GIFT I 58 ÅR: Else Marie og Helge Sæther giftet seg i 1966. – Jeg traff henne langs Birivægen, smiler Helge Sæther som lørdag feiret sin 80-års dag.

Ble overrasket med 80-års lag

REDALEN: Det var en overrasket 80-åring som møtte opp på Skogvang lørdags ettermiddag. Ikke visste han at barn, barnebarn og oldebarn sto klare for å feire den store dagen.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Helge Sæther er storfornøyd, – tenk at det ble en stor fest, smiler han, – jeg fikk beskjed av kona om å bytte om til fint, det var alt jeg visste, sier jubilanten. Som innrømmer at tanken på å feire dagen nok har slått ham, men at det aldri ble noe mer med det. Selve dagen er mandag, blir biri.no fortalt. Vi fikk lov til å være med på litt av feiringen.

Tre døtre har det blitt på Helge Sæther og kona Else Marie, – den yngste blir femti år i år, betror Sæther, – fem barnebarn og seks oldebarn har det også blitt.

HELE FAMILIEN: Helge Sæther med sin Else Marie og resten av familien. Ekteparet er omkranset av oldebarna (foran) Jonathan, Elise, Charlotte, Joachim, William og Tuva.
Bak står barnebarna, fra venstre Rune, Carina, Jøran, Marie Kristine og Christian. Så kommer døtrene Kari Helene, Ann Kristin og Wenche Anita.

Telegrafist
Helge Sæther er født og oppvokst på gården Sveen i Redalen. Så ble det noen år utenom bygda, først miltærtjeneste, så bar det til Valle på Toten og landbruksutdanning. Deretter jobb han i Totebygdene som kontrollassisten som det het. – Jeg reiste rundt på gårdene og veide melk, beregnet forenheter til krøttera og tok fettprøver, minnes han. – men så ei natt jeg var med å kjørte flis til Hunton, traff jeg tilfeldigvis på en kar som klarte å overbevise meg om at NSB var et bra sted å jobbe. Etter et halvt års kurs og noe praksis på Gjøvik stasjon ble jeg beordret til Ingedal stasjon i nærheten av Halden, da som telegrafist.

Som mange andre stasjoner ble denne nedlagt og Sæther ble da beordret til Hval stasjon ved Hønefoss. Han fant snart ut at man kunne sette opp en liste med tre stasjoner man ønsket seg til. – Dette kunne man hvis stasjonen du jobbet på ble nedlagt, forklarer han, – jeg skrev da Gjøvik, Gjøvik og Gjøvik, smiler han, – og der var jeg da i mange år. Mine siste år som yrkesaktiv tilbrakte jeg på Jaren stasjon. Det ble nesten 40 år i NSB, jeg ble også fullmektig og trafikkleder etterhvert. Med ansvar for at togene som skulle møtes, gjorde nettopp det. – Jeg har aldri hatt uhell, sier Sæther stolt.

HEDRET: Magnar Linnerud hedret Helge Sæther med plakett og blomster for hans 53 år i Arbeiderpartiet. Det gjorde Linnerud på vegne av Biri Arbeiderlag og Gjøvik Arbeiderparti.

Hedret av Partiet
Som mangeårig medlem av Arbeiderparti ble han denne lørdagskvelden hedret av Magnar Linnerud. – Jeg er her på vegne av Gjøvik Arbeiderparti og Biri Arbeiderlag, sa Linnerud, – du har vært tro mot partiet gjennom godt og vondt, sa han videre til jubilanten, – du har bak deg 53 år i partiet, sterke meninger har du også hatt. Han lovte at partiveteranene fra Snertingdal, Redalen og Biri skulle bli ekstra hedret kommende 1. mai, men ga likevel Sæther en plakett for sine over 50 år i og for Arbeiderpartiet. – Det er ikke mange som fortjener denne bedre, sa Linnerud, – du har både vært leder i Redalen Arbeiderlag og sekretær i Gjøvik Arbeiderparti.

– Langs Birivægen
Det er en aktiv mann som hedres, Sæther har hatt flere verv i NSB og Jernbaneverket, leder i Norsk Folkehjelp, leder i Redalen IL, leder Redalen Musikkforening og Redalen Historielag og redaktør og primus motor for Biri Blad. Bare for å nevne noe. Mange vil nok også kjenne ham som Skogvandrern og hans epistler i Oppland Arbeiderblad.

Kona Else Marie traff han mens han studerte på Valle, – du kan vel si at jeg møtte henne langs Birivægen, smiler han lunt, – en skrekkelig fin jente da. Hun ble med meg til Østfold og der fikk vi to jenter. Så bygde vi hus i Redalen etterhvert og fikk vår tredje og siste jente der. Han tror det var greit for Else Marie, – hun var jo fra Biri. Else Marie har i alle år vært hjelpepleier på Gjøvik sykehus, forteller hun biri.no. – Vi giftet oss forresten i 1966.

Ekteparet avslutter smilende med påstand om et godt liv, akseptabel helse og et noenlunde klart hode.

VENN: Odd Martin Hesjadalen.

Odd Martin Hesjadalen, venn
– Jeg kjenner Helge fra vi drev Gjøvikreiser fram til 1991. – Helge er en fryktelig nøye og veldig grundig mann, og ikke minst hyggelig og jovial.

SVIGERSØNN: Arild Lundstein.

Arild Lundstein, svigersønn
– En alle tiders kar og en strålende svigerfar. Og en alle tiders kollega er han også, han fikk meg inn i NSB. Vi er støtt velkomne til Redalen.

Stig Ove Lostad, svigersønn
– Som vi sier i Fronsbygdene, Helge er en «ordhittaug» mann som det er lett å trives sammen med. Og veldig, veldig snill da.

DATTER: Kari Helene, den bortskjemte datteren, i følge henne selv.

Kari Helen, datter
– Pappa er snill og omsorgfull, like glad i alle barne, barnebarna og oldebarna sine. Og veldig opptatt av oss alle sammen. Så er han reiseglad, familiekjær da, og har masse humor. Og litt sta og egen.