FÅ NYE VENNER: Biri BU er et godt sted å få nye venner. – Vi er veldig sosiale, sier Hanna Mehlum, Amund Karlstad og Gina Marte Kalrasten, – og håper vi kan bli fler enn de 91 medlemmene vi er idag.

Biri Bygdeungdomslag i framgang

BIRI: Norges Bygdeungdomslag er litt kjerring mot strømmen. At flere fylker har slått seg sammen, bryr man seg ikke om, fylkeslagene følger fortsatt de gamle fylkesgrensene. Derfor er blant annet Oppland og Hedmark fortsatt to forskjellige fylkeslag. Uansett så har ungdommene det moro i sammen med en mengde tevlinger og treff.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail

Biri Bygdeungdomslag (Biri BU) lå i mange år nede som organisasjon. Noen ildsjeler ville for tre-fire år siden starte opp igjen, men så kom pandemien og satte en midlertidig stopp for planene. Men i 2021 var biringene klare, og ble også kåret til årets lokallag i organisasjonen.

Leder er Amund Karlstad, biri.no møtte ham sammen med Gina Marte Kalrasten og Hannah Mehlum, begge to aktive i Biri BU sitt styre. – Nå er vi hele 91 medlemmer i Biri BU, sier de, – og et av de største lokallagene i Oppland, som også er det største fylkeslaget i Norges Bygdeungdomslag. Vi blir forklart at Biri BU har til formål å fremme bygdeungdommens og bygdenes interesser. – I det ligger det å utvikle og ivareta næringsgrunnlag, bosetting og kulturen i bygde-Norge, påpeker Amund Karlstad.

SAU: Tevlingsdag på Myrvang og eksteriørbedømming av sau.

Tar vare på de yngste
– Vi har mange tradisjonelle aktiviteter, sier ungdommene, – og en mengde tevlinger som traktorkjøring, bruk av motorsag, eksteriørbedømming av ku og hest, redskap og trygghet og ikke minst swingdans. Veldig mye swingdans, ler de. – Her er jenter og gutter like ivrige, vi legger ikke skjul på at det blir en del festing og mye dans når vi møtes, innrømmer de. Men er snare til å understreke at alt foregår i trygge former og at de yngste blir sett etter og tatt vare på. – Egentlig er vi veldig strenge der, både når vi møtes på lokale tevlinger, på fylkesbasis eller på landsstevne. Tevlingene og det sosiale er alltid i fokus, så er det gjerne premieutdeling, bankett og fest etterpå, sier Hannah Mehlum, som 27. april skal ha et lokalt treffe hjemme hos seg. – Vi møtes også for eksempel til bowlingkvelder med pizza og brus, og det kan fort komme folk fra hele Oppland og nabofylkene også for den del.

LANDSSREVNE: Fra landsstevnet 2022; F.V Marthe Hegge, Karen Flaa, Maria Gullord, Gina Marte Kalrasten

Vil ha med flere unge
Gina Marte Kalrasten er sikker: – Bygdeungdomslaget er et godt sted å få nye venner, aldri har jeg fått så mange venner før, sier hun, – venner fra hele landet og i mange forskjellige aldre. 

Det er gjerne ungdom og unge voksne som er med i BU, fra 16 til 30 år. – Men det finnes eldre veteraner som også er med, blir vi fortalt, – da gjerne som gode hjelpere ved tevlinger eller stevner. – Bygdeungdomslaget er landets største ekteskapsbyrå og landets største vennegjeng, reklamerer hun videre og vil gjerne ha med flere Biri-ungdommer. – Og strandinger og redølinger også, skyter Karlstad inn. Han er fra Biristrand og er ikke riktig klar for å kalle seg biring enda. – Je er stranding, je, understreker han mens jentene himler med øynene. – Det er bare å kontakte oss eller møte opp på et treff eller tevling hvis dere er nysgjerrige på hva vi driver med, fortsetter Karlstad, – dere vil garantert få det moro og veldig sosialt. Alle er velkomne, noen av medlemmene våre kommer fra en gard, mange ikke.

Landsstevne
Det er mange treff og tevlinger rundt i fylkene og i lokallagene, – man kan nesten være med på noe hver eneste uke, sier de tre representantene for Biri BU. – Vi har jo over 150 forskjellige tevlingsaktiviteter vi kan velge mellom.

De største happeningene er likevel sommerstevnet som er i fylkesregi, og landsstevnet på nasjonalt nivå. – I år vil sommerstevnet være på Stav på Tretten, det er der man kvalifiserer seg til å være med å tevle på landsstevnet. Vi vet ikke enda hvor sistnevnte stevne skal være, sier Mehlum, – men vi gleder oss stort. Hun forteller også at Oppland BU i fjor vant prisen for beste telt og utstilling. – Det er viktig å ha det pent og ryddig rundt seg og være blid og imøtekommende når juryen kommer innom, sier hun og håper at de klarer å gjenta bedriften. 

Avslutningsvis gjentar Amund Karlstad, Gina Marte Kalrasten og Hannah Mehlum invitasjonen til bygdas unge: – Møt gjerne opp på vårt treff 27.april hos Hannah, aller er velkomne. Og legger til at Biri BU sitt yngste medlem er straks 17 år, de eldste 23 år.

VANT: Fra da Biri BU vant beste miljøtorg på Landsstevne 2022 f.V Erik Kristofferstuen, Gina Marte Kalrasten, Eivind Skari, Chatrine Midtbu, Fredrik Røkke.