DET BLIR 17.MAI I BIRI! Dette lover årets 17. mai komite, her representert ved Lena Cathrin Suren (til venstre), komiteleder Leif Bjarne Strandbakke og Ann Kristin Pedersen. – Og husk at dette er siste gang vi feirer nasjonaldagen på Skrinnhagen.

Siste år på Skrinnhagen

BIRI: Siden 2018 er det 4.trinn ved Skrinnhagen skole som har hatt ansvaret for at 17. mai feiringen i Biri skal gå riktig for seg. Alle foreldrene samt 39 elever er med på å lage festen.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

– For fest skal det bli, lover komiteens leder Leif Bjarne Strandbakke. Sammen med blant annet Ann Kristin Pedersen og Lena Cathrin Suren har de programmet klart for den store dagen. De lover at det ikke vil bli stor forskjell fra i fjor, – da ble det jo et helt nytt opplegg etter pandemien, sier de tre, – og siden 2018 er det FAU ved Skrinnhagen som fikk alt ansvaret da daværende sentrumsforening ble oppløst og ikke kunne ta på seg noe ansvar.

Dette ansvaret har hvilt tungt på komiteens skuldre og de synes det har blitt vel mye å forholde seg til. – Men vi har stått på og fått det til, sier Strandbakke, – vi har troen på at dette skal bli bra.

Skryter av rektor
Det hele starter klokken 07.30 ved Herredshuset med flaggheising, på samme tid er det flaggheising ved Biri Omsorgssenter hvor også Biristrand Musikkforening spiller. Klokken 9.15 er det kransenedleggelse og flaggborg ved Biri kirke. Her kan man også høre Biristrand Musikkforening. Samme korps stiller seg så opp ved Coopen og spiller mens barnetoget går forbi. Barnetoget starter kl 11.30 ved Biri Omsorgssenter og går til Skrinnhagen skole. Der vil de møtt av taler fra både 4. trinns foreldre og av skolens rektor, Richard Høgås. En rektor som av komiteen får masse skryt. – En liten nyhet har vi jo, sier Strandbakke, – i år blir det musikk i 17.mai toget fra start til vi når Skrinnhagen. Mens de passerer Coopén spiller jo Biristrand Musikkforening, men ellers blir det musikk fra trådløse høyttalere. Det er så kjedelig å gå uten musikk, hevder han.

Hjelp barnehagene
Komiteen ber også om at folk gir plass for barnehagene i Biri, som vil komme inn i toget mellom Dyreklinikken og Malermestrene. – Erfaringsmessig må de nesten slåss for å få plass, la oss slippe det i år, oppfordrer de og forteller at det også er satt opp vakter som skal hjelpe til med å få dette til å gå smertefritt. Så vil det selvsagt i en periode bli is-salg i sentrum, mellom klokken 11.30 og 12.30. – Og på Skrinnhagen er det satt opp benker og bord, det vil bli leker og aktiviteter. Loddsalg blir det også, vi har masse fine premier i år, vinnersjansene er store, lover de tre komitemedlemmene. – Selvsagt er det kiosk med salg av pølser, is, brus, kaffe og kaker.

Siste år på Skrinnhagen
Helt nytt av året er at foreldre og unger fra Biristrand er med hele veien, – at strandingene har kommet til Skrinnhagen er det bare positive erfaringer med, hevder komiteen, – dette er første gangen de er med på Skrinnhagen. – Og siste, blir det lagt til, – tenk at dette er siste gangen vi feirer 17. mai på Skrinnhagen. Vi håper inderlig at mange møter opp for å markere det på en positiv måte. Halvparten av overskuddet fra loddsalget går forresten til FAU blir vi fortalt, den andre halvparten vil følge dagens 4.trinn fram til de begynner på ungdomsskolen. Rundt kl. 15.00 er det ferdig på Skrinnhagen, og komiteen kan forhåpentligvis puste lettet ut og starte oppryddingen.

Biri IL og Næringsforeningen
– Vi starter vel egentlig 17. mai med dugnad den 16.mai, sier komiteen, – da skal gaten pyntes, bord og benker skaffes og vi skal sørge for at alt er på plass der det skal være. Vi må skaffe traktorer og hengere for å frakte alt sammen, henge opp pynt i mastene og mye, mye mer. – Vi skal jo lage fest for over 3000 mennesker, minner de på og mener at det hele fort kan bli for mye for en liten gjeng foreldre. Likevel hevder de at de ikke sutrer, men har et par forslag til neste år: – Tenk om det kunne lagres bord og benker på den nye skolen, at der kunne det være lydanlegg, en kiosk og annet utstyr. Det hadde lettet komiteens arbeid mye. Så har det seg også sånn, fortsetter de tre, – at FAU hvert år får 20.000 kroner av Gjøvik kommune for å arrangere 17. mai. Kunne ikke for eksempel Biri IL fått de pengene og sørget for all pynting i sentrum? Og kanskje den nye Næringsforeningen kunne vært med på noe av dette også? Spør årets 17. mai komite.