MANGE TING: – Frode Bekkemellem i museets kosekrok. – Jeg har rundt 1000 Vazelinaeffekter, sier han.

Biris eneste museumsbygg?

BIRI: Hva gjør man når man flytter til bygda og plutselig har et ekstra hus på eiendommen? For Frode Bekkemellem var valget enkelt, – jeg lager et museum over Vazelina Bilopphøggers. Dermed ble Høggerstua en realitet.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Sammen med samboer Siv Bakken flyttet Frode Bekkemellem til Biri i 2021. de kjøpte eiendommen Løvli i Eriksrudveien. – På tomta sto det et gammelt hus som tidligere eier ikke fikk solgt, forklarer han, – denne stugua fant jeg ut at skulle bli et Vazelina-museum.

Feirer ett år
Museet har vært åpent for interesserte et år nå. – Den 15. juni skal jeg feire ett års jubileum, fortsetter Bekkemellem, – med åpen dag, konsert og stor ståhei. Selvsagt med gratis inngang for alle som har lyst til å komme. Bandet Harry Hoovers er et såkalt tribute-band, og de skal spille Vazelina-låter. Bandet er Gjøvik og Toten basert.

HØGGERSTUA: – På dagtid er jeg verkstadmann og på kveld er jeg museumsbestyrer i Høggerstua, smiler Frode Bekkemellem foran museumsbygningen som kalles Høggerstua, et museum for Vazelina Bilopphøggers liv og levnet.

Bybrua
Bekkemellem vokste opp på Bybrua i nærheten av Hunndalen, bare en kilometer unna bilopphuggeriet til Arnulf Paulsen. – Med både far og onkel i verksted og bilopprettingsbransjen ble jeg tidlig interessert i det som har med biler å gjøre, sier han, – og da var høggeriet hass Arnulf et eldorado for oss smågutta. Såpass inntrykk gjorde nok Vazelina-høggern at i dag jobber Bekkemellem som biloppretter hos Vestoppland Karosseri på Gjøvik. – Det er nok både gener og Vazelina som har ført meg inn i bransjen, smiler han.

GULL: Høggerstua har også fått tak i Vazelinas gull og sølvplater.

Høggerstua
Da Bekkemellem vokste opp, var Vazelina Bilopphøggers svært populære, og han ble fort mer en ett vanlig fan. – Samlet nok en del effekter da også, men det er i de siste fem årene det virkelig har tatt av, sier han, – jeg har vel i dag i museet vel 1000 gjenstander som er relatert til Vazelina Bilopphøggers. Og mer skal det bli, lover han, – jeg har ikke tatt i bruk annen etasjen enda. Den håper han er ferdig til jubileumsdagen 15. juni. – I museet har jeg ellers alt mulig rart som er samlet opp gjennom årene, reklamerer han, – alt fra kassetter til sko til gullplater. Tegneserier og vinylplater. – Egentlig er det bare å komme og se, sier han, – museet er åpent en gang i måneden, man kan også bare ringe og avtale visning.

Mer informasjon kan man finne her på Høggerstuas facebookside.

HEKLA: Siv Bakken har hekla bandet. – Disse skal snart bygges inn i et. glassmonter med full scenedekor, blir vi fortalt.

Får velsignelse
Eldar Vågan, Arnulf Paulsen og Asbjørn Øverli fra Vazelina har alle vært innom og velsignet museet. – Både Viggo (Sandvik) og de andre har lovd å beære museet med et besøk, sier Bekkemellem. – Det er viktig for meg å ha kontakt med dem, og få velsignelse for ting jeg gjør. Mye har jo med eierskap og rettigheter å gjøre. Alt her er derfor godkjent av bandet og bandmedlemmer, forsikrer han. – Det betyr veldig mye at de synes at museet er fint og morsomt, det er liksom betalingen min det.

SKO: Arnulf Paulsen har selv kommet med disse skoene, sier Bekkemellem stolt. – Det var et stort øyeblikk.

UTELAMPE: Museumsbygget har selvsagt utelamper som passer inn i konseptet.

Største Vazelinamuseum
Noen inntekter har han også fra Grasrotandelen. – Jeg registrerte museet i Brønnøysundregisteret, sier Bekkemellem, – og et par gode sponsorer har jeg også, blant annet Gaus Bygg og Rente. Dessuten et veldig godt samarbeid med Vestmanna her i Biri, som leverer klær, caps og andre reklameartikler til meg, skryter han. – Som igjen er med på å gi meg litt inntekter. Så mange andre Vazelina-museer finnes ikke, tror Bekkemellem. Det var et i Hunndalen, men det er ikke i drift lenger etter et dødsfall. – Uansett så er nok Høggerstua landets største Vazelinamuseum fysisk sett, avslutter Frode Bekkemellem.

Høggerstua 1 år
Lørdag 15. juni fra kl. 11.00
Konsert med Harry Hoover kl. 18.00
Gratis inngang
Adresse: Eriksrudveien 136