BOK-KOMITE: Bok-komiteen samlet, fra venstre Erik Schnell, forfatter Arne Martin Røste, bak står Per Trygve Engen og lengst til høyre Tom Henning Larsen.

Historisk bokslipp i Redalen

REDALEN: Klubbhuset i Redalen var mere enn fullt onsdag kveld. Historiegruppa i bygda inviterte til det aller første «boksleppet» noensinne i Redalen. Anledningen var boken «Skiløperfamilien Engen – og skisporten i Redalen»

BOKOMSLAG: «Skiløperfamilien Engen – og skisporten i Redalen.

Boken er ført i pennen av Arne Martin Røste, etter ønske fra Engen-familien og Redalen Historiegruppe. Gruppens leder, Tom Henning Larsen, ønsket velkommen med anekdoter fra Redalens rike skihistorie, samt tilleggskommentarer fra Erik Schnell, svigersønn til pater familias i skiløperfamilien Engen, nemlig Ole Engen. 

Så var det etterhvert forfatteren selv, Arne Martin Røste som fikk ordet, takket alle som hadde bidratt til den omfangsrike boka, – og ikke minst må jeg også takke Per Trygve Engen, Oles oldebarn, som har vært en uvurderlig støtte i dette arbeidet, sa han til forsamlingen. – Og så må jeg bare si at i kveld har jeg lyst til å være redøling, ich bin ein redøling, siterte han fritt etter John Kennedys Berlintale 26. juni 1963. I tillegg til Røste selv, har bok-komiteen bestått av nevnte Erik Schnell, Tom Henning Larsen og Per Trygve Engen. – Disse har oppmuntret, motivert og inspirert meg til å holde på med dette prosjektet i nærmere tre år, sa Røste og fortalte videre til et særdeles lydhørt publikum om valg som hadde blitt gjort underveis. Og ikke minst, hvor stort og imponerende skimiljø det har vært i Redalen gjennom godt over 100 år. Både i antall løpere og ikke minst resultatmessig. 

Litt artig for redølingene var det at Håkon Brusveeen i et intervju med Røste innrømte at både Harald og Trygve Engen var Brusveens store forbilder og gode venner. – I det hele tatt har Engen-familien, med sine fire generasjoner skiløpere, vært særdeles viktige for skisporten i bygda, sa Røste avslutningsvis. – Men i boken skriver jeg også om andre som både har utmerket seg eller bare vært med som aktive. – Ikke rart at Arne Martin Røste i Redalen blir regnet blant «De tre Store», Bjørnson, Ibsen og Røste, sa Erik Schnell da han takket av Røste. (Se eget intervju med forfatteren som kommer snart, red. anm.) 

Redalens skitrener gjennom mange år fra 80-tallet og fremover, Torbjørn Stalsberg, fortalte deretter om sin tid som skitrener for Redalen, og ikke bare på godt, han kunne også fortelle om spisevegring og problemer blant noen av jentene i den forbindelse. – Og enda så sliter vi med disse problemene i dag. Likevel var også han imponert over skibygda Redalen, Stalsberg selv er en ganske meritert skiløper og idrettsutøver. 

TRENER: Torbjørn Stalsberg var skitrener for Redalen fra 80-tallet og fremover. – For ei skibygd, utbrøt han.

LOVTE INNKJØP: Ordfører i Gjøvik kommune, Torvild Sveen, lovte at kommunen ville kjøpe et visst antall bøker.

UNDERHOLDT: Arild og Tor Erik Berget underholdt med gitar og sang.

Og om ikke skiløping skulle være nok, Engen-familien viste også en annen side av seg selv, da Tor Erik og Arild Berget spilte gitar og sang for forsamlingen. – Selv er jeg barnebarn av Engen familien, fortalte Tor Erik til biri.no. – Men jeg spiller mest fotball på Redalen, og legger ut egen musikk på You Tube.

Mange bøker ble solgt under bokslippet, forfatter Røste var hele tiden travel med å signere. Overskuddet av boksalget går i sin helhet til Redalen IL, ble vi fortalt. Godt da at ordfører Torvild Sveen kunne love idrettslaget og forsamlingen at Gjøvik kommune selvsagt ville kjøpe inn et betydelig antall bøker.

FULLT HUS: Godt over 100 redølinger hadde funnet veien til bygdas aller første bokslipp.