DELER: Apotektekniker Mari Prestkværn hos Vitusapoteket i Biri deler noen gode tips om hvordan beskytte seg mot påskesolen.

Påskesolen kan være skummel

BIRI: Det nærmer seg påske, og da er det mange som kommer til å tilbringe mye tid ute i solen. Salget av solkrem pleier å øke inn mot påske, og apotektekniker Mari Prestkværn hos Vitusapoteket i biri deler noen tips.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

– Kombinasjonen av vinterblek hud og sterk sol kan være farlig, dette gjelder spesielt rundt påsketider. Og årets påske kommer ekstra sent, noe som betyr at sola kan være sterkere enn hva vi er vant til i påsken, forteller Mari. – På påskefjellet er det høy solfaktor som gjelder, fordi kombinasjonen av sol, snø og vinterblek hud krever høyere solfaktor enn man kanskje vanligvis bruker. Dette gjelder også hvis man skal tilbringe påsken ved sjøen, fordi vann og snø kan øke solstrålingen. Solfaktor 30 eller høyere anbefales til vanlig norsk sommer, og solfaktor 50 ved sterk sol, fjellturer og Sydenturer.

Hun forteller at det er viktig å smøre seg ofte, i hvert fall på utsatte områder.

– De utsatte områdene er ofte nese, lepper og ører. Her er en solstift med høy solfaktor lettvint.

Ulike typer solkremer

– Har du for eksempel en tendens til å få uren hud, burde du ikke bruke solkrem som er beregnet på kroppen i ansiktet. Vi har egne solkremer til ansiktet. Vi har også egne solkremer til deg med sensitiv hud, som for eksempel solkremer tilpasset en atopisk hud og solkrem for hud med eksem, forklarer Mari.

Det er også viktig å beskytte barna.

– Barna har tynn hud og trenger derfor god solbeskyttelse for å ikke bli solbrent, også vi på Vitusapoteket i Biri, reklamerer Mari. – De fleste apotekene har ett barn under ett år skal ikke oppholde seg i direkte sollys.

Snøblindhet

Til slutt vil hun minne om noe mange glemmer, nemlig at man også kan bli solbrent på øynene. – Snøblindhet oppstår når øyet utsettes for altfor mye sollys. Snøblindhet er overflatiske sår på hornhinnen, og symptomer på dette kan blant annet være sterke smerter, lysskyhet og tårer. Symptomene kommer ofte flere timer senere, ofte på kvelden eller natten.

For å forhindre dette er det viktig med solbriller eller annen solskjerming. Det er også veldig viktig å beskytte barnas øyne, blir vi forklart.

Har snøblindhet allerede oppstått, går det som regel over av seg selv.

– Snøblindhet går som regel over av seg selv en til to dager senere, uten at det gir noen varige skader. Men det kan være behov for smertestillende medisin og en antibiotisk salve for å lindre plagene, avslutter Mari Prestkværn.