Bjørn Myhre fra hovedlaget i Gjøvik fortalte om 50 års arbeid, og fikk blomster av Per Trygve Engen.

Per Trygve Engen gjenvalgt i Redalen historiegruppe

REDALEN: Det gamle slitne Karmel-huset i Redalen trenger en grundig oppgradering, og det er full enighet i Redalen historiegruppe at dette gamle huset nå må restaureres til fordums prakt, og vil være gruppas viktigste oppgave i 2025.

Tekst og foto:
EINAR LYNGAR

Det gamle bedehuset som ligger under Mjøsmuseet, mangler både strøm og toaletter, og det trengs en parkeringsplass der, sier lederen Per Trygve Engen. Det er flere instanser det går an å søke midler for en restaurering, og dette vil styret ta seg av, fortalte Engen, som ble gjenvalgt og går på sitt fjerde år som leder. For øvrig er det en trofast styregruppe, og bare Valborg S Gladhaug gikk ut av styret, og blir erstattet av Bente Steinsli.

Øvrige i styret er Gunnar Liven som nestleder, Jorun Lilleeng som sekretær, mens Solveig Brenden fortsetter som kasserer. Styremedlemmer er Oddny Øversveen, Anne Nordby, Rolf Egil Vindfallet og Helge Haugom.

Styrebordet i Redalen historiegruppe er omfattende. Fra venstre Oddny G. Øversveen, Rolf Egil Vindfallet, Valborg S. Gladhaug, Gunnar Liven, Per Trygve Engen, Jorun A. Lilleeng, Anne Jevnesveen Nordby, Solveig Brenden og Helge Haugom.

Kasserer Solveig Brenden kunne fortelle om en solid økonomi med lite utgifter. Det gir gruppa muligheter til å fornye endel skilt på gamle setre og husmannsplasser, der skiltene er blitt borte eller uleselige. Det vil bli arrangert dugnader for å få dette gjort i løpet av sommeren, kunne Engen fortelle. For øvrig har laget planer om flere såkalte rusleturer der medlemmene kan bli kjent med gamle setre og husmannsplasser og hus som den yngre generasjon vet lite om. Slike som Grønvoldstuggu hvor Roy Magne Sveen har invitert og vil fortelle dens spennende historie. Ikke mange unge i bygda har hørt om Steinbakeriet ved Smedmoen heller, og dette er også ett av husene som det blir arrangert besøk til.

Første besøk i vinter blir til Ringsaker kirke i mars, en kirke som i sin tid også ble brukt av redølene som sin kirke. Spesielt vinterstid når det var is på Mjøsa. I november tok kirka i bruk sitt nye orgel til sju millioner kroner, som organist Roger Andreassen håndterer som en av landets dyktigste organister. Hans fortellerevne, sammen med en utrolig interesse om geistlige forhold, gjør han til en utrolig spennende forteller.

Til høsten planlegges det bla tur til Markengsetra, og hvis interesse vil det også bli en dugnad for å rydde en seterveg forbi de mange gamle setrene i området.

Til årmøtet hadde de invitert sekretæren i Gjøvik historielag, Bjørn Myhre til å fortelle om lagets 50 årige historie, som er både mangfoldig og viser hvilken enorm innsats lagets medlemmer har gjort gjennom disse årene. Myhre som også er leder i Biristrand historiegruppe kunne fortelle at hovedlaget har over 600 medlemmer, men årsmøtet i hovedlaget har ikke så mange medlemmer på årsmøtet som Redalen historiegruppe har, kunne han fortelle med et smil. Laget har derimot trofaste leder. På disse 50 årene har det bare vært åtte ledere, og enda mer imponerende er at de kun har hatt to kasserere.

Laget har digitalisert mye av arkivet, som dermed er lettere tilgjengelig for historieinteresserte. Til sammen er det publisert over 1000 artikler i de over 40 årbøkene og mange andre bøker de har gitt ut.

Mange av turene de har arrangert, har også gått til Redalen og omegn, kunne Myhre fortelle. Slik som Rolid mølle og til utgravinger i Snertingdal.

Myhre kunne fortelle at Gjøvik historielag gjennom disse årene har hatt mange møteplasser, men at de nå hadde sine møter og arkiver på Kauffeldtgården. Myhre kunne også fortelle at rusleturene de arrangerte til gamle gjenglemte setrer, var det mest populære blant medlemmene, en erfaring også Redalen historiegruppe har erfart, og vil fortsette med.

-Gode ideer mottas gjerne, sa en fornøyd leder Per Trygve Engen, som ønsker å fenge flere  av bygdas yngre befolkning gjennom turene.