AKSEL: Even Sigstad og hans Field Productions er kjent for skifilmene Supervention 1 og 2, og ikke minst filmen «Aksel» om Aksel Lund Svindal.

SuperEVENtion

BIRI: Vi heier på biringer som gjør det bra ute i den store verden. Regner det på presten, drypper det som kjent på klokkeren. En det har regnet mye ære og suksess over, er Even Sigstad.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Han har blitt en bejublet filmmaker, med tre suksessfylte filmer bak seg, Supervention 1 og 2, og sist, men ikke minst, filmen om alpinesset Aksel Lund Svindal. Alle tre sett av godt over 40.000 kinogjengere.
Når biri.no møter ham, er han på Fjordheim for å lage film sammen med sin far, Einar Sigstad. En film som faren har regien på, og som skal brukes i forbindelse med hans kommende utstilling på Galleri Fjordheim.

Selvlært
– Skimiljøet har alltid vært viktig for meg, sier Even Sigstad, – fra jeg var fem-seks år gammel har skigåing og vinter vært noe jeg gledet meg til, ingenting er bedre enn snø, smiler han.- Etter at jeg var ferdig på videregående, dro jeg ut i verden som skiboms, akte og konkurrerte hele sesongen, og jobbet litt her og der på sommeren for å skrape sammen penger til neste vinter. Han innrømmer at foreldrene helst så at han utdannet seg videre, men det ville ikke han ikke. – Så de lot meg gjøre som jeg ville, sier han.

I skimiljøet ble det etterhvert viktig å dokumentere hva de gjorde, alt fra å ake på rekkverk til de mest spektakulære fjellsidene og toppene. – Vi måtte jo filme det vi gjorde, minnes Sigstad. – Og som den nerden jeg er, satte jeg meg inn i hvordan utstyret virket, hvor man fikk best vinkel, hva som til enhver tid er det beste utstyret og så videre. – Learning by doing, som det heter. Og så må man jo ha blikket, stadfester han, – det å kunne se hva som funker.
– Det har jeg nok arvet etter pappa, mener han. – Også det å kunne gå mine egne veier å ikke minst å gjennomføre en ide. For noe mer utdannelse har det ikke blitt, han er selvlært i alt han har foretatt seg. 

Birigjeng
De var en gjeng fra Biri som tidlig oppdaget alpinanlegget på Hafjell. – Og da jeg som 16-åring oppdaget TwinTip skiene var fremtiden min lagt, minnes Sigstad, – Vi var en bra gjeng biringer, med et godt sosialt miljø og med stor interesse for skiakingens gleder og ikke minst muligheter. Jan Petter Aarskog, Harald Stenberg og jeg tok det litt videre med filmingen vår, sier han. Jan Petter og jeg har akkurat nå gjort en serie for NRK sammen, På fisketur med Bård (Tufte-Johansen) og Lars (Lenth, red anm.) – Dette er en jobb som mitt filmproduksjonsselskap gjør for NRK, sier han videre, – vi var en måned på Sørøya i Finnmark og gjorde opptak, bodde tett i et lite, trangt og gammelt hus langt utenfor alfarvei. – Veldig morsomt og særdeles intenst, innrømmer Sigstad. Produksjonsselskapet, Field Productions, eier han sammen med Filip Christensen. – Han traff jeg på Folgefonna i 2004, sier Sigstad, – vi fant fort ut at vi hadde samme interesse, vi er begge noen selvlærte røvere. Men det er Filip som tar seg av økonomi og salg, der er ikke jeg noe tess, mener han.

Aksel Lund Svindal
Tilbake til de tidligere år: Etterhvert som skifilmene tok av og ble en snakkis i miljøet, meldte VGTV seg på og ville vise filmene. – Da tok det mer av, sier Sigstad, – og vi fikk det veldig mye lettere med sponsorer og sånn etterhvert. Noe som gjorde at vi kunne lage Supervention filmene. På den måten kom vi også inn i det norske alpinlandslaget og ikke minst ble vi kjent med Aksel Lund Svindal. Som mellom slagene ble med oss på toppturer og lignende «for å slappe av». En tvers igjennom trivelig og omgjengelig kar, hevder Sigstad og forteller at etterhvert som Svindals karriere som toppalpinist nærmet seg slutten, begynte ideen om å lage en film om karrieren hans å ta form. – Vi satt jo med utrolig mye film. Det var mange som hadde denne ideen, det kom flere henvendelser til Lund Svindal, men han var bestemt på at det var vi, Field Productions, som skulle gjøre dette. Kult, ikke sant?

FAR OG SØNN: – Håper han tar i mot gode råd. Even Sigstad hjelper faren, kunstneren Einar Sigstad, med å lage film til hans kommende utstilling på Galleri Fjordheim. – Vi er i samme bransje, er de enige om, – visuell kunst.

Reklamefilmer
Filmen «Aksel» kom på kinolerretet i oktober 2021, den siste Supervention-filmen i 2016. Det året ble Even Sigstad brått voksen. – Jeg var 32 år gammel og hadde levd ganske heftig med ski og filming i 16 år, og var rimelig utbrent, sier han. – Da merket jeg at jeg ikke var en ungdom lenger og måtte ta ett skritt tilbake. Det resulterte i et hvileår borte fra miljøet. – Men så var det på´n igjen og full fart med nevnte film om Aksel Lund Svindal.

Nå lager produksjonsselskapet en del reklamefilmer, med DNB, Porsche, Red Bull, Samsung og mange andre kjente merkevarer som kunder. Denne uken er det farens film som har fokus, Sigstad venter på to dansere da biri.no snakker med ham. – Filmen blir vel et par-tre minutter lang og skal vises på en vegg her på Fjordheim under hele pappas utstillingsperiode, sier han.  – Jeg er spent på om han lar meg komme med gode råd.

I dag bor Even Sigstad i Oslo, er gift med Pouneh Attar og har ingen barn, – men hunden Nima, avslutter han.