BÅTHAVNA: Sånn så det ut i båthavna i Biri i går. Foto Esther Værnes/Facebook.

Mjøsa blir diger

BIRI: Vårt distrikt har så langt sluppet noenlunde lett unna ekstremværet Hans. Selv om regnet har øst ned i snart tre dager, og elvene har vært både digre og breiale, er det nå Mjøsa som blir utfordringen.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

De fleste som liker å både bruke og se på «fjorn» som mange kaller Mjøsa, har nok lagt merke til alt brasket som kommer flytende fra Lågen og oppi dalen. Blant annet, så langt biri.no erfarer, hele 315 rundballer så langt. Alle disse havner nok ikke i Biri, men mange har passert Biristrand.

NVE melder at de har oppjustert prognosen for innsjøen vår, og at de forventer at det hele skal kulminere på 125,3 meter over havet. Det er bare noen få centimeter under nivået ved storflommen i 1995. I følge NVE er dette 10-20 cm under 1995-nivået.

Det spesielle med flom i Mjøsa er at det foregår ganske så stille, uten det bråket som bekker og elver gir fra seg. Sakte og rolig sniker vannet seg opp langs breddene og innover både jorder, hytter og hus. Blant annet vil Strandtorget på Lillehammer stenge ned hele senteret, melder lokalavisa GD. – Dette gjøres for å minimalisere skalden, sier senterleder Erik Skjellerud til samme avis. Når dette skrives sent torsdag kveld, er vannet også på tur inn mot CC på Gjøvik, hvor langt det vil nå vites ikke enda. Båthavna i Biri er mer eller mindre borte så langt man kan lese på facebook.