BOWLS: Steinar Hagen er primus motor for bowlsgjengen i idrettslaget. – Vi er 33 som møtes hver torsdag i flerbrukshallen, sier han, – og ønsker enda flere hjertelig velkommen.

– Leker en dag i uken

BIRI: Han har sendt en mengde lærlinger ut til bedrifter, har lært utallige bilmekanikere til å bli gode arbeidskolleger og fagfolk, og var i arbeid til han var 71 år. Likevel er det helst bowls Steinar Hagen vil snakke om.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Hagen er nemlig primus motor for en gjeng på 33 ivrige og glade bowls-spillere i Biri. En gjeng som allerede 10. februar sender to lag til NM i Rakkestad. – Ett jentelag og ett guttelag, sier han, – men med en rimelig høy snittalder. For de er godt voksne, bowls-spillerne hans. Hagen synes det er artig å komme til NM, han lar oss ikke tro annet, – men det er egentlig bare en lite bonus, det som er fint er at vi er en gjeng eldre som leker en dag i uken. Leker og koser oss sammen, som Esther Værnes sa det, tenke å være 80 år og få være med å leke en dag i uken.

Bilfag
Som nevnt innledningsvis, Hagen har lang erfaring i bilbransejen og i å få lærlinger ut i jobb. Så fort han var ferdig på yrkesskolen fikk han jobb på bilverksted og ble 23 år gammel verksmester hos Ford i Gjøvik, Norgaard het det den gangen. Senere havnet han hos Mjøsbil i samme by, hvor han jobbet til 1987. – Da takket jeg ja til en stilling som lærer for kjøretøy på Raufoss vidergående, minnes han, – en stilling jeg hadde noen år før jeg startet et opplæringskontor for bilfag i Vestoppland i samarbeid med bilbransjen i Gjøvik. Dette bredte seg etterhvert ut over hele fylket, sier Hagen, – jeg kombinerte en stilling som lærer og leder av kontoret. Rundt årtusenskiftet begynte jeg i det som da var Oppland fylkeskommune. Mitt ansvar var å håndtere lærlinger i mekaniske fag og å sørge for at de fikk seg lærlingeplasser. Men kontorarbeid var ikke noe for Hagen, så da det bød seg en lærerstilling på Lena vidergående skole, kunne han ikke si nei. – Der jobbet jeg til jeg var 71 år gammel, smiler han.

Gift i 55 år
– Hele livet mitt har dreid seg om bil, innrømmer Hagen, både arbeid og fritid, jeg har restaurert en mengde Triumph´er blant annet. – Men solgt dem igjen like fort, jeg får ikke lov til å ha mer enn en bil om gangen, mener kjerringa, betror han oss og nevner samtidig at det er sentrumsbiring han er. – Uten å mene at vi er noen bedre enn andre altså, legger han fort til. – Jeg har bodd hele livet mitt i Biri, men fruen er fra Vinstra da. Gerd har jeg vært gift med i 55 år nå, der må jeg si at jeg hadde flaks, sier han, – hun traff jeg på en fest på Jorekstad og vi giftet oss i 1968.

Steinar og Gerd fikk tre jenter i tur og orden, og så kommer det han synes er litt vanskelig å snakke om, – to av jentene våre gikk bort med seks ukers mellomrom, sier han lavt, – det var kreften som tok dem. Men vi klarer oss bra nå, forsikrer han, – men savnet vil alltid være der. De etterlot seg fire barnebarn, en av dem bodde hos oss i mange år.

FLAX: – Disse skal Biri IL få tilbake igjen, sier Hagen.

Fire flax til idrettslaget
Nå har ekteparet hele seks barnebarn, tre jenter og tre gutter. – Vi koser oss veldig i sammen med dem, sier Hagen og vil helst snakke om bowls igjen. – Fordi vi har det så fint i sammen, hevder Steinar Hagen avslutningsvis, – vi koser oss veldig og jeg oppfordrer andre til å bli med. Vi gleder oss alle til torsdagene, da møtes vi i flerbrukshallen, og alle kan bidra på en eller annen måte. Helt på tampen får han sine fire flaxlodd, og er ikke i tvil om at de skal gå tilbake til Biri IL. – Her er det mange som bruker dagene sine, både unge og gamle, sier han.