KANTOR: Halgeir Schiager har levd et omflakkende studentliv, har mange plateutgivelser bak seg, og blitt kjent med noen av Europas største samtidskomponister. Nå er han kantor ved Ullern kirke og blir pensjonist om noen få dager. Foto privat.

Biring og bejublet organist

BIRI: Noen flytter til Biri, noen holder seg i bygda og noen flytter ut. Blant de sistnevnte er Halgeir Schiager (68). Han flyttet til Oslo i 1975 for å studere musikk generelt og orgel spesielt.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Schiager fikk så sin organisteksamen ved Norges Musikkhøgskole i 1979. På denne tiden studerte han orgel med Magne Elvestrand. Senere studier brakte ham til München og Strasbourg, der han studerte med henholdsvis professor Franz Lehrndorfer og professor Daniel Roth. Han debuterte i 1985 i Oslo Konserthus. – Jeg har vel det i dag som kalles en mastergrad i musikk, sier han, – og en debutkonsert i Oslo Konserthus var den gangen noe veldig stort, minnes han, – men akkurat det har nok falmet litt i våre dager.

Teksten fortsetter under annonsen

– Det var læreren min på Gjøvik, Magnus Landro, som oppfordret meg til å prøve orgel, fortsetter Schiager, – han var også organist i Gjøvik kirke ved siden av å være pianolærer. Da jeg begynte å spille piano, hadde jeg ikke lange nok bein til å nå ned på pedalene, smiler han, som 15-åring skjønte han at orgel skulle bli hans vei i livet. Treerbanden kaller han dem, Magnus Landro, Magne Elvestrand og Leif Solberg, tre betydelige personer i norsk musikkliv. Alle har hatt stor betydning for hans utvikling som musiker og organist, – de var henholdsvis fra Gjøvik, Gausdal og Lillehammer, sier Schiager, – det har alltid vært et rikt musikkliv i Oppland, med mange dyktige musikere og komponister. Han har også laget plate (CD) med Solbergs komposisjoner, Tread Warily My Soul (Hemera Hcd 2920 som man finner på strømmetjenestene) , – flotte verk, mener han, – vi kom veldig godt overens og jeg tror CD-utgivelsen gjorde mye for å gjøre musikken hans mer kjent. Godt overens kom han også med Petr Eben, en samtidskomponist som regnes som en av de virkelig store. Han har spilt inn samtlige orgelverker av denne tsjekkiske komponisten på det velrennomerte engelske selskapet Hyperion fordelt på 5 CD’er.

For sin tolkning av Petr Ebens ”Faust” og sitt arbeid med Leif Solbergs orgelverker mottok han Kritikerprisen 2001.  Han har også vært jurymedlem i internasjonale orgelkonkurranser. I 2008 tok han doktorgraden ved Norges Musikkhøgskole med en avhandling over interpretatoriske aspekter i Gustav Merkels orgelverker.

Nå bor Schiager på Langhus litt utenfor Oslo, – hybellivet mitt startet med en liten leilighet rett ved Bislett stadion, sier han, – det var fine og innholdsrike år. Savnet etter Biri er jo der, innrømmer han, – det er her familie og slekt holder til. Det er jo godt å ha et fast ankerpunkt, Oslo, Tyskland og Frankrike har jo vært, og er, en del av livet mitt også, og vi trives godt i huset vårt på Langhus. Hans kone Ellen er sykehusprest og datteren er farmasøyt, – Eplet falt nok litt unna stammen der, smiler Schiager, – musiker ble hun ikke.

Nå sitter han i orgelkomiteen og er rådgiver i forbindelse med det nye orgelet som skal bygges til Biri kirke, – det er et spennende prosjekt, sier han og smiler, – jeg er liksom en slags besserwisser som skal være med på å få de siste detaljene på plass.

Halgeir Schiager er for tiden kantor ved Ullern kirke i Oslo, men om få dager blir han pensjonist. – Etter hvert håper jeg virkelig å få spille på det nye orgelet i Biri kirke, avslutter han, – leverandøren Frobenius borger virkelig for kvalitet, så dette gleder jeg meg til.