I MÅL: 17.mai komiteen i Biri har kommet i mål med årets 17.mai feiring. – Vi har lagt merke til at biringene virkelig gleder seg til å feire nasjonaldagen igjen. Foran komiteens leder Ragnhild Sveen, flankert av (fra venstre) Line Nersveen, Stian Sletten og Mona Krossli.

17. mai i Biri

BIRI: Is og pølser, kaker, kaffe og 17. mai tog. Og korpsmusikk. Etter to år med introvert feiring kan endelig biringene feire sånn som nasjonaldagen skal feires. Det lover 17.mai komiteen i Biri. – Det blir en skikkelig folkefest igjen, hevdes det.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

– Eneste savnet vil være mangel på korpsmusikk i selve toget, tror leder av komiteen, Ragnhild Sveen, – men korpsmusikk blir det likevel. Biristrand Musikkforening vil stå ved Biri dyreklinikk og spille når barnetoget passerer. Så vil de flytte seg til Skrinnhagen og spille der, lover hun. – Det har seg sånn at mange av korpset medlemmer er dårlige til beins, derfor må det bli sånn. 

Både hun og resten av komiteen ønsker innstendig at Gjøvik kommune etterhvert vil satse mer på musikk i skolen, slik at rekrutteringen til blant annet korps vil ta seg opp. – Det er jo gjennom skolen interessen vekkes, menes det.  

Flotte premier
Men tilbake til årets 17. mai feiring. I år går barnetoget fra Biri Omsorgssenter til Skrinnhagen skole. Der vil de bli tatt imot av elever og foreldre fra skolens 4. trinn. – Det er de som har ansvaret for både underholdning og leker, og årets talere vil også være fra dette trinnet, sier Sveen. – Så får de hjelp av Ida Brekken, som blant annet har tatt på seg forsanger-rollen. Av leker nevnes fiskedam, kaste på boks, gjettekonkurranser og mye annet moro. Videre forteller Sveen at det på Skrinnhagen vil bli mulig å få kjøpt både pølser, is, kaffe og kaker. Loddsalg blir det også. – Med mange flotte premier, lover komiteen, – næringslivet i Biri har virkelig gitt så det monner. De opplyser også at i år vil det bli mulig å få kjøpt is ved Malermestrene i komiteens sin regi. – Vår oppgave vil bli å ha totaloversikten og passe på at alt går riktig for seg, sier komitelederen, – og å trø til der det trengs. 

Kransenedleggelse
Barnetoget starter klokken 11.30. Men før det har mye annet skjedd, allerede klokken 07.30 er det flaggheising ved Herredshuset, med Biristrand Musikkforening som akkompagnatører. Så går det slag i slag, med kransenedleggelse på kirkegården klokken 09.00, også her sammen med musikkforeningen. – Det er jo Heimevernet som er ansvarlig for dette, og Ådne Løvstad vil tale i den forbindelse, sier Sveen. – Vi stiller med flaggborg. Så er det selvsagt gudstjeneste som vanlig klokken 10.00. All pynting i Biri er det fjerde trinnet ved Skrinnhagen som har hatt ansvaret for, og de sørger også for opprydding når folk har gått hver til sitt sånn rundt klokken 15.00.

Idrettshallen
– Da har vi gjort unna tidenes 17. mai comeback, lover komiteen, som takker FAU på Skrinnhagen for uvurderlig hjelp gjennom tydelig og bra dokumentasjon på hva som er gjort tidligere år. Samtidig er de også tydelige på at bruken av idrettshallen og idrettsanlegget til Biri IL er noe som bør bli vurdert ved senere år. – Hallen er en gedigen mulighet vi har i Biri, hevder de, – og tenk hvor fint det hadde vært å ha aktiviteter innendørs hvis værgudene skulle slå seg helt vrange. Til slutt ønsker de alle hjertelig velkomne til 17. mai feiring. – Kle dere godt for sikkerhets skyld, oppfordrer komiteen.