STOLT: Leder i Gjøvik Rideklubb, Eddie Strandengen, legger ikke skjul på at han er stolt over at klubben skal arrangere et VM i 2026.

Historisk for Biri og rideklubben

BIRI: I 2022 møttes Stian Hennie fra NRYFs sportsutvalg Mounted Games, og Eddie Strandengen fra Gjøvik Rideklubb og GRK Arena. De skulle planlegge NM i Mounted Games for 2022. Det ble et vellykket samarbeid, og året etter ble også nordisk individuelt arrangert på GRK Arena. Dette skriver nettstedet rytter.no

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Sammen satte sportsutvalg Mounted Games og Gjøvik Rideklubb seg et hårete mål: De ville arrangere VM i Mounted Games. – Etter to gode mesterskap på rappen ble vi enige om å arrangere noe mer og større, og på søndag ble det jammen en realitet, sier Strandengen da biri.no møter ham onsdag kveld,  da ble VM lag i Mounted Games tildelt Norge og Gjøvik Rideklubb. Dette skal foregå i juli 2026- Mesterskapet arrangeres på GRK Arena inne på Biri Travbane. Strandengen er sikker på at fasilitetene rundt Biri Travbane og samarbeidet med dem var en viktig årsak til at de fikk VM. – Dette gjør GRK Arena til et helt unikt anlegg.

VM PÅ BIRI: Bare å glede seg til 2026 og VM lag Mounted Games på GRK Arena hos Gjøvik Rideklubb! (Foto: Amanda Jacobsen)

– Mange i miljøet, både nasjonalt og internasjonalt, flirte litt da en liten klubb og ei lita bygd i Norge bygde et svært anlegg til 13 millioner kroner, men nå viser det seg at dette var lurt, smiler han fornøyd, – for vi snakker om noe som nærmest er historisk.  Det har så vidt jeg vet aldri tidligere vært arrangert et verdensmesterskap innenfor ryttersporten i Norge før. Jeg og forbundet er veldig stolte over å kunne si at nå har vi klart det. Det er fryktelig morsomt at en rideklubb som bygget sitt anlegg for bare 3 år siden, er blitt tildelt et VM, legger han til.

Mesterskapet arrangeres for både junior og senior, og det er ventet ca. 210 ekvipasjer fra 20 ulike nasjoner. – Blant annet fra Kina, sier Strandengen, – kanskje de vil finne Biri eksotisk, smiler han. Det anslås i tillegg at over 2000 mennesker vil ta turen og følge arrangementet. – Vi tenker å sette opp en camp, samtidig som mange har bobiler med seg, Jeg vil tro at i de dagene mesterskapet foregår vil overnattingsstedene i bygda være fulle også.

Men gratis er det ikke, arrangørstaben vil få mange oppgaver å løse, blant annet må Gjøvik rideklubb investere nærmere 2,4 millioner kroner for å kunne tilby banene som trengs til mesterskapet som altså skal foregå noen julidager om drøye to og et halvt år.

– Vi vil selvsagt søke midler for å få til dette, både Gjøvik kommune og Innlandet fylkeskommune håper vi stiller seg positive, sier Strandengen videre, – for vi merker også at det vi driver med er mye mer enn bare klubbridning, stadig fler bruker oss til både terapi og tilrettelagt ridning. Sånn sett er vi også en samfunnsaktør med et samfunnsoppdrag, påstår han. Rideklubben skal selv stå for alle utgifter, – men så får vi også tilbake alle inntekter, beroliger han og forteller at de planlegger mange aktiviteter for utøvere og apparatet rundt. – Vi tror at det skal være mulig å hente inn både sponsorer og andre avtaler om bespisning og aktiviteter. – Og det arbeidet starter nå, sier Strandengen bestemt og nevner at alt arbeid som forbundet og klubben gjør er dugnadsarbeid.

-Vi vil gratulere Gjøvik Rideklubb og Mounted Games med tildelingen av dette mesterskapet, å arrangere et så stort mesterskap i Mounted Games på hjemmebane er intet mindre enn stort, historisk og utrolig spennende, sier Tore Sannum, president i Norges Rytterforbund til rytter.no.

  Gjøvik Rideklubb har vist før at de er visjonære og har et stort engasjement, og vi er trygge på at vi har en stor opplevelse foran oss, dette mesterskapet vil skape oppmerksomhet både rundt denne grenen og resten av ryttersporten. – Den setningen likte jeg svært godt, kommenterer Eddie Strandengen til slutt. – Vi gleder oss til å vise fram Biri, anleggene her på travbanen og distriktet ellers.

HVA ER MOUNTED GAMES: Mounted Games er stafett på ponniryggen  utført i høy fart og med høy presisjon. Det konkurreres i lag på 4-5 ryttere, par og individuelt. Hver av rytterne skal igjennom en øvelse (race). Gjør de feil må rytteren rette opp denne før nestemann kan ri ut. Sporten har sin opprinnelse fra England  da H.R.H Prins Phillip etterlyste en konkurranseform for barn som ikke krevde dyre og renrasede ponnier. Den første konkurransen ble gjennomført under Horse of The Year Show i 1957 og siden den gang har sporten lokket til seg mange ivrige ryttere. Mounted Games kom til Norge i 1999 og foreningen IMGAN (International Mounted Games Association Norway) ble dannet. Foreningen ble i 2013 en gren under Norsk rytterforbund. Det som startet som en liten sport med få utøvere har utviklet seg kraftig de siste årene og den er fortsatt i jevn vekst.
(Wikipedia)