FIRE NYE ÅR SOM ORDFØRER: Når dette skrives er det ikkie avklart om Torvild Sveen fortsetter som ordfører for Senterpartiet. Sikkert er det at han får med seg tre andre biringer inn i Senterpartiets kommunestyregruppe. (Arkivfoto biri.no)

Biringer i kommunestyret

BIRI: Så er kommune-og fylkestingsvalget over for denne gang. Biri fikk økte sin andel kommunepolitikere, nå har kommunestyret i Gjøvik hele seks representanter fra bygda vår.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Noen partier er litt skuffet, noen er fornøyde. Taperen i det hele kan kanskje sies å være demokratiet vårt, i og med at i Gjøvik var det bare 55,9% av de stemmeberettigede som gadd å stemme. Både skremmende og stusselig, om Biri her skiller seg som valgkrets har det ikke lykkes biri.no å finne ut av, uansett så er det 1467 som har stemt i vår valgkrets av totalt 3179 innbyggere. Så skal det sies at Gjøvik ved flere valg har ligget godt under landsgjennomsnittet, uvisst av hvilken grunn.

Biri valgkrets
Flest stemmer i Biri fikk Senterpartiet med 45,9 prosentpoeng av stemmene, noe som tilsier 665 stemmer. Med sine 300 stemmer og 20,69 prosentpoeng er Arbeiderpartiet nest størst, deretter Fremskrittspartiet med 8,76% og 127 stemmer, tett fulgt av Høyre med 124 stemmer og  8,55%. det nye Industri- og Næringspartiet ble størst av «småpartiene» med 3,79% av stemmene som ble 55 i antall. Rødt fulgte hakk i hæl med sine 52 stemmer og 3,59%, SV fulgte like etter med 50 stemmer og 3,45%. Så fulgte de andre partiene etter med alt fra 22 til 17 stemmer. Unntatt var Liberalistene som fikk 2 stemmer i Biri, noe som tilsier 0,14% av totalen.

Profet i egen bygd
Konklusjonen må bli at Senterpartiets Torvild Sveen har vært populær som ordfører også i sin egen bygd. At ingen blir profet i eget land kan vel herved avkreftes. Og i følge OA fikk han også mange personlige stemmer, noe som bekrefter hans popularitet.

Likevel er det uklart i skrivende stund om han fortsetter som ordfører eller om Høyres ordførerkandidat Anne Bjertnæs tar over kjedet. Ser vi hele kommunene under ett ble Høyre større enn Senterpartiet og vil antageligvis spille noe på dette angående hvem som blir ordfører, selv om det bare var1,6% forskjell på partiene. Størst i Gjøvik kommune er fortsatt Arbeiderpartiet med sine 27,3% av stemmene.

Snertingdal valgkrets
I Snertingdal valgkrets ble Senterpartiet også det klart største partiet med sine 52,7% mot Arbeiderpartiets 22,1%. Industri- og Næringspartiet ble nesten like store som Høyre med sine 5,5%, bare et prosentpoeng bak Høyres 6,5%.

Seks fra Biri
Så langt biri.no erfarer, blir det nå seks kommunestyrerepresentanter fra Biri, fire fra Senterpartiet og to fra Arbeiderpartiet. Magnar Linnerud fikk mange personlige stemmer og slengere, og klatret opp til en 8. plass på listen og en plass i kommunestyret for Arbeiderpartiet, hvor han sammen med Ola Gram Dæhlen skal forfekte Arbeiderpartiets politikk i kommunestyresalen. På den måten har bygda fått to erfarne politikere inn i kommunepolitikken. Erfaren i politikken er ikke Sissel Morken Gullord, men med mange personlige stemmer og slengere klatret hun fra en 15. plass på Senterpartiets liste til høyt nok for en plass i kommunestyret. Dermed tar hun fatt på sin aller første periode som kommunepolitiker. – Jammen har dere sendt meg rett inn til fast plass i kommunestyret! – Jeg er stolt over å være en del av dette laget nå, med Torvild som stødig leder, skriver Morken Gullord på sin facebookside og mener at hun har blitt styrket i trua på å ha noe å bringe til torgs. Med seg på laget har hun da ordfører Torvild Sveen, Camilla Aaseth og Kristina Hegge. Det vil si at biringene utgjør halvparten av Senterpartiets kommunestyregruppe. Det blir spennende og se hva dette betyr for Biri i de kommende fire årene. Spennende blir det også å følge Arbeiderpartiet, vi vet jo hva Magnar Linnerud har fått til i kraft av å være leder i Biri IL. Vil han klare å få Arbeiderpartiet i Gjøvik til å vende nesen nordover mot Redalen og Biri?