GENSERKOMITE: Denne komiteen fikk oppdraget med feiringen av Birigenserens 20 års jubileum, samt å finne utstillingssted og monter. Fra venstre Lise Brovold, Mette Eggen, Inger Johanne Vasaasen og Anette Marie Hauger.

BIRI: I år er det 21 år siden Birigenseren ble lansert. I dag ble genseren feiret med storslått åpning av et utstillingsmonter på Biri Omsorgssenter. Selvsagt med genseren i sentrum. Bak genseren står Biri Bygdekvinnelag.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

– Tilbake i 2002 arrangerte bygdekvinnelaget en konkurranse for å designe og strikke en egen genser for Biri, forteller leder Torunn Vigrestad. – Vi fikk inn fire fine forslag, og juryen valgte Anette Marie Haugers sin genser. Juryen den gang besto av Einar Sigstad, Heidrun Formoe og Anne Grethe Struksrud.

BIRIGENSER: Det er Anette Marie Hauger (bildet) som har designet og laget mønster til Birigenseren.

Gave
– Birigenseren har nå hatt 20 års jubileum, og i den forbindelse ønsker Biri Bygdekvinnelag å gi glassmonteren med den originale genseren i gave til Biri Omsorgssenter, kunne Vigrestad fortelle til en fullsatt kafe på omsorgssenteret og inviterte deretter til allsang. Deretter ga hun ordet til Anette Marie Hauger: – Mønsteret på Birigenseren er inspirert av elementer fra Biri, naturlige og friske farger, Birikonglomerat, lys halm, gyllent korn, vårgrønt med mørke grantrær, varmbrunt som i bjørkestoler og Birisofaen, samt rødt som Madshus ski, informerte hun. Hauger er fra Fredrikstad og var rimelig fersk i bygda da hun begynte med genserprosjektet. – Jeg måtte ta en tur rundt i bygda og spørre hva som var typisk for Biri, mintes hun. Det opprinnelige garnmerket som ble brukt, har nå sluttet å produsere fargene. – Men fortvil ikke, trøstet hun de strikkeglade tilhørerne, – Raumagarn produserer fortsatt garn med riktige farger. Hauger promoterte samtidig den lokale garnbutikken Strikk og Behag, – de har garnet.

Monter
I forbindelsen med genserjubileet og gaven til Biri Omsorgssenter ble det nedsatt en komite bestående av Anette Marie Hauger, Lise Brovold, Mette Eggen og Inger Johanne Vasaasen. Sistnevnte fortalte om en del hodebry for å løse glassmonterutfordringen. – Det var ikke så mange tusenlapper som ble budsjettert til dette, smiler hun, – for oss ble finn.no løsningen. Og i sommer hadde vi flaks, det dukket opp et glassmonter rett utenfor Drammen. Et monter som passet akkurat inn i kroken her på omsorgssenteret, fortalte Vasaasen.

– Og flaks var det, fordi denne kroken var satt av til en brusautomat, kommenterte Mette Kolbergsrud fra omsorgssenteret, – så viste det seg at denne automaten var litt for stor til å få plass. Dermed ble det en ypperlig plassering for Birigenseren.

Birikofte
Avslutningsvis fikk Birigenserens skaper, Anette Marie Hauger, mye skryt for både Birigenser, Birikofte og det møysommelige arbeidet det er å lage et mønster/oppskrift som andre kan strikke etter. – Det er bare å kontakte opphavskvinnen hvis man ønsker mønster, ble det oppfordret, og samtidig fortalt at de langt fleste faktisk har strikket Birikofte. Så langt.

FIKK NØKKEL: Biri Omsorgssenter fikk glassmonter med Birigenseren og nøkkel under en markering på omsorgssenteret i dag. – Dette er en gave fra oss i Biri Bygdekvinnelag, sa leder Torunn Vigrestad (til venstre). Anne Karin Hasli og Mette Kolbergsrud fra Hjemmetjenesten ble både rørt og beæret over gaven.

Click here to add your own text