KOMITE: Foreldre ved 7.trinn på Redalen skole er årets 17.mai komite i Redalen, foran fra venstre Gunn Inger Seegaard, Nina Kristin Viberg, Monica Solhaug og Frode Viberg. Bak fra venstre komiteen leder Signe Larsen, Marthe Stine Strandbakke og Tommy Bakke Lersveen.

17. mai: Barnetog i Redalen, frokost på Biristrand

REDALEN: – Nå håper vi det kommer mange folk til Redalen skole 17.mai, sier komiteleder Signe Larsen, – det kan hende det blir siste gang. Utover det så blir det tradisjonell nasjonaldag-feiring i bygda, loves det.

TORE FEIRING
feiringtore@gmail.com

De vel 40 ungene ved Redalen skole skal først være med på barnetoget i Biri. Men kl.12.30 starter 17. mai feiringen ved skolen. – Selvsagt blir det barnetog også her i Redalen, lover komiteen som møtte biri.no under innspurten av planleggingen. – Men ikke før kl. 14.30, Snertingdal Musikkforening har en ganske travel dag og kunne ikke komme før. For korps må man ha på selveste nasjonaldagen, det er alle enige om. – Og barnetoget, det går fra skolen og opp til Rolidkrysset, blir vi fortalt. – Passe langt det.

Fotballkamp
Det er foreldrene for 7.trinn som er årets komite. De har hatt travle dager med å få alt på plass. – Egentlig så er alle foreldre med, sier de, – alle bidrar med et eller annet, blant annet kaker og premier. For kaker, kaffe, pølser, brus og is blir det selvsagt. Og loddsalg hvor hver familie har med en premie i tillegg til fruktkurven. – Så får vi håpe at man ikke vinner den premien man selv har skaffet, smiler komitemedlemmene.

Et fast innslag 17.mai er den store fotballkampen mellom elever fra 7. klasse og foreldrene deres hvor foreldrene alltid stiller med et handikap. – Noen har for eksempel på seg gummistøvler, forteller Signe Larsen, – et år satt målvakten i en huske midt i mål, smiler hun.

De forteller i fullt alvor at det likevel er veldig viktig for foreldrene å vinne denne kampen, – her gjelder ikke tap eller vinn med samme sinn.

Nedlegges?
De håper selvsagt på at det kommer mye folk og at værgudene er på deres side. – Dette kan være siste 17.mai feiring på Redalen skole, sukker komiteen, – det rår dessverre ikke vi over, men politikerne i Gjøvik kommune. De forteller om 30 år med nedleggingsspøkelset over seg. – Vi skjønner jo at det med antall elever er viktig, og også hos oss er det delte meninger, og noen er mer enn klare for å flytte ungene til Biri. Likevel gir de et spark til Gjøvik kommune som etter deres mening heller aldri har gjort noe for å øke befolkningen i bygda. – Vi skjønner jo at mye av det ligger på oss, innrømmer de, – men det blir uansett en nedadgående spiral når man konstant er truet av skolenedleggelse.

– Derfor burde så mange som mulig møte opp og feire bygda og nasjonaldagen, avslutter de.

Frokost på Biristrand
På Biristrand blir det første år uten skolebarn på Strandheim, i og med at skolen er nedlagt og elevene flyttet til Skrinnhagen i Biri. Likevel blir det frokost og flaggheising på Strandheim fra kl. 08.00 og en times tid framover. Biristrand Musikkforening spiller også, kan vi lese på bygdas facebookside. Arrangør er PR-komiteen for Strandheim og frokosten vil koste 70 kroner.

BIRISTRAND: På Strandheim blir det frokost og flaggheisen fra kl. 08.00.