GOD KLEM: Simon, Håvard og Edel ville gi Kjersti en god klem for at hun har laget en så spennende barnehage.

En drøm for barn og ansatte

– Dette er den fineste barnehagen jeg noen gang har besøkt, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum, da han besøkte Biri nye barnehage her om dagen, sammen med varaordfører Torvild Sveen. Barna har funnet seg godt til rette i nye lokaler etter en måneds bruk, og de ansatte har bare superlativer å si om den nye og spennende barnehagen.

Einar Lyngar
Tekst og foto

INFO: En informasjonstavle forteller hvor avdelingene ligger i det lange huset.

Biri har fått en barnehage som nok vil tiltrekke seg besøkende fra hele Norge, for dette er ikke en vanlig «grå» barnehage. Designet som en halvsirkel, der den ligger den sør for nyskolen. Styrer Kjersti Bratberg Bø forteller at de har hatt en lang prosess sammen med arkitektkontoret Kontur, for å få en brukervennlig og praktisk barnehage, basert på deres lange erfaring.

Den 21.februar er det offisiell åpning der ordfører Anne Bjertnæs skal klippe snora, og denne dagen frem til kl 14 blir det åpent hus, der Biris befolkning ønskes velkommen til å se en annerledes barnehage.

Den 650 kvm store barnehagen har tilrettelagt felles arealer der de fire avdelingene med 59 barn kan møtes og leke sammen, samtidig som de har sine egne avdelinger. Barnehagen er bygget for 108 barn, og to avdelinger står derfor ubrukt nå i starten. Det er 15 ansatte i Biri Barnehage, og alle vi snakket med kunne ikke få fullrost utformingen og brukervennligheten for alle parter.

PLUKKE EN BOK: Mille får hjelp til å plukke en bok av Elin.

«Sommer» i februar
Edel (6) og Emma (5) var ivrige til å fortelle om alt det nye de hadde fått i barnehagen.

-I dag har vi vært på sydentur og badet, forteller Edel ivrig. Hun synes det er litt rart å ha med seg badetøy i barnehagen i februar,når det er tjue minus ute.

Dette er den tredje barnehagen Edel har gått i, og ingen andre har vært så fine, er hun veldig klar på.

Emma forteller at hun har kost seg i atelieret, der hun har tegnet enhjørninger, forteller hun. I atelieret kan de både tegne og male, spille forskjellige instrumenter og det er mye utstyr til å kle seg ut og drive med drama.

-Akkurat nå har vi tema om Bukkene Bruse som oppdager verden, forteller styreren, som legger til at det er viktig at barna skal være inkludert, og føle at de er endel av fellesskapet. Barnehagen har forøvrig fokus på lek, relasjoner, språk og foreldresamarbeid.

SYDENTUR: I vannlekerommet kan man bade og dra på sydentur midt på vinteren.

Når Kjersti tar oss med på en runde, slår det oss hvor godt tilrettelagt alt er. Flotte garderobeforhold for både barn og ansatte, god kontorplass for alle og et spesielt langt rom der barnevogner kan stå innendørs, med lett adkomst rett ut.  Siden nyttår har det vært mange kalde dager, og ikke så gunstig å la barna sove ute. Da er dette rommet ideelt.

Midt i det buede huset er det et stort allrom, der barna kan spise mat, samtidig som det store åpne rommet gir mange andre muligheter for forskjellige aktiviteter.

Latinske navn
Avdelingene har fått latinske navn. Småbarna holder til på Lyra, Vega og Atlas, mens de største er på Taurus, Sirius og Polaris. Besøkende finner en oppslagstavle ved inngangen, slik at de lett kan finne frem til rett avdeling.

Forøvrig er det en rekke grupperom og ved behov er det flere rom der man man møte foreldre enkeltvis for samtaler.

Utearealet har de ikke fått testet helt enda, fordi det har vært så kaldt. Nordsiden er skogbevokst med masse muligheter, og her har de også fått en stor grillhytte, som de skal bruke mye. På sørsiden av utearealet, som forøvrig kalles verdensrommet, er det lekeapparater, akebakke Det er heller ikke langt til idrettsanlegget som de kan benytte. Her er skøyteis, skiløyper, og turmuligheter om sommeren med flere stier.

ALLROMMET: Allrommet er stort, og her kan barna leke på tvers av avdelingen.

BARNEVOGNER: I denne lange gangen er det plass til mange barnevogner, og på kalde dager er det frisk luft til å kunne sove innendørs.

Velkommen til åpningen
Da Slagsvold Vedum besøkte barnehagen, var han var opptatt av å fortelle at prisen nå skal gå ned fra 3000 til 2000kr i mnd for foreldrene. Gjøvik kommune har ventelister for alle barnehager, også i Biri, og siden det bare er ett opptak i året blir de to tomme avdelingene fortsatt stående ubrukt i den nye barnehagen. For å fylle opp plassene må kommunen bevilge penger til flere arbeidsplasser, så styreren vet ikke når alle 108 plassene blir fylt opp. Dagens politikere vil ha løpende opptak, i stedet for ett opptak i året, så vi håper, sier Kjersti som heller gleder seg over en ny barnehage som har alle muligheter, og som Gjøvik kommune har all grunn til å være kjempestolte av.

Nå håper hun Biris befolkning kjenner sin besøkelsestid, og kommer for å se barnehagen 21.februar.

SUPRE:Garderobeforholdene er supre, både for barna og de ansatte.