TRE KARER: Arnt Olav Eide fra Gjøvik kommune, Gunnar Hårstad fra Biri Jeger og Fisk og idrettslagets leder, Magnar Linnerud. Alle tre gleder seg til at dagsturhytta på Brynstadberget (i bakgrunnen) skal stå ferdig.

Dagsturhytte en realitet

BIRI: Fylkesutvalget vedtok i februar 2020 at alle kommuner i Innlandet skal få tilbud om en dagsturhytte på et utvalgt turmål innen 2025. Formålet med prosjektet var å etablere én dagsturhytte i hver av Innlandets 46 kommuner som er lett tilgjengelig og som stimulerer til økt bruk av nærfriluftslivet. Nå blir det hytte også i Biri.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Gjøvik kommune valgte å sette opp sin dagsturhytte på Byhaugen i Øverbymarka like ved Hunndalen og Gjøvik by, der det mest vanlige utgangspunktet for tur har vært fra parkeringsplassen ved Øverby. Hytta ble satt opp senhøstes 2022 og er et populært utfartsmål.

Bare om lag halvparten av Innlandets kommuner har valgt å sette opp en slik hytte. Dette har gjort at kommuner som allerede har satt opp en hytte nå får muligheten til å sett opp en hytte nummer to.

I forbindelse med valg av plassering av hytta i 2022 ble det utlyst en forslagskonkurranse for lag, foreninger og privatpersoner. Det kom inn totalt 11 forslag, 7 fra Vardal/Gjøvik og 4 fra Biri. Byhaugen nær Gjøvik by ble valgt.

ENKEL HYTTE: Noenlunde slik vil den kommende dagsturhytta på Brynstadberget se ut. Foto er hentet fra Gjøvik kommune.

For plassering av Dagsturhytte nr. 2 ble Brynstadberget i Biri foreslått av Gjøvik kommune. Parkering er tenkt på Biri idrettslags nærmiljøanlegg Myrvang og det skal anlegges en ny sti som går fra Myrvang til Brynstadberget.  Dette ble sist uke enstemmig vedtatt i Gjøvik kommunestyre.

KARTET: Blå strek: ny sti fra Myrvang. Svart stipla strek: bratt og kronglete sti.

Arnt Olav Eide er fagleder og ansvarlig for friluftsliv i kommunen. Det er han som har ført saken fram til vedtaket i kommunestyret og er selvfølgelig veldig fornøyd med avgjørelsen. – Jeg fikk tidligere i vinter rede på at det var mulighet for en hytte nr. 2 i kommunen, sier han, – og tenkte umiddelbart at Brynstadberget var et godt alternativ. Eide spente på seg trugene (dette var i mars) og prøvde ut en turtrase som han mente kunne passe, fra Myrvang, opp til nedsiden av Brynstadberget, litt langsetter sørover og så opp til selve berget. – En fin løype mente jeg det ville bli, 2,7 kilometer lang fra Myrvang og opp til dagsturhytta. En passe fin familietur også, ikke så altfor bratt, en gjennomsnittlig stigning på 9%, og totalt 200 høydemeter å bestige. Stort sett jevn og fin stigning, sier Eide, han visste også at kommunen ikke ville stå ansvarlig for drift av hytta eller turstien, her måtte han lene seg på gode krefter i Biri.

Og her kommer Biri idrettslag inn i bildet, de har som kjent ansvaret for de fleste turløypene i Biri, eller de har plassert ansvaret hos andre lag og foreninger. Som for eksempel Biri Jeger og Fisk, som har ansvaret for den eksisterende turløypa over Brynstadberget. – Jeg syntes umiddelbart at dette var et godt tiltak, sier idrettslagets leder, Magnar Linnerud. – Derfor kontaktet jeg Gunnar Hårstad i jeger- og fiskeforeningen. Der møtte jeg bare positivitet rundt dette. En dagsturhytte synes de var fint, smiler Linnerud.

– Vi har lenge vurdert løypa over berget, repliserer Hårstad, – hva vi skulle gjøre med den, kunne vi gjøre den enklere, kunne vi få lagt mer av turløypa utenom asfaltert vei og så videre. For mye av den eksisterende løypa går i dag langs trafikkert vei. – Så dette passet oss veldig bra, vi har også sett på løypetraseen Arnt Olav (Eide) har gått opp, og er enige om at vi med litt grunnarbeid vil få en veldig fin turløype. Og så likte vi selvsagt ideen om en dagsturhytte på toppen, betalt og satt opp av Gjøvik kommune og Innlandet fylkeskommune.

Det er nå inngått drifts- vedlikeholdsavtale mellom Biri idrettslag og Gjøvik kommune, teknisk drift, for dagsturhytte på Brynstadberget. – Idrettslaget får 11.000 kroner i året fra kommunen for dette, sier Linnerud, – en god avtale for oss. Da skal tursti, hytte og utedo holdes i orden fra idrettslagets side. – Beløpet vil selvsagt indeksreguleres, legger han til.

Oppsett av dagsturhytte og toalett på Brynstadberget er kostnadsberegnet til kr 2 112 000. Fratrukket spillemidler (kr 735 000), tilskudd (kr 300 000) og momskompensasjon (kr 423 000) er den kommunale egenandelen på kr 655 000. Spillemidler til dagsturhytte utgjør 1/3 av kostnaden inkl. mva., mens spillemidler til sti og sikringsgjerde utgjør halvparten av kostnaden inkl. mva.

Hytta kommer i fire moduler og monteres sammen på Brynstadberget, så settes en utedo opp ganske rett bak hytta. – Det er kommune og fylke som gjør alt dette, lover Eide, – det er noen praktiske utfordringer underveis, men ikke verre enn at de løses. Det er jo ulendt terreng vi snakker om. Han understreker også at alle grunneierne har stilt seg positive til tiltaket, selv om det ikke er skrevet avtaler enda.

I selve hytta vil det være benker og en enkel vedovn, og det antas et 10-12 personer fint får plass, – et flott sted å raste på, med spektakulær utsikt, mener Eide. – Med litt flaks kan den stå ferdig allerede i september, i alle fall til neste vår, avslutter han.