FORNØYDE: Styret i Biristrand grendelag feiret kommunal utbygging av vann og avløp på Biristrand. Fra venstre Konrad Steinstad, Iben Kardel, Gunnar Ramdahl, Jan Erik Nyhus og Kristin Steinstad.
Det blir kommunalt vann og avløpsutbygging på Biristrand
BIRISTRAND:- Nå blir ingen oppgardering av gammelt, privat vann og avløp, sier Konrad Steinstad, leder i Biristrand Grendelag, – det prosjektet er skrinlagt, mener han. Dette feiret han sammen med resten av styret forleden kveld.
TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com
– Det er endelig bestemt at det skal bli kommunalt vann og avløp på Biristrand, fortsetter han, – i første rekke etappe 1 som blir utbygging i Åsroa og Myrvoldsvegen.
Nå blir dette lagt inn i den økonomiske planen for Gjøvik kommune for 2025-2029. Etappe 2 blir i forbindelse med den nye gang- og sykkelveien langs Biristrandvegen, etappe 3 blir fra Myre til Feiring.
– Det har vært en knallhard jobb å få dette til, enes styret om, – det er godt å kunne si at vi har lykkes med prosjektet vårt. Gratis blir det selvfølgelig ikke, men ikke dyrere enn 2 G, som pr. 1. mai vil si vel 260.000 kroner. – Men det er det dyreste alternativet, for de fleste vil det bli langt billigere, forsikrer Iben Kardel og Jan Erik Nyhus. – Så vil jo dette indeks´reguleres så klart.
Akkurat når utbyggingen vil starte er uvisst, – men vi lover å passe på, sier styremedlemmene, – vi skal henge på kommunen hele tiden. Akkurat nå er vi så fornøyde det går an å bli og feirer med jordbær og grillmat. Styret ønsker å innkalle til et folkemøte om vedtaket, selvsagt med Gjøvik kommune tilstede. – Vi sikter oss inn på tidlig høst, sier de om folkemøtet, – det må jo passe for de kommunale folkene også. Så kommer et årsmøte neste vår, hva som skjer der er også noe uvisst. – Vi anser oss mer som en arbeidsgruppe, sier Kardel, – ikke som et styre som sådan. Her røper Kristin Steinstad litt om hva de håper, nemlig at det kan opprettes flere arbeidsgrupper hvor de som har interesse for forskjellige saker kan bli med. – F.eks hvis noen brenner for turstier i bygda eller kanskje gang- og sykkelveg, noen ønsker sikkert møteplasser på Biristrand, noen vil utvikle Strandheim. De forkjellige gruppen kan ha sine ledere som blir en del av grendelagets styre, legger Konrad Steinstad til, – omtrent samme modellen som Biri IL har.
Biristrand Grendelag ble formelt etablert, den 10. august 2022, og har derved vært operative i snart 3 år, og har som formål å legge forhold til rette for en god utvikling av bygda, i følge vedtektene. Her kommer hovedaktivitetene i denne 3- årsperioden nedenfor, hentet fra årsmeldingen.
«Overraskelsen» – Våren 2022
Alle aktuelle eiere av private avløpsanlegg mottok fra Gjøvik kommune et såkalt informasjonsbrev som meddelte at private avløpsanlegg over 30 år måtte skiftes siden de ikke tilfredsstiller dagens krav’til rensing. De trenger derfor en oppgradering for ikke å forurense grunnvann, bekker, elver og innsjøer i kommunen.
Kommunen ga de involverte 2 år på seg til å gjennomføre fornyelsen på egen kostnad, som i ettertid viser seg å være fra 2- til vel 3 hundretusen. (Noe annerledes kunne det være om man har egen adekvat kompetanse og egen gravemaskin. Det gjelder vel de aller færreste av oss?)
Informasjonsmøte, den 3. mai 2022
Det var flere berørte på Biristrand som ble enige om å innkalle til et informasjonsmøte, som fant sted 3.mai 2022. Det var ca 60 personer som møtte. Det ble enighet om å etablere et grendelag, som blant annet hadde som formål å ha kontakt med kommunen knyttet til kommunens informasjon om fornyelse av de private avløpsanlegg. Grendelaget ble etablert, den 10. august 2022. I mellomtiden fungerte et interimsstyre.
Dialogen mellom grendelaget og kommunen – høsten 2022
I tiden etter informasjonsmøtet var det regelmessig kontakt mellom grendelaget og kommunens Vann- og Avløpsavdeling. som blant annet, den 5. november 2022 resulterte i et dokument fra VA-sjefen kalt «Tanker rundt et skisseprosjekt – kommunalt VA-anlegg i området Åsrovegen, Biristrand». Utfordringen var imidlertid at kostnaden knyttet til dette måtte grendelaget stå for. Grendelaget hadde ikke økonomisk evne til å gjennomføre kommunens forslag, og ble derfor lagt «på is».
Dialogen mellom grendelaget og politikerene -vinter/våren 2023
Grendelaget kontaktet utvalgsleder for kultur og teknisk (Camilla Aaseth), og utvalgsleder for samfunnsutvikling (Ole Wilhelm Skundberg). Det ble avtalt et møte 10.01.2023. På møtet informerte grendelaget om det arbeide som var gjennomført både fra kommunens- og grendelagets side. Vi ble orientert om at hovedplanen for Vann- og Avløp skulle revideres i løpet av våren 2023.
Årsmøtet, den 1. juni 2023
På årsmøte var ordfører (Torvild Sveen) invitert, og svarte, ja til å møte. Ordføreren kunne fortelle årsmøtet at kommunen sa ja til å gjennomføre Skisseprosjektet dersom grendelaget betalte halvparten av kostnadene. Grendelaget tok dette til etterretning med applaus.
Som følge av dette forslag, gikk grendelaget «mann av huse» for å øke antall medlemmer i grendelaget fra ca 30 til ca 70 sommeren 2023. Dette ville sette oss i stand til å imøtekomme forslaget økonomisk. Det lykkes vi med.
Revidert hovedplan for vann og avløp 2020-2031- Gjøvik kommune
I denne planen står å lese:
«Biristrand & Aasroa Grendelag har tatt et selvstendig initiativ for å utabeide teknisk løsning og kostnader ved å knytte ca 70 boenheter i Åsrovegen og Myrvoldvegen til det kommunale nettet ved Strandheim. Grendelaget har hatt og har god kontakt i det politiske miljøet, og foreslår at Gjøvik kommune og grendelaget sammen deler utgiftene 50/50 til et skisseprosjekt på ca kr. 70.000 utført av rådgivningsselskapet Structor Lillehammer AS. Kommunen har ikke rammeavtale med Structor, men beløpet er gunstig og ligger under terskelverdien for offentlige anskaffelser. Senere har Gjøvik kommune på vår anmodning valgt å dekke alle kostnader knyttet til Skisseprosjektet.
Folkemøte på Strandheim den 22. mai 2024
Det kom storfint besøk til Strandhei:rn denne fine onsdagskvelden i mai. Ordfører Anne Bjertnæs hadde med seg både ingeniører, konsulenter og politikere i et panel som skulle gi strandingene en del svar. Konsulentfirmaet Structor Lillehammer AS presentere Skisseprosjektet. Rådgiver Asbjørn Tufto presenterte kommunenes VA-plan. Spørsmålet om anleggsbidrag knyttet til gjennomføringen av Skisseplanen på Biristrand ble berørt uten åta stilling til det økonomiske omfang annet enn at «dette ikke er gratis». Ole Wilhelm Skundberg fra Senterpartiet la til avslutningsvis – «dette skal vi klare» på spørsmålet om økonomisk omfang.
Mer om Folkemøtet finnes å lese på BIRI.NO Du finner fullstendig informasjon under tittelen: VERDEN MEST SENTRALE BYGD
Spørreundersøkelsen utsendt til de berørte husstander iht. Skisseprosjektet Spørreundersøkelsen ble initiert av kommunen uten varsel til Grendelaget. På initiativ fra Grendelaget, ble styreleder Konrad Steinstad og styremedlem Gunnar Ramdahl, den 19. august orientert om resultatet av spørreundersøkelsen av Asbjørn Tufta. Resultatet var «nedslående». Av de berørte 105 husstander, kom det tilbakesvar fra kun 37 husstander, hvorav 7 svarer JA til kr. 100.000 i egenandel, 10 har ingen oppfatning og 20 svarer NEI. Grendelaget vil undersøke årsaken til dette resultatet da det ikke er overensstemmelse med den allminnelige interesse for kommunalt VA-løp på Biristrand. Grendelagets mening er at kommunen må se borte fra denne undersøkelsen da den ikke speiler den virkelige situasjon. Ett av ankepunktene er at den ikke tar stilling til hverken amortiseringstid eller finansieringsform. Grendelaget har imidlertid, den 22. juli 2023 oversendt et forslag til finansieringsplan, kalt «Et skudd i tåka», som kommunen har notert seg.
Ut over dette har vi minnet kommunen om deres ansvar for at kommunen til enhver tid har rent drikkevann. Uværet, HANS, er et eksempel på det motsatte. Det skjedde et dødsfall grunnet oppstått forgiftning i brønnvannet.
Grendelaget ble etablert for at Biristand skal utvikle seg positivt, og være et godt sted å bo og vokse opp. Utbygging av kommunalt VA vil bidra til dette, og gi muligheter for
. mange nye boliger og derved høyere skatteinntekter. Biristrand med sin sentrale geografiske beliggenhet nær Moelv og Lillehammer, blir et alternativ for mange i fremtiden. Biristrand har allerede kommunalt vann og avløp. Det er kun snakk om utvidelser.