LITT AV, LITT PÅ: På grunn av en sykdom er Maria Håheim Bakken litt av og litt på. – Derfor passer frivillighetsarbeid meg godt, sier hun, – der kan jeg bestemme selv når det passer å stå på. Noe hun ofte gjør, og gjerne sammen med lille Astrid Sofie på åtte måneder.

En dag igjen til julemarked

BIRISTRAND: Vi møtte en travel dame på Strandheim, julemarkedet nærmer seg med kun en dag igjen før samfunnshuset skal fylles av både selgere og kjøpere. Som ifjor, håper Maria Håheim Bakken, – da var det stappende fullt her.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

Dagen er altså i morgen, søndag 3. desember. – Få også med deg at de er fra kl. 12.00 til 16.00, reklamerer hun kjapt, – og at etterpå tennes julegrana. Kanskje kommer nissen med godteriposer også, smiler hun hemmelighetsfullt.

Danseband
Det var tilfeldigheter som gjorde at Håheim Bakken havnet på Biristrand, født på Stokmarknes i Vesterålen som hun er. – Men så fikk mamma for seg at hun skulle flytte sørover, og da måtte vi bare bli med på lasset, forteller hun. Og ettersom dansing og danseband er en stor interesse, havnet hun mange år på rad på dansebandfestivalen i Sel. – Der traff jeg etterhvert Tommy (Bakken), og det gikk som det ofte går, vi ble et par, jeg falt for denne kjekke karen fra Sjoa, smiler hun, – vi bodde noen år i Gausdal før vi flyttet hit til bygda. – Hit kom vi 1. juli i 2016, minnes hun og hevder at de trives godt på Biristrand. – Men det er viktig å involvere seg, sier hun, – det er også litt av grunnen til at jeg er med i frivilligheten og bruker tid på tiltak som dette julemarkedet er, for å bli kjent med folk.

Flott sted
På grunn av en sykdom som av og til er på, av og til av, passer frivillighetsarbeid henne godt. – Da kan jeg stå på når jeg har ork, sier fembarnsmoren, – med barn i alder fra 19 år til åtte måneder har det også vært tidvis heftig. – Men jeg har skjønt at det er stopp nå, smiler hun. Aller helst ønsker Håheim Bakken å snakke om kommende julemarked og de 30 salgsbordene som hun er i full gang med å plassere rundt i storsalen på samfunnshuset. – Her burde det være alle muligheter til å finne de fleste julegavene, hevder hun, – og ikke minst å spe på med julebakst. Loddsalg blir det også blir vi fortalt, med en mengde fine premier som hun selvsagt har skaffet selv, alt fra fruktkurv til gavekort fra mannens bilpleiefirma. – Som har blitt en stor hobby, sier hun, Tommy har også full jobb i Motek.

Alt overskuddet går naturligvis til samfunnshuset Strandheim, – de trenger inntekter for å drifte dette flotte stedet, sier Maria Håheim Bakken engasjert og avslutter med at kafeen driftes av sanitetsforeningen. – De har utvidet med pølse og lompesalg i år, så det blir litt mer enn kaker og kaffe.

Flaxloddene
De fire flaxloddene hun får for å gi bort er hun sikker på hvem som skal få. – Det må bli Merete Jostad, hun skal få to, sier hun. – Merete er alltid villig til å stille opp og hjelpe, også hun brenner for frivilligheten, både med å hjelpe meg og også i Biri. Hun fortjener virkelig å få disse loddene. De to andre loddene går til datteren hennes, Ingvild, som også er god hjelp og støtte.