SOFAHJØRNE: Mye av handlingen i Jul i Dalbysvingen foregår i sofakroken. Fra venstre Torgeir Strandbakke, gestikulerende med Thomas Sveen Wettre.

Julekalender fra oppi åsen

ØVERBYGDA: Med nesten 20.000 besøkende på Facebooksiden sin, må gutta i Dalbysvingen lengst oppe i Øverbygda, antageligvis være blant de mest berømte biringene. 

Tore Feiring
feiringtore@gmail.com

– Det hele begynte da kjærringa, je og han Torgeir satt en kveld og prata tull, sier Thomas Sveen Wettre, – på høsten i fjor. Det ene ordet tok det andre, og plutselig hadde vi veddet på at vi kunne gjennomføre og ikke minst, å lage, en julekalender med mye moro. Som vi spilte inn med mobilkamera med tilhørende lyd, redigeringsverktøy, ideer og alt som hører til en daglig innspilling. Så gikk det en tid, og plutselig var det 1. desember. – Og da kom vi på veddemålet vårt, føyer Torgeir Strandbakke til, – sånn ble altså Jul i Dalbysvingen til. Men det travelt ble det gitt, innrømmer karene, – og veddemålet skulle vi vinne.

Kontroll er oppskrytt
En Facebookside ble raskt opprettet, og filming satt i gang. – Fjoråret ble nok vel travelt, innrømmer karene, – i år har vi vært flinkere til å planlegge. Problemet er bare å huske hva vi har planlagt, for vi er noen rotehuer. Og så blir det travelt da, og da blir fort uenige om ting når alt går over stokk og stein. 

Men de påstår bestemt at de aldri skilles som uvenner og er enige begge to om at kontroll er oppskrytt. – Men det går mye på innlevelse og innspill, selv om de for hver episode mener å ha en viss peiling på hva innholdet skal være.

BRAKKEN: Brakken og bensinpumpe er et kjent landemerke i Øverbygda. – Vi samler på så veldig mye rart, sier Strandbakke og Wettre, – primuser, lamper og ellers alt vi får tak i. Det blir så forferdelig mange ting og mye jobb av det.

Populære
Noe må de ha truffet, for de når langt utover bygdas grenser. I følge siste oppdaterte tall er det hele 19025 forskjellige personer som har sett innfallene deres. – Finnes vel ikke så mange biringer i væla?, spør Torgeir retorisk. Når vi også nevner at Jul i Dalbysvingen har 1353 medlemmer så er det tydelig at det har blitt et populært innslag i juleoppkjøringen. 

– Vi har gode hjelpere også, forteller de, en av naboene, en italiener som heter Stefano Zatta, har skrevet musikken og tekst til den, et utrolig musikalsk talent, hevdes det. – Så har Arne Bøhle nedpå Biristranda laget mange av rekvisittene vi bruker, særlig tekniske duppeditter såsom detonatorer, våpen og geigerteller blant annet. Thomas bor i Biri sentrum, Stefano og jeg i Øverbygda og Arne på Biristrand. Snakk om å ta hele bygda i bruk, smiler Torgeir Strandbakke. – Selv om faren min er fra Hamar, skyter Thomas korrigerende inn.

Opptakene foregår delvis på kveld og innendørs. – Noen opptak må også gjøres på dagtid, sier Torgeir, – da må jeg forte meg fra jobben hos Madshus for å rekke hjem før det blir mørkt. Så har vi også en logistikkutfordring, Thomas jobber nemlig skift i fabrikken på Raufoss. Tydeligvis har det gått bra så langt, og selveste julafteninnspillingen har de planlagt å få gjort ferdig i løpet av denne helgen.

Men hva med neste år, blir det julekalender i 2022? Der er karene mer usikre. – Vi har veldig snille familier rundt oss, sier de, – men det er klart at det tærer på dem at vi sitter her og tuller hver kveld i den verste juleoppkjøringen. Men starter vi allerede i februar, så har vi jo mange dager å gjøre innspillinger på da, sier de optimistisk. – Og vi skal ikke se bort fra at det kanskje dukker opp ting gjennom hele året. 

Premier
Thomas er i filminnspillingene leietaker hos Torgeir, med særdeles dårlige vilkår. – Men hva kan man regne med når man har sprengt sitt eget hus, flirer utleieren. Kanskje derfor premieutsendelsen har gått litt tregt også? – Vi har faktisk en del premier vi skulle delt ut ja, fordi vi har jo konkurranser innimellom. Såpass respekt for oss selv har vi jo. Begge to lover på tro og ære at premiene er like rundt hjørnet. – Fordi nå har de endelig kommet i hus.

Det hele begynte som et veddemål, et veddemål som karene nå føler de har vunnet. – I hvert fall sitter vi igjen med æren, men rike har vi ikke blitt.

Se Jul i Dalbysvingen her: www.facebook.com/groups/2758915337742620