TRE HUNDER: Her er Kathrine Hagane sine lykkebobler, fra venstre Cidra som blir 2 år i februar, Champis, som blir fem år i april, og Cava som straks blir tre år.

Et hundeliv

BIRI: Hun måtte av helsemessige årsaker trappe noe ned på jobben, og mente at en hobby kunne være bra for henne. Etter noe leting og søking fant hun svaret på det hun søkte. En hobby som etter hvert har blitt en livsstil. Møt Kathrine Hagane og hundene.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

– På min leting etter en hobby fant jeg en kul hund på Instagram, sier Hagane til biri.no. – det var da en kinesisk nakenhund, eller Chinese Crested som rasen heter på fint. Den er uten hår på store deler av kroppen.

Hun forteller om tidligere erfaring med større jakthunder, men nå ønsket hun en lettstelt rase som var noe mindre i størrelse og uten sterkt jaktinstinkt. – De holder seg lettere ved huset da, påpeker Hagane, – og stikker sjelden av.

Lykkeboble
Sin første nakenhund fikk hun i 2019 og navnet ble Champis.- Mor jobbet på Vinmonopolet så det passet bra, smiler hun, – og fordi hun er en lykkeboble i livet vårt. Og vårt liv, det er hennes og samboer Svein Arne. Kathrine Hagane er født og oppvokst i Arendal, og har lang fartstid i bank- og fordikringsbransjen. – Da jeg flyttet hit til Biriveien 60 i 2011 med Svein Arne, fikk jeg jobb på Vinmonopolet på Gjøvik, forteller hun, – hvor jeg nå er nestleder. Paret har siden kjøpt seg en leilighet i Arendal, – jeg må komme meg sørover og langs kysten av og til, så får man det beste fra to plasser, sier hun diplomatisk.

Kennel Naked Bubbles
Men tilbake til hundene. – Etter hvert fikk vi også Cava, nok en gang med hint til Vinmonopolets utvalg, cava er jo en musserende spansk vin, doserer Hagane. Vi fikk satt valper på Sjampis, hun fikk jo et stort kull og vi beholdt en. Hun heter Cidra, og er oppkalt etter en sprudlende norsk sider.
Da begynte Hagane sitt hundeprosjekt å ta litt av, resultatet av det ble opprettelsen av Kennel Naked Bubbles. – Vi driver nå med litt oppdrett og gjør også andre kjent med rasen, jeg har en Instagramkonto med nesten tre tusen følgere, sier hun.

Instagramkontoen finner du her. 

Og nettsiden her 

Kjærlighetstur
– Dette er en rase som absolutt ikke røyter, er lettstelte og veldig bundet til sin eier, reklamerer Hagane, – de er glade og tillitsfulle og elsker sol og varme. Og de trenger ikke mye mosjon. De må barberes jevnlig, ellers stikker du deg på skjeggstubber, ler hun, – så må de kles på om vinteren og smøres med solkrem på sommeren.

Så langt har Champis hatt ett kull, det samme har Cava. Champis har nettopp vært på en liten kjærlighetstripp til Düsseldorf i Tyskland og ble paret med en tysker. – Det håper og tror vi gikk bra, sier Hagane videre, – det kan bli et kull med tyske aner. Det er viktig å få best mulig gener for å bygge rasen videre, da kan en utenlandstur være verdt det.

FLAX: – Det må bli idrettslaget som får disse, sier Kathrine Hagane.

Utstillinger
Gode gener har nok hundene hennes, fordi Champis er norsk utstillingschampion, og Cidra er på god tur til å hevde seg på utstillinger. – Men Cava har fått utstillingsangst, betror Hagane oss, – hun ble skremt på sin første utstilling. Heldigvis kan hun brukes i avl likevel.

Hun forteller videre at det blir en del reising rundt omkring i landet. – Det er viktig for avlen at hunder vises fram, sier hun, – og at man får bekreftet at man har en rasetypisk hund. Avslutningsvis innrømmer hun at det kan bli noen hektiske dager med tre hunder, men aller mest er det mye kos. – Når det bare er oss to, er de helt rolige og fine. Kommer det besøk, er de nysgjerrige og vil både hilse på og helst få oppmerksomhet. Det er mye selskap i dem, sier Kathrine Hagane bestemt.

Like bestemt er hun ikke når flaxloddene skal deles ut, men havner til slutt på idrettslaget. – Biri IL gjør veldig mye bra for bygda, og vinner de, fortjener de hver krone.