VIKTIG: Dette er viktige temaer, sier psykiater Lavrantz Kyrdalen, som skal foredra om depresjoner og demens blant eldre spesielt.

Åpent møte om angst og depresjoner

BIRI/BIRISTRAND: – Depresjon og demens er en utbredt lidelse hos eldre, og angst er gjerne et symptom på dette, sier Lavrantz Kyrdalen. Psykiateren skal foredra om temaet kommende mandag på Strandheim.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Da inviterer Biristrand sanitetsforening til åpent møte om alderdom, demens og depresjon på samfunnshuset Strandheim på Biristrand, – angst og depresjoner hos eldre er det ikke så mye snakk om, det er viktig å formidle kunnskap om dette, sier Kyrdalen, 84-åringen har en lang og aktiv karriere bak seg innen psykiatrien, blant annet som avdelingsoverlege ved DPS på Gjøvik. Mange kjenner ham også som distriktslege i Biri gjennom 20 år. – Jeg møter mange tidligere pasienter hver onsdag, når jeg og kona spiser middag på Biri omsorgssenter, betror han, – det er et veldig hyggelig tiltak som jeg sterkt anbefaler, legger han til.

Det viser seg at eldre gjerne kvier seg for å oppsøke lege når de har psykiske problemer og at symptomer på blant annet angst og depresjon gjerne arter seg annerledes hos den eldre garde. – Det er viktig at man kjenner igjen symptomene og får rett behandling, understreker Kyrdalen, – det viser seg også at depresjoner gjerne blir oversett til fordel for angstsymptomene, mener han videre og håper at hans foredrag vil bidra til mer kunnskap rundt problematikken og forhåpentligvis gjøre det litt lettere å oppsøke lege. – Vi må huske på at angst og depresjoner er ganske vanlig og utbredt blant folk, både eldre som yngre, sier Kyrdalen, – det er på ingen måte noe å skamme seg over.

Kyrdalen har som nevnt lang fartstid bak seg i psykiatrien, fra ansvarlig for psykiatrien i brigade Nord tidlig på 1970-tallet til han var vikarierende overlege psykiatrisk poliklinikk i Kautokeino da han var langt oppe i 70-årene. – Hadde også ansvar for klinikkene i Tana og Alta, føyer han til. – Nå har jeg jo bikket 80, smiler han, – så jeg vil jo snakke en del om mine egne tilbøyeligheter også.

Det er en bereist mann som skal lære strandingene om psykisk helse, Kyrdalen har jobbet mye for internasjonale organisasjoner. Mange vil nok også huske at han var i  Kongo og bisto Joshua French. – Det var, og er, et utfordrende land, minnes han, – jeg var der nede et par ganger, heldigvis hadde jeg gode kontakter og Joshua French kom jo hjem til slutt, sier han om den saken. Han var et helt år i Kambodsja for å lære opp unge legespirer, et oppdrag som krevde flere reiser til dette sørasiatiske landet. – Det man lærte bort måtte jo følges opp, kommenterer telemarkingen som har gjort biring av seg. – Så har jeg jo videreutdannet meg flere steder rundt i verden, jeg har nok vært innom alle de europeiske landene vil jeg tro.

– Dette ble mye skryt, avslutter Lavrantz Kyrdalen, – det viktige er å få fram er at eldre mennesker gjerne blir framstilt sytete og ikke tatt på alvor. Men problemer med angst, depresjoner og demens er høyst reelle og et viktig tema å ta opp. Viktig for både unge og eldre. Jeg håper det kommer mange og hører på og ikke minst at vi får en dialog.

Så legger vi til at det selvfølgelig serveres både kaffe og kaker.

Åpent møte om alderdom, demens og depresjon
Strandheim, Biristrand
Mandag 9. september kl. 19.00

Gratis inngang
Gratis kaffe og kaker
Loddsalg

Alle er hjertelig velkomne