DUGNADSGJENG: Fra venstre; Ludvik Haugen, Alf Kristian Steinstad, Kristen Alseth, Audun Ekern, Victor Herberg og Reidar Aas.

Torvbua ferdig bygd

BIRISTRAND/BIRI: – Nå er Torvhuset på Gråsteinsbua mer eller mindre ferdig bygd, sier Reidar Aas, primus motor i prosjektet. Et bygg som faller godt inn i landskapet, mener han. Alt er gjort på dugnad og dugnadsgjengen har brukt et års tid på å få bua ferdig.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Det er grunneier Tom Grønstad som måtte søke om midler,  og SMIL -midler (Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket) ble innvilget fra Gjøvik kommune, hele 45.000 kroner. Som altså via grunneier vil gå til prosjektet. – Kommunen har innvilget dispensasjon fra kommuneplanen til formålet, og etter noe betenkning fra deres side satte vi i gang  torvbuprosjektet, sier Aas.

ORIGINALEN: Torvbua tidlig på 50-tallet.

– Torvbua som tidligere sto på Gråsteinsmyra, og er modell for den nye bua, ble satt opp på 50-tallet for å få i gang sysselsettingen i bygda, forklarer Aas, – torven ble gravd ut fra myra og ble brukt til brensel og strø i fjøsene. Så vidt vi vet ble torven herifra spesielt brukt til brensel i Magne Lunns gartneri i Biri. Tørket torv skal ha tilnærmet brenselsverdi som bjørk, hvem visste vel det? Spør Aas, ganske så imponert.  Han sier at han brenner for området på og rundt Gråsteinsmyra. – Dette er et unikt og verdifullt område for bygda. Og lover at det både skal henges opp plakater og informasjon som forteller hvor torvhuset blir bygd, og om området rundt.

Selve bygget er reist i rundtømmer på primitivt og luftig vis. – Vi kaller det det simpel lafting, forklarer han, – det er ubarka tømmer vi har brukt, med mye lufting for best tørking. For meningen er at det skal graves ut torv og tørkes på gamlemåten. – På den måten kan man se og lære om prosessen. – Det eneste som mangler så langt er informasjonstavler om både bruken og selve dugnadsprosessen, sier Aas. – Tømmeret ble forresten kjørt inn med snøscooter i vinter. Den fikk dugnadsgjengen låne av Biri IL.

FERDIG: Torvbua er nå ferdig, satt opp i ubarka tømmer for å passe bedre inn i landskapet.

– Dette vil bli et fint møtepunkt på Gråsteinsmyra, hevder Aas, – her kan man ta en kaffetår, og raste mens man kan ta inn kunnskap fra informasjonstavlene. Det vil være skiltet fra Drugaveien, og det skal også legges planker i myra så man nærmest kan gå tørrskodd de vel 200 metrene fra veien og inn til bua. – Det planlegges også en avstikker fra turstien som allerede går over myra, lover Aas. – Denne bua er nok noe mer solid enn den som sto der, det var jo bare planker. Vi har forbedret historien litt, kan man si, vi ønsker at den skal stå i mange, mange tiår. – Både gulv og vegger er i solid rundtømmer, avslutter Reidar Aas, – med gammeldags bølgeblikk på taket.

Totalt er det brukt 350 dugnadstimer på prosjektet, hvorav 66 timer for å klargjøre prosjektet. Prosjektleder har vært Reidar Aas. Med seg i forarbeidet har han hatt

Ståle Moen, Tore Grønstad, Kristen Alseth, Kjell Ødegårdstuen, Bjørn Ødegårdstuen, Olav Sønsteby og Audun Ekern.

Selve oppsetting og ferdigstilling har blitt gjort av Ludvik Haugen, Alf Kristian Steinstad, Audun Ekern, Victor Herbeg, Kristen Alseth og Reidar Aas.