VAKSINATØRER: – Hos oss er du i de beste hender hvis du vil vaksinere deg, mener Åse Tonette Jensstuen, Ann Kristin Vollan og Mari Prestkvern hos Vitusapoteket i Biri.
Økt risiko for alvorlig influensasykdom
BIRI: Influensavaksinen er på plass i apotek over hele landet og apotekene forventer storinnrykk, også Vitusapoteket i Biri. Ifølge FHI har nær 1,6 millioner Nordmenn økt risiko for alvorlig influensasykdom.
TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com
Influensa kan være en alvorlig sykdom, særlig for eldre og personer med kroniske sykdommer. FHI anbefaler at alle over 65 år og de som tilhører en risikogruppe vaksinerer seg før influensasesongen setter inn.
Avlaster helsevesenet
Vaksinering i apotek avlaster helsevesenet og har blitt et naturlig valg for mange. I fjor valgte 220.000 å få satt årets influensavaksine i apotek. Det tilsvarer 1 av 6 satte influensavaksiner, kan vi lese av statistikken.
– Vi ønsker å bidra til at vaksinasjonsdekningen i befolkningen øker. Influensa kan være en alvorlig sykdom, særlig for eldre og personer med kroniske sykdommer som f.eks. diabetes og hjertesykdom. Influensa øker risiko for lungebetennelse og følgelig også bruken av antibiotika. I tillegg er det fortsatt viktig å unngå dobbeltsmitte, altså unngå at man både blir smittet av covid-19 og influensa, sier Åsa Tonette Jensstuen, farmasøyt ved Vitusapotek Biri.
I år anbefaler FHI koronavaksine, influensavaksinen og pneumokokkvaksinen (mot lungebetennelse) for personer over 65 år. Det er kommunen som skal sørge for et tilbud om influensavaksine til personer i risikogruppene, men apotekene er et godt supplement.
– De fleste apotek har lengre åpningstider enn leger og kommunale tilbud, og de ligger der folk flest ferdes. På vårt apotek kan man stikke innom for å få satt influensavaksine og andre vaksiner, for eksempel pneumokokk så fremt man har resept på denne vaksinen. Influensavaksine trenger man ikke resept på, for farmasøyter har forskrivningsrett på den vaksinen, forteller Jensstuen.
Godt forberedt før sesongen
– Vårt helsepersonell har gjennomgått grundig opplæring, både teoretisk og praktisk. Forrige sesong satte vi mange vaksiner i vårt apotek. Vi er derfor godt forberedt på å hjelpe alle som ønsker å vaksinere seg mot influensa og andre sykdommer denne sesongen, forklarer Jensstuen.
– De aller færreste opplever bivirkninger, men vaksiner kan gi ømhet, rødhet og hevelse på stikkstedet. Noen få kan oppleve lett feber, litt sykdomsfølelse eller muskelsmerter. Allergiske reaksjoner eller andre alvorlige bivirkninger forekommer uhyre sjelden, avslutter Åsa Tonette Jensstuen.
Influensavaksinering i apotek
- • Alle over 12 år kan vaksinere seg (krever samtykke fra begge foreldre for barn 12-16 år)
- • Du trenger ikke resept fra legen
- • Du kan stikke innom på drop-in
- • For hver vaksine som settes i apotek doneres en Meslingvaksine til Leger uten grenser.
- • Vaksinering startet 1. oktober
Om influensa og vaksinering
- • De fleste som benytter seg av vaksinasjonstilbudet i apotek er over 60 år.
- • Ca. 900 personer dør av influensa hvert år i Norge. Mange får redusert helse og økt hjelpebehov etter influensa.