ENKEL HYTTE: Noenlunde slik vil antageligvis den kommende dagsturhytta på Brynstadberget se ut. Foto er hentet fra Gjøvik kommune.

Dagsturhytte på Brynstadberget

BIRI: Fylkesutvalget vedtok i februar 2020 at alle kommuner i Innlandet skal få tilbud om en dagsturhytte på et utvalgt turmål innen 2025. Formålet med prosjektet var å etablere én dagsturhytte i hver av Innlandets 46 kommuner som er lett tilgjengelig og som stimulerer til økt bruk av nærfriluftslivet. Nå kan det bli en hytte også i Biri.

REDIGERING: TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Gjøvik kommune valgte å sette opp sin dagsturhytte på Byhaugen i Øverbymarka like ved Hunndalen og Gjøvik by, der det mest vanlige utgangspunktet for tur har vært fra parkeringsplassen ved Øverby. Hytta ble satt opp senhøstes 2022 og er et populært utfartsmål.

Bare om lag halvparten av Innlandets kommuner har valgt å sette opp en slik hytte. Dette har gjort at kommuner som allerede har satt opp en hytte nå får muligheten til å sett opp en hytte nummer to.

I forbindelse med valg av plassering av hytta i 2022 ble det utlyst en forslagskonkurranse for lag, foreninger og privatpersoner. Det kom inn totalt 11 forslag, 7 fra Vardal/Gjøvik og 4 fra Biri. Byhaugen nær Gjøvik by ble valgt.

For plassering av Dagsturhytte nr. 2 er nå Brynstadberget i Biri foreslått av Gjøvik kommune. Parkering er tenkt på Biri idrettslags nærmiljøanlegg Myrvang og det skal anlegges en ny sti som går fra Myrvang til Brynstadberget.

Kriteriene Innlandet fylkeskommune har satt for plassering av hytte er:
• Turmålet skal være lett tilgjengelig og stimulere til økt bruk av nærfriluftslivet.
• Startpunktet forventes å ligge nært et stort tettsted i kommunen.
• Det bør være tilstrekkelig med parkeringskapasitet ved startpunktet, evt. potensiale for utbedring.
• Erfaringer fra andre steder med tilsvarende prosjekt viser en kraftig økning på aktivitet.
• Det er en fordel om beliggenhet er tilknyttet et allerede eksisterende turmål, også i forhold til eksisterende skilting og informasjon, i tillegg til avfallshåndtering.
• Vurdere om sti til/fra tåler økt trafikk og er godt tilrettelagt, med tilstrekkelig skilting.
• Adkomst bør være enklest mulig for flest mulig, også for barn i barnehage og skolealder.
• Tilgjengelighet til dagsturhytta hele året er en fordel.
• Lokasjon må avklares i forhold til kulturminner med Innlandet Kulturarv.
• Plasseringen kan ikke være over 1200 moh., pga. helikoptertransport.
• Hytta forutsettes plassert rett på fjellgrunn, eller eventuelt på en liten ringmur på steder det ikke er fjellgrunn.

Økonomi
Oppsett av dagsturhytte og toalett på Byhaugen kostet i 2022 kr 1 750 000 inkl. mva. Justert for prisstigning er kostnadene kr 1 925 000 inkl. mva. Opparbeidelse av sti og sikkerhetsgjerde er beregnet til kr 187 500 inkl. mva. Totalt er hele prosjektet med dagsturhytte på Brynstadberget kostnadsberegnet til kr 2 112 000. Fratrukket spillemidler (kr 735 000), tilskudd (kr 300 000) og momskompensasjon (kr 423 000) er den kommunale egenandelen på kr 655 000.

Spillemidler til dagsturhytte utgjør 1/3 av kostnaden inkl. mva., mens spillemidler til sti og sikringsgjerde utgjør halvparten av kostnaden inkl. mva.

Drift
Gjøvik kommune ved teknisk drift har ikke kapasitet verken praktisk eller økonomisk til å stå for driften av en dagsturhytte. Det vil derfor være helt avgjørende at lokalsamfunnet der hytta ligger tar ansvar for dette. Det er DNT Gjøvik og omegn som drifter og vedlikeholder Dagsturhytta med tilhørende toalett på Byhaugen. Det er inngått tilsvarende drifts- vedlikeholdsavtale mellom Biri idrettslag og Gjøvik kommune, teknisk drift for dagsturhytte på Brynstadberget.

Miljømessige konsekvenser
Etableringen av en dagsturhytte vil føre til økt trafikk av gående i det aktuelle området. Plassering av en dagsturhytte bør derfor sees i sammenheng med eksisterende turstier. Det går en DNT-sti forbi den aktuelle plasseringen i dag og anleggelse av ny adkomst fra øst vil i stor grad benytte gamle stier og driftsveger, men det vil måtte nyetableres sti over ca. 400 meter. Utformingen av dagsturhytta gjør at klimafotavtrykket til selve hytta med tanke på grunnarbeid og fundamentering blir så liten som mulig. Hytta er også produsert i klimavennlig massivtre.

Bra for folkehelsen
Innlandet fylkeskommune vektlegger disse grunnene til å ville etablere dagsturhytter i kommunene:
• I motsetning til mange av de eksisterende hyttene som er lokalisert langt unna bosetting, er dagsturhytta et lavterskeltilbud i nærmiljøet.
• Gjennom etablering av en dagsturhytte i nærmiljøet vil dette få flere ut på tur.
• En dagsturhytte skaper møteplasser for tilhørighet der man kan søke ly og få litt varme i seg.
• Friluftsliv har en dokumentert helseeffekt og er en viktig faktor for befolkningens livskvalitet.

Erfaringene med Dagsturhytta på Byhaugen har vært meget gode. Hytta og uteområdet rundt er meget populært og det har vært en betydelig økning i antall turgåere til Byhaugen i de 2,5 årene hytta har eksistert, både sommers- og vinterstid. Saken skal politisk behandles i april. Grunnet kort tidsfrist for bestilling, og at det kom inn minst ett godt forslag til ved forrige korsveg, er det ikke formålstjenlig med en ny forslagsrunde om plassering. Det er også naturlig at et annet område i Gjøvik kommune tilgodeses og da peker Biri seg ut, både med tanke på at flere plasser i Biri ble foreslått sist og at en plassering her er i umiddelbar nærhet til et stort tettsted i kommunen.

Av de fire foreslåtte plasseringene i Biri i 2021, er det Brynstadberget som best fyller de nevnte kriteriene som den beste plasseringen av ny dagsturhytte. Spesielt må det trekkes fram parkeringsmulighetene på Myrvang som er tenkt som utgangspunkt for dagsturen. Myrvang er nærmiljøanlegget til Biri idrettslag med blant annet fotballbaner og lysløype. Her er det parkeringsplass for minst 50 biler og det er tenkt etablert en ny sti på 2,7 km fra parkeringsplassen til dagsturhytta som i sin helhet går i terrenget. Det er også tenkt etablert et sikkerhetsgjerde på kanten av Brynstadberget.

En dagsturhytte er en arkitektonisk attraksjon i seg selv og utsikten på Brynstadberget er spektakulær. Sammen med gode parkeringsmuligheter på Myrvang og en nyanlagt sti danner dette et godt grunnlag for bedre folkehelse med et flott dagsturmål i Biri.

Alle grunneierne som direkte berørt av de nye tiltakene, dvs. oppsett av hytte og toalett og anleggelse av nye stier har sagt ja tiltaket. Én grunneier som grenser til området ønsker ikke at det etableres en dagsturhytte i nærheten. Begrunnelsen for dette er frykt for økt ferdsel med fare for skader på skog og jord. Det er likevel grunn til å tro at økning i ferdsel over denne grunneieren vil være begrenset da det etableres en helt ny sti som vil være hovedferdselsåra til og fra dagsturhytta.

Konklusjon
Kommunedirektøren mener at en dagsturhytte på Brynstadberget i Biri er et meget positivt prosjekt sett i et folkehelseperspektiv og at Gjøvik kommune vil få mye igjen for en relativ beskjeden kostnad. De gode erfaringene fra Dagsturhytta på Byhaugen understøtter dette.

Derfor foreslår kommunedirektøren at kommunestyret vedtar bygging av dagsturhytte på Brynstadberget i Biri.