samlet er en del av en helhet, et konsept, forklarer han. – Og dette rommet har jeg funnet her på Fjordheim. Alt har fått sin plass, til og med filmen jeg har gjort sammen med min sønn, Even, og alt henger i sammen, sier Sigstad fornøyd. Les mer her.

Morsomt å stille ut
Galleri Fjordheim er et lite galleri, men med et veldig godt rykte blant kunstnere, påstår Sigstad. – Det er jo kunstnerstyrt, viser mye samtidskunst og tar godt vare på utstillere, hevder han videre, – jeg har lett lenge etter en passende visningssted for denne utstillingen, og så fant jeg det i hjembygda.
Alt dette har gitt Sigstad mer lyst til å stille ut. Nå gleder han seg til utstillingen, og selv om det akkurat nå ikke er noe avtalt flere utstillinger, er han lykkelig over at han har flere prosjekter på gang, blant annet tegninger, og at det føles morsommere å stille ut enn på flere år. – Det er denne friheten man får når nattfiolen blomstrer, smiler han.

PLAKAT: Plakaten for utstillingen «Med hånden på hjertet».

Stor strømregning
Avslutningsvis skryter han av miljøet på Fjordheim. – Nå er vi en kjempefin gjeng som får til ting her, sier han, – vi trives godt i lag og gjør det fint rundt oss og vi føler at kommunen støtter opp om oss også, om ikke i harde cash så i hvert fall mentalt. Nå har dugnadsgjengen akkurat lagt bak seg bekymringene rundt Mjøsbrua og alt så fint ut. Inntil de siste strømregningene begynte å komme. – Nå fikk vi en regning på strømmen i oktober på hele 17.000 kroner, avslutter Einar Sigstad litt bekymret, – det er klart at det klarer vi ikke i lengden. 

Kunsthåndverkere
Den ande utstillingen som vises på Fjordheim fra lørdag er «Med hånden på hjertet». Der kan du se arbeider av Anna Bolstad, tekstil, løpere og duker. Victoria Berge med sine keramikkvaser, Kari Mølstad med glass, Lise Skjåk Bræk viser sine festdrakter og Helle Tangen med smykker i sølv.
Alle kunsthåndverkerne er dyktige og godt etablerte innen hver sitt fagfelt. De setter uttrykket og håndverket i høysetet, blir vi fortalt av Marit Hosar. – Når du kommer inn i utstillingen blir du møtt av et fargehav som griper deg om hjertet. Form, farge og håndverk som sammen gir et utsøkt uttrykk, lover hun.

Det er også Marit Hosar som åpner Einar Sigstads utstilling.

Begge de to utstillingene er åpen hver helg fram til 11.12, og altså med åpning kommende lørdag, 19. november kl. 12.00.
I tillegg viser Galleri Fjordheim juleutstillinger i de andre rommene; bilder fra andre av regionens kunstnere, og kunsthåndverk fra et trettitalls kunstnerne.