BRONSE: Biris Bowls lag var stolte av å få bronsemedalje.
Biri 1: Tore Jonny Hovdsveen, Steinar Hagen og Ingar Stenehjem (skip).

Bronsemedaljer til gutta fra Biri!

Rakkestad/Biri: De tre kameratene, Tore Jonny, Steinar og Ingar fra Honnejordet klatret altså helt opp på pallen i Norgesmesterskapet i Bowls. I det første NM arrangert for treer-lag i Bowls ble det medaljer på biringene!

Trond Ødegården
Tekst og foto

Biri IL hadde ordnet med minibuss for gjengen fra Biri som skulle representere med to lag på NM i Rakkestad. Med avreise fra Spareland klokka 05.45 og en liten stopp ved Shell-stasjonen i Moelv for å plukke opp fem utflyttede biringer, hadde vi kurs for Østfold tidlig på lørdagsmorgenen.

Vi tok en runde gjennom Teisenkrysset og passerte Vålerengas hjemmebane da dagslyset hadde fått tak. Så fortsatte vi på E6 sørover forbi hovedstaden før vi så søkte oss svakt østover mot flatbygdene innover mot svenskegrensa. Nå var det forresten tydeligvis også tid for morrakaffe, så duften fra medbrakte termoser og brødskiver med diverse pålegg, bredde seg i minibusskupéen. Ute var det flatere enn på Toten, og her og der så vi en stort sett islagt Glomma-elv – og ikke minst passerte vi en storslått kirke ved Eidsberg. Eidsberg har forøvrig også bowls-lag, noe vi kommer tilbake til.

Etter noen ekstrarunder – om ikke annet for å bli litt bedre kjent – på småvegene like ved Rakkestadhallen fant vi inngangen da klokka akkurat hadde passert ni. De to lagene våre ble henvist til garderobene, mens vi andre som utgjorde heiagjeng, klatret opp på tribuna. Alt var klart og tilrettelagt. De fleste lagene, med mye kortere reisetid enn Biri, hadde allerede inntatt gulvet i en flott idrettshall.

GOD PLASSSERING: Disse fikk også en god plassering, Biri 2: Grethe Lunn, Anne Marie Ødegården og Kari Tømte (skip).

Klokka kvart på ti kom Leif Hamberg, lederen i Norges Carpet Bowls-forbund, med litt praktisk informasjon om gjennomføringen av kampene. Så var det Rakkestads ordfører, Karoline Fjeldstad som holdt åpningstalen – og ønsket lykke til med kampene.

Den første runden med kamper startet akkurat klokka 10.00. Det ble spilt åtte kamper om gangen, med spilletid på 25 minutter. Hvert treer-lag har seks kuler hver – og spiller seks runder i hver kamp (6-ends på engelsk). Om lagene mot formodning ikke har gjennomført alle rundene på tilmålt tid, så avsluttes likevel kampene når dommeren blåser av etter 25 minutter.

Biri 2 startet meget godt og vant sin kamp mot Spydeberg 6–3, mens Biri 1 spilte 5–5 mot Askims lag. Så fulgte gutta (Biri 1) opp med en solid seier 9–5 mot Rygge og jentene (Biri 2) klarte uavgjort 6–6 mot et hjemmelag fra Rakkestad. Det må legges til at både kuler og farten i teppene var noe forskjellig fra det biringene spiller med her hjemme, og dette kan være svært avgjørende. Spillet krever både teknikk og nøyaktighet. Men sjøl om en kan ha fordel av å spille med kjent utstyr, så må en bowlsspiller sjølsagt også klare å justere spillet sitt til utstyret.

I den tredje og svært avgjørende runden, lå gutta faktisk under med 0–7 mot Gressvik. Men de snudde kampen og vant med 8–7! Med to seiere og én uavgjort var det klart for semifinalespill for Biri 1. Jentene tapte dessverre sin kamp mot Våler/Svindal med 3–6. Med 1 seier, 1 uavgjort og 1 tap ble det kamp om 9. plassen for Biri 2, en kamp de vant 7–2 mot Gressvik. En stund ble det sagt at Biri 2 hadde tatt 5. plass sammenlagt, men da forbundet la ut de offisielle resultatene seint på lørdagskvelden, viste det seg at Biri 2 altså kom på 9. plass i NM.)

Og guttelaget Biri 1, med Tore Jonny Hovdsveen, Steinar Hagen og Ingar Stenehjem var altså klar for semifinale. Nevnte Eidsberg var motstander. Biringene kom dessverre litt på hæla, hadde de berømtet marginene mot seg – og når spesielt Eidsbergs skip spilte meget godt, ble det til slutt tap 2–6 for våre.

I bronsefinalen møtte Biri så Spydeberg 1. Her var gutta fra Biri det klart beste laget og kunne til slutt juble over å vunnet kampen med 6–3. I finalen vant Spydeberg 5 mot Eidsberg og dermed var rekkefølgen klar: Spydeberg ble Norgemestere, foran Eidsberg og våre karer.

Premiene ble delt ut av Camilla Sørensen Eidsvold, hovedutvalgsleder for Folkehelse, kultur og mangfold i Østfold fylkeskommune. For oss fra Biri var det i tillegg svært hyggelig at hun sendte en spesiell hilsen til oss med lengst reiseveg og at hun i tillegg kunne fortelle at hun sjøl hadde bodd her i bygda i to år.

Det ble en svært fin og høytidelig stund med premieutdeling som kulminerte med at Nasjonalsangen ble spilt til og sunget i Rakkestadhallen. Med rette kunne de tre lagene motta hyllesten for svært god innsats!

Vi biringene hastet jublende ut igjen i minibussen for å komme oss nordover igjen. Klokka 17.30, nøyaktig 12 timer etter at de fleste av oss hadde møtt opp utenfor Madshus sine lokaler, var vi hjemme igjen på Biri. Svært slitne, men  fornøyde og stolte deltagere fra Biri, gledet seg til å feire resultatene fra en fin dag med en rolig kveld!

Fullstendig resultatliste fra NM i Bowls for treer-lag ser slik ut:

1. Spydeberg 5 (Norgesmester)

2. Eidsberg 4

3. Biri 1

4. Spydeberg 1

5. Våler/Svinndal 1

5. Askim 5

7. Aremark 1

7. Pig Valley 4

9. Biri 2

9. Gressvik

11. Skiptvet 1

11. Snertingdal 2

13. Rakkestad 2

13. Rygge 2

15. Harestua 1

15. Rakkestad 4