JULETRE: Oliver Feiring Smedshammer (9) har vært med morfar og hentet juletre åtte ganger. – Det er koselig å gjøre det før jul, sier han.

Om å hente juletre

BIRISTRAND: Noe av det koseligste med julen er å hente juletre. Og hvis det snør og man må stabbe seg fram i løssnøen er det helt perfekt. Men ikke mer enn at man kan dra juletreet på en kjelke. Det mener i hvert fall Oliver Feiring Smedshammer.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Oliver er på besøk på Biristrand. Niåringen bor for det aller meste på Kapp. – Men jeg er ganske mye på besøk her hos mormor og morfar, av og til ligger jeg over her også, både en og mange netter. Hverdagen hans dreier seg mye om Kapp barneskole og vennene i fjerde klasse der.

Koselig å hente juletre
– Jeg og morfar har alltid hentet juletre i sammen, sier han og regner raskt ut at det har skjedd åtte ganger i hans niårige liv. – Det synes jeg er både veldig fint og koselig. Han innrømmer samtidig at de aldri er langt til skogs. – Vi henter hos Børre, det er rett borte på jordet her, men jeg og morfar drar treet på kjelke altså, og vi plukker ut et tre litt før. Jeg får bestemme hvilket tre, sier han stolt, – da blir mormor mest fornøyd, smiler han. – Da vi hentet treet i dag, glemte jammen morfar sagen, så måtte vi låne sag av Børre, nå begynner du å bli gammel morfar sa jeg, ler Oliver. – Børre er forresten grandonkelen min.

Håndballkamp mot jentene
Som niåringer flest, gleder Oliver seg til jul, da er det fri fra skolen og gaver under treet. Hva han ønsker seg aller mest er han ikke så opptatt av. – Jeg synes det er fint bare å få gaver jeg, sier han. At det blir mye tid til leking og spilling i julen er han sikker på. – Jeg har ganske mange venner, sier han, – som regel spiller vi litt, men vi er veldig mye ute og leker altså, forsikrer han, i nabolaget kryr det av barn i alle aldre. – Det er det fineste med å gå på skolen, synes jeg, at jeg treffer alle vennene mine hver dag, betror han og har det egentlig ganske travelt. – Nå skal vi spise julegrøt og jeg tror mormor har lagt en mandel i grøten, håper han, – og etterpå må vi tilbake til Toten fordi vi skal spille håndballkamp mot jentene i klassen. Da vi spør hvordan han tror det går, er Oliver skråsikker, – vi knuser dem.

FLAX: – Disse skal mamma og pappa få, sier Oliver om flaxloddene.

Venn i nabolaget
Han spiller fotball om sommeren og håndball på vinteren. – Det blir ofte ganske travelt etter skolen, sier han, fordi nå har vi begynt med fotballtrening på vinteren også, i tillegg til håndballtrening. Og så har vi en skøytebane på Kapp, og så er jeg med mamma og vinterbader i Mjøsa av og til, jeg er også med å hjelpe pappa med å lage pizza, han eier noe som heter Vedfyrt, ramser han opp. – Jeg har spilt fotball mot Biri også en gang, men husker ikke hvordan det gikk. Der spiller Isak, han og jeg har blitt venner fordi han bor like ved mormor og morfar, sier Oliver fornøyd. – Det er kjempefint å ha en venn å leke med når jeg er her på besøk.

En av hans store gleder er å skrape flaxlodd. Likevel vil han gi flaxloddene til mamma og pappa. – Men kanskje jeg får lov til å skrape, sier den løsningsorienterte niåringen.