ØNSKER DU HJELP?: Har du spørsmål eller trenger du hjelp? Kom innom oss på Vitusapoteket i Biri, inviterer Mari Prestkværn, Anners Holmen og Ljiljana Arsenijevic.

Sommerferie og «ferieapotek»

BIRI: – For mange handler sommeren om sol og bading, men det er også sesong for magetrøbbel, solbrenthet og insektbitt, mener Ljiljana Arsenijevic.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Hun er apoteker hos Vitusapoteket i Biri og oppfordrer til å ta med seg «ditt eget lille ferieapotek» i bagasjen. – Det kan potensielt redde sommerferien, sier hun og fortsetter: -Selv om sommeren har mindre sykdom enn høst og vinter, så er det likevel en del sykdommer og plager som slår til i sommerferien.

Enkelte virus og bakterier trives bedre i varmen, mange får allergi, og er vi på ferie i utlandet utsettes vi for bakterier og insekter vi ikke er vant med og kan reagere på. – Men, har man forberedt seg og har med et lite «ferieapotek» i bagasjen kan det redde ferien, sier Arsenijevic.

Tekst fortsetter under annonsen:

Ferieapoteket
Her er hennes beste tips om hva som er lurt å ha med i ferieapoteket:
Solkrem: – Vi anbefaler minimum solfaktor 30 på kroppen og 50 i ansiktet, og sørg for å smøre deg regelmessig, sier Arsenijevic. – Du bør smøre deg hver 2-3. time og alltid etter bading selv om solkremen er merket som vannfast.
Smertestillende, febernedsettende og febertermometer: – Alltid smart å ha med når du er på ferie, og ved mistanke om feber er det nyttig å ha en febermåler tilgjengelig, sier hun bestemt.
Sårbehandling: – Det er lurt å pakke med seg sårbehandling som sårsalve, desinfisering, plaster og kompresser i ulike størrelser. En ting til er Arsenijevic sikker på: – Gnagsårplaster er et «must» å ha med seg hvis du planlegger en ferie med mye gåing.
Insektmidler: – Myggmiddel, kløestillende krem, lokalbedøvende krem og flåttfjerner.
Magetrøbbel: – Midler mot diaré og forstoppelse er lurt å ha med på ferie. Og ved diare og oppkast er det viktig å passe på at man får i seg tilstrekkelig væske, derfor kan væskeerstatning også være lurt. Dette mener Arsenijevic er en kjente problemer for mange.
Medisiner: – Ta med nok medisiner for hele oppholdet, og pakk disse i håndbagasjen dersom du skal fly. Noen legemidler tåler ikke kulden som kan oppstå i lasterommet på flyet, forklarer hun. – Bruker du legemidler med narkotiske/vanedannende stoffer, får medlemmer i vår kundeklubb gratis Schengen-attest, reklamerer Arsenijevic . – Denne dokumenterer at du kan ha med deg disse legemidlene ut av landet.