FURUODDEN: Ny innkjøring vil det bli fra fylkesvegen og ned til Furuodden Camping på Biristrand. Illustrasjon Nye Veier AS.
Fra Roterud til Storhove, endelig fart i E6-arbeidet
BIRI: Forleden kveld inviterte Nye Veier og AF-gruppen til møte på Honne i Biri. De inviterte var hovedsaklig grunneiere berørt av E6 -utbyggingen langsetter traseen på Biristrand. Mye av tematikken var grunnerverv, men det ble også tid til gjennomgang av hele veianlegget fra Storhove til Roterud på Biristrand.
TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com
Ole Øystein Lunde fra Nye Veier AS hadde mye å si om grunnerverv og erstatninger, et tema som grunneierne var særdeles interessert i å høre mer om. – Jeg må beklage at vi ligger litt på etterskudd med dette, sa Lunde og skyldte på at hele prosessen hadde blitt sterkt forsinket. – Derfor har vi ikke kunne gått ut med verken info eller møter enda, la han til. Det er likevel satt i gang rydding av traseen, heller ikke her var det klart hvem som skulle betale for hva og eventuelle erstatninger for hogst, tømmer og ved. – Vil det si at vi skal betale for både hogst og ikke få inntekter for hogsten? Ble det spurt fra en av grunneierne. Til det hadde ikke Lunde noe klart svar. Det han midlertid kunne si, var at det i løpet av mai og juni ville være mulig å møte Nye Veier AS. – Da vil vi ha åpne kontordager, lovte Lunde, – i løpet av tredje kvartal i år regner vi med at forhandlinger om endelig erstatning kan starte. Vi har nok ikke kapasitet til å forhandle med alle, prioriteringer må nok gjøres.

DET HOGGES: Det har vært storstilt hogging av trær og rydding av småskog langsetter både E6 og fylkesvegen fra Øyresvika og fram til Roterud nå på senvinteren/våren.
Ønsker ikke skjønn
Er man uenig med Nye Veier om erstatningen man får, kan dette bli avgjort ved skjønn, med advokater og rettslige prosesser. Dette ønsker ikke Nye Veier AS for mye av, – Vi ønsker å inngå en minnelig avtale med alle berørte, sa Lunde, – og vi forutsetter alltid at erstatningen vi gir ikke vil være lavere enn det vi antar vil bli resultatet i et skjønn. – Vårt mål er at det skal være gunstigere å inngå en avtale med oss, enn å gå til et skjønn.
Ole Øystein Lunde fikk etter hvert en del spørsmål og kommentarer, likevel virket grunneierne rimelig fornøyde med informasjonen de fikk.

ERSTATNINGER: Grunnerverv, skjønn og erstatninger var et viktig tema som Ole Øystein Lunde fra Nye Veier AS ryddig forklarte.
To høydenivåer
Naturligvis var de fremmøtte mest interessert i hva som ville skje fra kommunegrensa mot Lillehammer og sørover. Kristian Nilsplass, prosjektdirektør i AF Gruppen, kunne fortelle at det fra Furuodden Camping og sørover vil bli bygd anleggsveier langs Mjøskanten, Nilsplass lovte her svært lite anleggs- og omdirigert trafikk på lokalveien. – Så vil E6 fra Strandenga og en kilometer nordover være på to høydenivåer, den nederste, nordgående traseen vil her ligge 10-15 meter lavere enn eksisterende E6, fortalte Nilsplass og informerte om vanskelige grunnforhold på strekningen. Det vil også settes opp støyskjermer mot bebyggelsen på oversiden av E6 der dette er nødvendig. Og at det blir etablert avkjøringer for anleggstrafikken ved Furuodden Camping og Strandengen Camping. – Der kan vi svinge av og på i fartsretningene uten å måtte krysse vegen, mente Nilsplass, – også ved å bruke eksisterende avkjøringer og underganger.

NILSPLASS: Kristian Nilsplass, prosjektdirektør i AF Gruppen, fortalte om anleggsarbeider og status for den nye E6 fra Storhove til Roterud.
Innenfor Lillehammer kommune
Det ble også tid til en gjennomgang av veiprosjektet fra Storhove og sørover til kommunegrensa mellom Gjøvik og Lillehammer. – Selve tunnelarbeidet med tunnelen under Vingnes starter rett på nyåret, lovte Kristian Nilsplass, prosjektdirektør i AF Gruppen, og etter påske starter arbeidet med det nye Lillehammer-krysset ved Storhove. Da river vi de to bruene over Gausdalsarmen og jernbanen. Både nye bruer og nytt kryss skal bygges, fortsatte Nilsplass. – Det blir nok noen trafikkomlegginger fra høsten av og fram til det nye Lillehammer-krysset står klart vinteren 2027.

HOVEMOEN: Planskisse av nye E6 ved Hovemoen. Illustrasjon Nye Veier AS.

BRUEN: Denne bruen over Lågen har skapt mye diskusjon og utsettelser. Slik vil de antageligvis) bli. Og med tunnelinngangen fra nord. Illustrasjon Nye Veier AS.

TUNNEL: Her vises tunnelinngangen ved Øyresvika. Illustrasjon Nye Veier AS.
– Det blir tursti
De fleste har fått med seg at avskogingen er i full gang langs hele traseen sør til Roterud, både på oversiden og langs strandkanten. – Det blir bygd tursti langs stranda etter hvert, først fra Vingnes til badedammen i Vingrom, som på sikt skal gå helt til kommunegrensen mot Gjøvik, kunne Nilsplass fortelle. Under anleggsperioden vil den bli brukt som vei for gående og syklende til og fra Vingrom. – Fra Vingrom kirke kobles den på fylkesvegen igjen. Når vegprosjektet er ferdig i 2030 vil turstien langs Mjøsa kunne brukes til rekreasjon. – Men den vil nok tidvis være flomutsatt, mente Nilsplass.

NYTT PLANKRYSS: Det nye plankrysset i Vingrom, noen hundre meter lenger nord enn dagens kryss. Illustrasjon Nye Veier AS.
Nytt plankryss
I løpet av sommeren blir det også bygd en foreløpig rundkjøring nedenfor Vingrom kirke, blir vi fortalt. Dette for å gi anleggstrafikken til og fra Øyresvika og tunneljobbingen plass og rom. – Her må man påvente mye anleggstrafikk og graving hele sommeren, sier Nilsplass. Den nye traseen fra Øyresvika til Roterud vil i sin helhet bli bygd på nedsiden, altså mot Mjøsa. Nye veier/AF Gruppen mener at nåværende E6 i liten grad vil berørt fram til 2027. – Da skal ny bru bygges for E6 der fylkes/lokalvegen skal gå under, sa Nilsplass. Det som bygges først, er den nye fylkesvegen mellom Vingrom og Vingrom kirke. Her vil det komme et nytt plankryss, noen hundre meter nord for det gamle krysset i Vingrom.
Vafler og kaffe
Utover det som skjer rundt det nye plankrysset i Vingrom, mente Nilsplass at fylkesvegen/lokalvegen fra Øyresvika til Biri vil bli lite berørt. Og så langt Lillehammer Byavis erfarer vil det meste av anleggstrafikken gå langsetter nye anleggsveier langs Mjøskanten. – Det blir svært lite sprengningsarbeid, hevdet Nilsplass til tilhørerne på Honne, – og ikke mange rundkjøringer for anleggstrafikk. Men fartsbegrensninger på 70 km/t må man regne med under anleggsperioden, fortalte Nilsplass til grunneierne, de fleste fra Biristrand, som til slutt ble de påspandert vafler og kaffe.