NM FINALE: Fra årets NM-finale og Fredriks første hopp. En dobbel cork. 2 saltoer med 1620 grader, 4,5 gang rundt med 2 baklengs saltoer

– Det begynte i bakken på Biristrand

BIRI: – Visste du at Biri IL har vært representert i junior VM i freeski? Et av de virkelige store skitalentene i Norge feirer påsken hjemme hos familien på Biri. Og ikke nok med det, han feirer som fersk vinner av Norgescup´en.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Fredrik Ouren Jostad serverer kaffe hjemme på kjøkkenet hos a´mamma hjemme på Biri. Nettopp kommet hjem fra NM i Freeski, som idretten han bedriver heter. En idrettsgren som de siste ti årene har vokst seg skikkelig stor og har fått plass blant de mer etablerte skigrenene. – På NM gikk det bare så der, innrømmer Ouren Jostad, – jeg lå ganske godt an etter første omgang, men rota det litt til i andre omgang og endte på en niendeplass sammenlagt. Det skjer av og til, smiler han.

NORGESCUP: Et stort øyeblikk for 20 år gamle Fredrik Ouren Jostad. Han vinner Norgescupen i Freeski 2022.

Big Air
Misfornøyd er han likevel ikke. For gjennom sesongen har det vært en del renn i det som kalles Norgescup i Freeski, og her vant Ouren Jostad sammenlagt. For oss som lar seg imponere av disse ungdommene med all verdens akrobatikk høyt oppe i luften med ski på beina tilsier det nærmest legendestatus. – Jeg vant tre Big Air renn og fikk ellers noen tredje- og fjerdeplasser her og der, sier han. Noe som altså holdt til sammenlagtseieren.

Han håper med dette at han begynner å nærme seg landslagsplass sammen med Birk Ruud og de andre i landslaggjengen. – Jeg har jo reist noe sammen med de på Europacup´er og lignende, en artig gjeng jeg gjerne kunne vært mer sammen med. Beste plassering internasjonalt er så langt en syvende plass i nevnte cup.

Og så er det jo OL om fire år? Men det vil ikke Ouren Jostad prate så mye om. – Drivkraften min er å ha det moro, sier han, – jo mindre jeg tenker på å vinne og prestere, jo artigere har jeg det og jo bedre går det i konkurranser også.

Bakken på Biristrand
Interessen for Freeski startet i skolebakken på Biristrand. Med noen gamle alpinski. Det viste seg fort at unge Fredrik på 10-11 år hadde sans for å leke på ski. Så mye sans at mamma fort skaffet ham brukte symmetriske ski. (Skitupper i begge endene, red.anm.) – En stor inspirasjon var forresten en sambygding av meg, Even Sigstad, innrømmer Ouren Jostad, – hva han fikk til og ikke minst hva han filmet var noe jeg som guttunge virkelig så opp til. 

Etter hvert ble bakken på Biristrand for liten, og Hafjell ble neste destinasjon. – Og ettersom pappa bodde i Trysil, ble bakkene der også mye brukt. Den unge Fredrik gjorde det så bra på juniornivå at han ble tatt ut til å bli med på Junior-VM i 2019 svenske Kläppen, han representerte da Biri Idrettslag. Og Norge selvsagt. Etterhvert fant han ut at han ville ta videregående i Trysil og Toppidrettsgymnaset der. Med freeski som spesialisering og bare 300 meter til bakkene. – Jeg har bodd på hybel siden jeg var 16 år, sier han, – det siste året har jeg tatt et friår og kun drevet med konkurranser, og trening da selvsagt.

Toppidrettsgymnaset er unnagjort, ifølge Ouren Jostad selv med såpass gode karakterer at han ikke ser svart på å studere videre. – Nå skal jeg bo hjemme på Biri utover vårparten, så blir det vel å velge et studiested til høsten, antar han, – jeg har lyst til å studere økonomi. Helst i Oslo eller Trondheim. Han regner med at han kommer inn der han selv vil. – Så tenker jeg at å kombinere idrett og studier godt lar seg gjøre, tenker han høyt. – Og i Oslo har du Tryvann og det svære, nye innendørsanlegget, fortsetter han, – ikke er det lang vei til Trysil heller.

Sponsorer
Så langt i karrieren har Ouren Jostad hatt god hjelp av familien. – Mamma og pappa har kjørt meg rundt siden jeg var guttunge, besteforeldre også. Pappa er fortsatt med meg, i hvert fall innenfor Norge. Mye blir betalt av egen lomme, likevel har han noen sponsorer som betaler utstyr. – Og det er bra, sier han, – fordi det går med noen ski i løpet av sesong, så takk til blant annet Juls Sportshop i Trysil og skimerket Völkel som har troen på meg, reklamerer han.

Trening og atter trening
Utagerende ungdomstid har 20-åringen ikke hatt. – Rundt årtusenskiftet fikk nok denne idretten ord på seg for å være utagerende med mye festing, tror han, – men de siste ti årene har det vært en enorm utvikling og vi er i ferd med å bli en stor, internasjonal skigren.

Hadde jeg gjort det samme for ti år siden som jeg gjør i dag, ville jeg vært verdens beste, hevder han videre og sikter til blant annet tre saltoer på rad, en tripple cork på fagspråket. – Og før NM lærte jeg meg dobbel cork, 2 saltoer med 1620 grader, altså 4,5 gang rundt meg selv med 2 baklengs saltoer, spesifiserer han til en allerede svimmel skribent.

Med dette som bakteppe, skjønner vi at det ligger mye trening bak. – Ikke så mye kondisjonstrening, forklarer Ouren Jostad, – det er tross alt ikke langrenn vi driver med.

Men mye styrketrening er det, sterke ben er et must i denne idretten. Og når du driver en hel dag i bakken, må du være i god form og ha god kondisjon, avslutter Fredrik Ouren Jostad, fersk Norgescupvinner som akkurat nå står for Trysil IL. – Og da kan du ikke feste mye.

POKAL: Fredrik med pokalen og beviset på at han er vinner av Norgescupen 2022.

SPONSORER: Fredrik Ouren Jostad (20) godt på plassert på verandaen hjemme på Biri. Han vil gjerne reklamere for skimerket Völkel. – Det går med mange skipar i løpet av en sesong. Sponsorer er viktig for å få dette til. Samtidig takker han også Juls Sportshop i Trysil for god hjelp med utstyret.