FOSS ANTIKK AS: Ole Christian Foss åpnet Foss Antikk ved Biri travbane 1. april. Han håper flere vil finne fram gamle gull- og sølvsmykker han kan kjøpe.

Utvider åpningstidene

BIRI: Foss Antikk åpnet i april, og har så langt hatt åpent fem helger. Fra juni utvides åpningstidene til fast fire dager i uken. Så langt er innehaver Ole Christian Foss fornøyd med trafikken.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

– Ja, det har gått over all forventning, påstår han, – og det med minimalt med markedsføring, det er tydelig at jungeltelegrafen virker også her i distriktet. Jeg har så langt fått dekket opp husleia ut året. Og forteller videre at han fra juni vil ha normale åpningstider, fra onsdag til lørdag. – Mandager og tirsdager må jeg bruke til innkjøp og å reise rundt å vurdere ting, sier han.

Veldig mange er innom og kikker og for å slå av en prat, så det blir en del mimring om gamle dager blir vi fortalt.  Men noe kunne han tenke seg mer av, antikvitetsforhandleren på Biri.

Gull og sølv
Med det mener han spesielt salg av gull og sølv, som er en viktig del av konseptet. Han tror mange sitter med smykker og annet, arvet eller ikke, som man kunne ønske å selge. Eller i det minste få verdivurdert. – Den koden har jeg ikke helt løst enda, innrømmer Foss, – jeg hadde håpet flere ville komme med gamle gull- og sølvsmykker jeg kan kjøpe. Er man interessert i å selge, kjøper jeg kontant, lover han.

Foss forteller at særlig gullprisene er gode om dagen, et gram 14 karat gull omsettes for mellom 230-240 kroner. Han er også autorisert brukt- og antikkforhandler. I det ligger tryggheten i at det ikke selges tyvegods, blant annet. Og at alt som selges eller kjøpes har med seg tidligere eieropplysninger og annen historikk. 

Store øyne
Både Norge rundt og VG har hatt saker om private, små museum med kongelige artefakter. Foss er ikke blant dem som så langt har fått riksdekkende presse, men forteller at mange av tingene han har sett på VG og på NRK, er hentet inn fra hans kongelige museum. – Folk gjør store øyne når de kommer hit på besøk, og er imponert over hva som finnes, og ikke minst hva som er utstilt. Utgangspunktet for i det hele tatt å starte butikk var Foss sin store lidenskap, samlingen hans av ting som kan knyttes til det norske kongehuset. – For museets del er det bare skryt å få, smiler Foss. Et museum med gratis inngang og med en utstilling som tidvis vil skifte. –  Men alt skal legges ut digitalt og katalogiseres. Alt fra små papirlapper, monogrammer og tekster fra 1814 til store etasjeovner laget til kroningen i 1906.

MUSEUM: Fra det kongelige museum.

STORE LOKALER: Det er romslig og stort hos Foss Antikk, selv om det er antikviteter og gamle ting overalt.