PENSJONIST: Odd Harald Granum har drevet Biri Autoverksted siden 1987. Nå har han blitt pensjonist, men jobber fortsatt. – Jeg lurer på om jeg skal selge etter hvert, sier han.

Fikser rusten din

BIRI: For 36 år siden leide Odd Harald Granum en tomt i skogen over Biri, omtrent midt mellom Biri og Redalen. Der satte han opp en liten verkstedbygning, og siden har det balla på seg, som han sier.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Granum kom fra bygningsbransjen, siste stopp før han startet for seg selv var Miljøbygg. – Jeg jobbet på lageret der og drev med mye forskjellig, sier han, – men å pusse biler og redskap har alltid interessert meg. På den måten så Biri Autoverksted dagens lys, med et vel 100 kvm verkstedlokale. Understellsbehandling og etter hvert bilopphuggeri ble det i skogslysningen i Klundbyvegen, – og mye annet karosseri- og rustarbeider også, tilføyer Granum, – og ikke minst sveising og lakkering. Med eget lakkeringsverksted har mange lett for å ta turen til Granum for å fikse bilens utseende. Han har helst tatt bilene utvendig, men noe motorarbeid og annet teknisk har han selvfølgelig også gjort.

Aldri fått klage
Biri Autoverksted kan ikke skilte med mange autorisasjoner. – Jeg tror likevel kundene mine er fornøyde, de kommer ofte tilbake og klager har jeg nå aldri fått, smiler han og forteller om en kundegruppe som strekker seg fra Brummundal i sør til langt oppe i Gudbrandsdalen i nord. – Hele Mjøsområdet og dalførene rund, sier han og mener at selvskryt er velskryt.

Han har drevet verkstedet alene i alle år, og hevder å hatt nok å gjøre disse årene. Den leide tomta er nå kjøpt, og verksted og bygningsmasse har blitt nesten 300 kvm.

Selge?
Nå er Granum pensjonist, men tar fortsatt en del jobber, alt fra biler til diverse landbruksmaskiner sier han selv. – jeg er liksom ikke redd for å ta fatt på nye ting, sier han, – det er ofte utfordringer som jeg liker å løse. Du vet, man får en del erfaring etter hvert, det meste kan løses bare man legger godviljen til, hevder han. 

Granum sliter med litt vond rygg og slitne armer, og har ingen til å ta over etter seg. – Jeg vil nok gi meg om ikke alt for lenge, sukker han, – jeg har to sønner, men de er ikke så interessert i dette her. Jeg må nok selge om en stund, antar jeg, erkjenner han. – Dette ligger jo ikke akkurat sentralt til, smiler Granum, – men 2,5 mål tomt og nesten 300 kvm med bygningsmasse må jo være verdt noe. Og her er det både vedfyrt og oljefyrt, smiler han, – så strømprisene er ikke nevneverdig plagsomt heller.

En pekefinger hever Odd Harald Granum til slutt: – Husk å ta vare på bilen din utvendig, karosseriet og understellet er det viktigste, motor og drivverk kan nesten gå evig, men hva hjelper det hvis bilen din ruster opp.